Хасан Адемов: Повечето регистрирани безработни са българи от чужбина

Броят на безработните се увеличава в целия свят
24 мар 2020 10:25, Ния Христова
41

3453 гледания   |  Още видео

В страната ни се очаква да има ръст на безработицата заради пандемията от коронавируса. Фирми масово съкращават служителите си, а посетителите в бюрата по труда са се увеличили от 700 на 1300 само за един ден. 
 
"От 16 до 20 март са се регистрирали 6894 безработни, като по-голяма част от тях са тези, които са се върнали от чужбина. На първичния пазар на труда са започнали работа 3221 души, като разликата на безработните в същия период на месец февруари е 635 повече", обясни председателят на Социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Адемов посочи, че тази тенденция не се наблюдава само в страната ни, но и в целия свят
 
"Очакванията на българските граждани са да се включат моментално всички мерки, които съхранят заетостта, да подпомогнат бизнеса и домакинствата. В тази ситуация е важно да има приоритети. Приоритет е запазване живота на хората, да се положат всички усилия за оборудване на тези, които са на предния фронт, да бъдат подпомогнати и полицаите", допълни той. 
 
Д-р Адемов коментира и мярката, която беше предприета - работодателите да се възползват от фонд "Безработица" за 60% от осигурителния доход за месец януари, а останалите 40% да бъдат платени от работодателя.
 
"Има съмнения как ще заработи", изтъкна той.

41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На бизнеса нали тряваха работници-ето ги.
31
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Не се връщайте, дори да ви превеждат обезщетения от чуужбина!Какво правите в ко.чината, както я наричахте? Никой тук не ви иска, освен това при първия случай ще духнете в уредените държави!!!!!
30
1
 
10
 
! Отговори
истина преди 2 месеца
Много неправилно е да се регистрират гастербайтери от чужбина.Работещите тук в Бг. не стига че вземат мизерни заплати,ами сега повечето фирми ги пускат отпуска,кой платен ,кой неплатен и те не могат да се запишат и на борсата,защото не са и освободени от работодателя си!И когато дойде време да ги освободят,те тези хубавци гастербайтерите вече ще са източили с цялата си наглост НОИ.Просто който си работи в чужбина да си регистрира там какво търси тука, там ще трябва да плаща разходи и хоп тук БГ.
29
3
 
11
 
! Отговори
корончо преди 2 месеца
Ясно е, че правителството няма да осигури никаква работа на хората работещи в чужбина. Размера на заплатата в БГ ще е по-малък в повечето случаи.
Ясно е, че правителството нито иска, нито може да помага икономически.
Ясно е, че и повечето българи за никъв не стават, защото чакат само някой да им даде голяма заплата и ако може и допълнителен доход от кражби да си докарат ще е ок. Народ няма, има овце и не стига че са овце , ами се правят на тарикати.
28
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
ЗАБРАВЯТЕ ПРИЗИВИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ВЪНШНАТА МИНИСТЪРКА, ЧЕ МНОГО БЪЛГАРИ СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ В СТРАНАТА И КАК ЩЕ ГИ ОСИГУРЯТ С РАБОТА, КАК ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ КВАРТИРИТЕ И Т.Н. И КАКВА СТАНА ТЯ СЕГА. ДА Я ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ ГИ ОСГУРИ С РАБОТА ПА ДА ИМ ПЛАЩА КВАРТИРА, ДЕТСКА ГРАДИНА И ПРОЧИЕ.
27
0
 
8
 
! Отговори
Баи преди 2 месеца
Явно ще се стигне до гражданска воина тъи ми се види като не затвориха границите моментално
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да добавя. Колкото си плащал преди да те съкратят толкова помощ ще получаваш пропорционално. Тея помощи са твоите пари които си плащал в съответната социална система. Не зависи в коя държава ги получаваш. Те идват от социалната система в която си плащал.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай х
Разбира се можеш. Страната в която си работил преди да те съкратят и си плащал осигуровки ти издва документ в който пише че имаш право да получаваш помощи за безработни, за колко време и каква сума. Този документ се представя в българските социални служби. Въз основа на него нашите служби получават парите от страната в която си бил застахован социално и ти ги плащат в България. По същия начин става ако са те съкратили в България и живееш в друга държава от ЕС. Не се научихте ей.
24
1
 
11
 
! Отговори
бай х преди 2 месеца
Трябва да бъде спряна тази дивотия .
Ако ме съкратят в Бг мога ли да получавам помощи от Германия ??
Трябва да се премахне двойното гражданство .
По закон данъчно задължени / и могат да ползват помощи / в Бг са лицата които имат минимум 6 месеца постоянно местоживеене в Бг .
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 22
Знаеше се,че има над 2 млн.в чужбина и се чудеше как да ги върне,сега се чуди какво да ги прави...........................Цунамита от връщащи се българи виждаме, потоп ни чака.:)))))))))))))))))))
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаеше се,че има над 2 млн.в чужбина и се чудеше как да ги върне,сега се чуди какво да ги прави....
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Представете си, колко трябва да си замуцан и да не знаеш език в държавата в която си, че да опреш до България за социална помощ!
Просто си коронно-***!
20
1
 
10
 
! Отговори
Аман преди 2 месеца
За да ти плащат обещетение трябва да си в страната а не да се разкарваш в Европа както е в Испания Германия и др
19
1
 
3
 
! Отговори
normal преди 2 месеца
хайде стига с лобирането в това министерство и с раздаването на премии понеже се налага да работят които мат работа че и премии да им обещават разните му там заместнички
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Зозо,
Нещо май не си разбрал. Големите обещетения за безработни на хората дето са работили в чужбина ги плаща странат в която са работили и където са плащали социална застраховка в техния фонд. Нашата социална система играе само ролата на касиер - взема парите от тяхната социална система и ги плаща на тези безработни вместо те да ходят до другата държава за да си ги получават.
Виждам тука пишат доста такива неграмотници.
17
1
 
19
 
! Отговори
Мрежа преди 2 месеца
дали се сещате от коя етност са първите регистрирали се като безработни?

бхк се грижи за тях! на тях им е казано - пристигате и веднага в бюрото да се регистрирате.

голяма грешка беше това че им се разреши да се върнат! нито карантина спазват, нито ше спрът да се събират на тумби!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОТДАВНА ИМА ЗАКОН ЧЕ КОЙТО БЕЗРАБОТЕН ХОДИ В ЧУЖБИНА ГУБИ ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ!ЗА КАКВО СА ТИЯ ЗАКОНИ ТОГАЗ?
15
6
 
22
 
! Отговори
Рудолф преди 2 месеца
Нали там са вземали заплати защо тука трябва да им се дава пари или пак има гнили ябълки
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А те не трябва ли всъщност да са под карантина вместо по бюрата по труда!!! Как е възможно това?!
13
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подиграваха се с нас , че стоим тук и работим за стотинки . Нямаше да се връщат ,че там печелят добре . Парадираха с джипове купени със спестените пари . Сега бързат да се върнат в охулената си Родина у дома и да заразят колкото се може роднини и приятели .Ние понеже търпим всичко , ще ги изтърпим пак , макар да знаем , че това е особен риск за всички останали тук ,макар беднички и работещи само за единия хляб .