Хасан Адемов: Повечето регистрирани безработни са българи от чужбина

Броят на безработните се увеличава в целия свят
24 мар 2020 10:25, Ния Христова
41

В страната ни се очаква да има ръст на безработицата заради пандемията от коронавируса. Фирми масово съкращават служителите си, а посетителите в бюрата по труда са се увеличили от 700 на 1300 само за един ден. 
 
"От 16 до 20 март са се регистрирали 6894 безработни, като по-голяма част от тях са тези, които са се върнали от чужбина. На първичния пазар на труда са започнали работа 3221 души, като разликата на безработните в същия период на месец февруари е 635 повече", обясни председателят на Социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Адемов посочи, че тази тенденция не се наблюдава само в страната ни, но и в целия свят
 
"Очакванията на българските граждани са да се включат моментално всички мерки, които съхранят заетостта, да подпомогнат бизнеса и домакинствата. В тази ситуация е важно да има приоритети. Приоритет е запазване живота на хората, да се положат всички усилия за оборудване на тези, които са на предния фронт, да бъдат подпомогнати и полицаите", допълни той. 
 
Д-р Адемов коментира и мярката, която беше предприета - работодателите да се възползват от фонд "Безработица" за 60% от осигурителния доход за месец януари, а останалите 40% да бъдат платени от работодателя.
 
"Има съмнения как ще заработи", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бизнеса нали тряваха работници-ето ги.
26
3
 
11
 
! Отговори
корончо преди 4 години
Ясно е, че правителството няма да осигури никаква работа на хората работещи в чужбина. Размера на заплатата в БГ ще е по-малък в повечето случаи.Ясно е, че правителството нито иска, нито може да помага икономически.Ясно е, че и повечето българи за никъв не стават, защото чакат само някой да им даде голяма заплата и ако може и допълнителен доход от кражби да си докарат ще е ок. Народ няма, има овце и не стига че са овце , ами се правят на тарикати.
25
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАБРАВЯТЕ ПРИЗИВИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ВЪНШНАТА МИНИСТЪРКА, ЧЕ МНОГО БЪЛГАРИ СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ В СТРАНАТА И КАК ЩЕ ГИ ОСИГУРЯТ С РАБОТА, КАК ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ КВАРТИРИТЕ И Т.Н. И КАКВА СТАНА ТЯ СЕГА. ДА Я ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ ГИ ОСГУРИ С РАБОТА ПА ДА ИМ ПЛАЩА КВАРТИРА, ДЕТСКА ГРАДИНА И ПРОЧИЕ.
24
0
 
8
 
! Отговори
Баи преди 4 години
Явно ще се стигне до гражданска воина тъи ми се види като не затвориха границите моментално
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да добавя. Колкото си плащал преди да те съкратят толкова помощ ще получаваш пропорционално. Тея помощи са твоите пари които си плащал в съответната социална система. Не зависи в коя държава ги получаваш. Те идват от социалната система в която си плащал.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай хРазбира се можеш. Страната в която си работил преди да те съкратят и си плащал осигуровки ти издва документ в който пише че имаш право да получаваш помощи за безработни, за колко време и каква сума. Този документ се представя в българските социални служби. Въз основа на него нашите служби получават парите от страната в която си бил застахован социално и ти ги плащат в България. По същия начин става ако са те съкратили в България и живееш в друга държава от ЕС. Не се научихте ей.
21
1
 
11
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Трябва да бъде спряна тази дивотия .Ако ме съкратят в Бг мога ли да получавам помощи от Германия ??Трябва да се премахне двойното гражданство .По закон данъчно задължени / и могат да ползват помощи / в Бг са лицата които имат минимум 6 месеца постоянно местоживеене в Бг .
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Знаеше се,че има над 2 млн.в чужбина и се чудеше как да ги върне,сега се чуди какво да ги прави...........................Цунамита от връщащи се българи виждаме, потоп ни чака.:)))))))))))))))))))
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаеше се,че има над 2 млн.в чужбина и се чудеше как да ги върне,сега се чуди какво да ги прави....
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си, колко трябва да си замуцан и да не знаеш език в държавата в която си, че да опреш до България за социална помощ! Просто си коронно-***!
17
1
 
10
 
! Отговори
Аман преди 4 години
За да ти плащат обещетение трябва да си в страната а не да се разкарваш в Европа както е в Испания Германия и др
16
1
 
3
 
! Отговори
normal преди 4 години
хайде стига с лобирането в това министерство и с раздаването на премии понеже се налага да работят които мат работа че и премии да им обещават разните му там заместнички
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозо,Нещо май не си разбрал. Големите обещетения за безработни на хората дето са работили в чужбина ги плаща странат в която са работили и където са плащали социална застраховка в техния фонд. Нашата социална система играе само ролата на касиер - взема парите от тяхната социална система и ги плаща на тези безработни вместо те да ходят до другата държава за да си ги получават. Виждам тука пишат доста такива неграмотници.
14
1
 
19
 
! Отговори
Мрежа преди 4 години
дали се сещате от коя етност са първите регистрирали се като безработни?бхк се грижи за тях! на тях им е казано - пристигате и веднага в бюрото да се регистрирате.голяма грешка беше това че им се разреши да се върнат! нито карантина спазват, нито ше спрът да се събират на тумби!
13
6
 
22
 
! Отговори
Рудолф преди 4 години
Нали там са вземали заплати защо тука трябва да им се дава пари или пак има гнили ябълки
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А те не трябва ли всъщност да са под карантина вместо по бюрата по труда!!! Как е възможно това?!
11
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А КЪДЕ СА ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ?????? ЗАЩО ТУК ДА ГИ ОБЕЗЩИТЯВАТ И УТЕЖНЯВАТ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА А ТАМ ОТКЪДЕТО ИДВАТ ОСИГУРОВКИТЕ ОСТАВАТ ЗА ТЯХ. БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ТАМ В БЮРАТА И ОТ ТАМ ЩЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА. НЕ СА ПЪРВИТЕ С ТАКИВА СЛУЧАИ.
10
2
 
17
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 4 години
НА СЕЛО ИМА РАБОТА , ЗА ЦЕЛИЯ КИТАЙСКИ НАРОД И БЪЛГАРИЯ!С РАБОТА НА ПОЛЕТО--НЯМА КОРОНАВИРУС!ПАРИТЕ ОТ ЧУЖБИНА , ИНВЕСТИРАЙТЕ НА СЕЛО!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На идващите от чужбина да се предлага работа и, ако не я приемат, да не се записват като безработни.Има много места, където могат да се включат да работят, примерно в болниците, червения кръст, социалните служби и тн.
8
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тези от чужбина с големите обезщетения за безработица ще довършат НОИ, не сервитьорът с 350 лв. /60% от 510, 560, 610лв/