Даренията за борба с вируса у нас минаха 5 млн. лв.

Средствата са основна за апаратура и консумативи
17
Даренията за борба с вируса у нас минаха 5 млн. лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 5,3 млн. лева са дарени в борбата с пандемията Covid-19 от началото на извънредното положение в България, показва анализ на Българския дарителски форум.

Дарителите са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании, предаде БНР.

94% от даренията са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната.

6% от даренията до този момент са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Общини, граждански организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи действат динамично, за да създадат системи за подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора, които имат нужда от специфична помощ.

Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните от противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ хора (Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и мн. др.).

Граждански организации са включват в работа на терен (напр. Национална мрежа на здравните медиатори), пускат горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа (сдружение „Граждански инициативи“ - Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и мн. др.), виртуална здравна клиника е създадена за Банско.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно продоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании и др.

Огромен брой хора доброволстват, като координират дарителски кампаниии и организират цялата логистика за предоставянето на конкретна апаратура и консумативи за болници в София и страната (кампания #ЗаДоброто).

Изключителен е приносът и на медиите, които популяризират широко даренията и дарителите с имената им и така провокират още по-голяма вълна от съпричастност, се казва още в информацията, предоставена от Българския дарителски форум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Айде пак-другари дайте да дадем!!! Помогнете,Дарете.А вие какво направихте с парите от ЕС?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13 АнонименМалееееее ! Ти си в последна фаза на заболяването с вируса и още не си в карантина! Колко лигендари си заразил още . но това е доре
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС нали даде 1,5 милиарда евро за борба с коронавируса, къде са ? Нищо не се чува за тях !
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не се окаже , че с тези дарения Богаташите си осигуряват Приоритет за лечение при нужда !лавни не сме и няма да бъдеме на този свят
10
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Бальците даряватТарикати усвояватБългари сме ние
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко и президенто да последват примера на Слави Трифонов.
8
3
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Под вещото ръководство на Тиквун Асфалтбабаит България се превърна в най-щедрата страна. Дарихте държавната част от ЕРП-тата по идея на корифея-финансист Дянков. Дарихте Южен поток и с това 400 милиона долара приходи от транзитни такси на Турция. Дарихте два милиарда долара на най-бедната страна в света САЩ, за няколко рисунки на хвърчила. Дарихте съвсем безвъздмездно няколко военни бази на САЩ. Дарихте си суверинитета на Брюксел. Дарихте си и химна, и плащаме такса за неговото ползване.
7
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Дарения ли?А милиардите,които отмъкна феодалният министър,милиардите от резерва,останали след Станишев/поне така се твърдеше/?Нека даряват разни айдуци-приватизатори,мут.ри и всякаква и.змет,парите,които са ограбили от народа.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да се поиска отчетност на правителството, както на студентка първинкурс. Всичко подробно описано всяка седмица ...
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 милиарда за мафията, 5 милиона дарения. Сметката това показва.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителство мълчи.. Няма пари.. Парите в Барцалона.. Народа да се спасява сам
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате ви Бойко даде 500млн. лично от неговия си държавен бюджет, сега тия с техните 5млн. само ще му крадат от славата. Егати навлеците.
2
3
 
12
 
! Отговори
NZ преди 4 години
Само не забравяйте да платите данъци върху даренията. Всеки СМС се облага с данък, който бива откраднат, за да не стигне до нуждаещите се.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще пази парите че ако онези от парламента ги надуваш ще изчезнат?