МЕС заработи, ще дава експертни медицински мнения

Проф. Коста Костов: Да се придържаме към стриктни епидемични мерки
60
МЕС заработи, ще дава експертни медицински мнения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата прави всичко необходимо до момента да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс, за да се справи с епидемията с мащабите, с които се вихри в останалите държави.

Това каза професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Света Анна", който представи новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Целта на съвета е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

По думите му всички тези държави са усетили удара, но повечето не са били подготвени за него. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемични мерки и не се вслушваме в гласа на разума, предупреди Костов.

Той подчерта, че всички членове на МЕС са негов личен избор заради доброто им име и професионализъм.

"Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Влизаме с имената си, искаме и да ги опазим чисти на изхода. Нашата единствена цел е да направим каквото е по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби", каза той и пожела кураж.

Проф. Костов подчерта, че съветът ще дава "информационна хигиена от достоверни източници", като ще има страница в социалната мрежа и две пресконференции седмично - във вторник и петък. Той подчерта и че няма и няма да има конфронтация с Националния оперативен щаб, а само "професионална експертиза".

Професорът представи поименно членовете на съвета, в който участват утвърдени имена, ръководители на болници, сдружения и др.

Това са проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, проф. Савелина Поповска, патолог, Мария Петрова, адвокат по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, анестезиолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д.р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

От МЗ увериха, че има достатъчно инфекциозни легла. 900 легла са налични на национално ниво, за два дни могат да станат 2 хил., хората да бъдат спокойни, каза зам.-министър Бойко Пенков.

За момента няма утвърдено лечение и профилактика, има предварителни данни, които някои държави въвеждат в практиката. Трябва да се преценява съотношението полза-риск за медикаментите, стана ясно от думите на проф. Георги Момеков. Например хлорохин и хидроксихлорохин има постъпки да бъдат осигурени, но той предупреди, че те имат странични ефекти, които могат да продължат с месеци.

Ще бъде разработен алгоритъм как да си помогнем при реакции на стрес, тревожност, преди да се обърнем към специалист. За работещите на първа линия - за превенция на бърнаут, стана ясно от думите на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова.

Проф. Коста Костов каза, че предприетите до момента мерки от държавата във връзка с коронавируса са адекватни. Експертното мнение за тях обаче ще бъде дадено, когато изтече един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
wreathbro преди 4 години
До !"а процента на грешна диагноза с подобен тест е почти 50%"Посмали малко - 50% се постигат с хвърляне на монета :)
56
2
 
7
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 4 години
Това е АВТОГОЛ!!! Борисов *** всичко. напълниха това безполезно формирование с *** за да има къде да си правят безполезния лафмоабет и журналистите да има какво да дрънкат.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале, Мале- голям съвет голямо чудо.Забравили са само портиер да включат. И какво ще правят? Щели да пишат алгоритмите за действие, по скоро ще приписват китайските без въобще да се срамуват.Винаги е така в България, едни използват тргедиите за да пишат алгоритми, дисертации, и защитават докторантури, а раята отгриба и си остава само с мечтите си.
54
1
 
7
 
! Отговори
ime преди 4 години
не може ли правителствена болница да я направят болница за интензивно лечение и без това стои празна. за власта ли я пазят?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нахранете журналистите!" беше казала преди време надка дипломатка. Днешните журналисти са безопасни игли, но пък има други едни, дето много си отваряха устите напоследък, така че ..
52
1
 
7
 
! Отговори
! преди 4 години
То хубаво цирк, ама за наша сметка. Какво прави в съвета радиоводещ, има и един подсъдим зъболекар, който чрез поставяне на упойка е умъртвил 14 годишно момче.Този ли е най-добрият, защото моят стоматолог не е умъртвил никого. И изобщо са събрани едни поплювковци от всички болници на София без ВМА и Пирогов, може би и от Александровска са пропуснали. С една дума от частните МБАЛ-и.... лошото е, че им дават ефирно време и глупостите им може да повлияят на хората. МЕС само пред парламента....
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо частните болници не приемат болни хора,разбрах ме ток вода газ няма да плати правителството били за месец,чакат дарения от бизнесмените ,Ами ако нямаше дарения за тия болници кво ще се случи,аптеки продават косумативи на цени кви искат,и от вчера узакониха спекулата
50
1
 
9
 
! Отговори
ани преди 4 години
Огромна глупост е създаването на този МЕС. Това са едни чиновници с огромно самочувствие и его. И един с условни присъди.Ще объркат всичко, защото те самите вътре в този съвет не са на едно мнение. Дано нервите на ген. Мутафчийски издържат.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре ги подхлъзнаха тези празнодумци. Щом много знаят и могат, нека дават съвети, а народът да се смее. Още един цирк за забавление на народа през кризата.
48
0
 
10
 
! Отговори
Х преди 4 години
До ТимНапълно сте прав. Кому е нужно да правим скрининг с бързите тестове ида харчим излишни пари в тази икономическа криза? тези от мес много се размечтаха.
47
0
 
12
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
А защо в този "МЕС" има осъден лекар с тригодишна условна присъда с пет годишен изпитателен срок???Нирмално-морално ли е???
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промяна в мненията на МЕСарите:1. "Мишките не са това, което са"2. Масовият имунитет се отлага за неопределено време.3. Мерките са супер.4. СЗО нищо не знае, МЕС знае много повече.
45
1
 
13
 
! Отговори
обезверен преди 4 години
Аз съм изумена, видяхте ли ги тези от мед. съвет. нивото е под средното , езикът и просташки. Борисов много сбърка, нека да има такъв съвет, но от почтени хора, а не като тези. Усетихте ли агресията? А ниския интелект? Не могат да се намажат на малкия пръст на ген. Мутафчийски. Това което видях от пресконференцията, не ми хареса. господ да ни е на помощ! Борисов си вкара автогол. Дано нервите на ген. Мутафчийски да издържат! Той беше светлина в тунела, но за кратко. Жалко!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай на лаладжията власт и му гледай сеира, как се проваля.
43
1
 
11
 
! Отговори
! преди 4 години
Лично аз няма да отида да се тествам, защото ако съм заразен, ще изложа на риск всички хора около мен, а ако бъда заразен, ще застраша здравето на моите близки. А пенсионерите като най-рискова група ще ги вкарате в тълпата ли, ми то по-добре им напишете некролозите! Изобщо крайно необмислено изказване от което се разбира, че трябва да се правят тестове. За мен зад тази мярка някой има корестни цели. И ако съм болен нали пак следва изолация и карантина, както е в момента.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече лекари са от Токуда, тия без пари не си отварят устата частните болници ще приемат ли хора
41
0
 
9
 
! Отговори
! преди 4 години
Прави ми впечатление, че от днес масово се натиска за тези бързи тестове, от МЕС, от някаква десета дупка на кавала в СЗО. Дали не е защото тези тестове са сравнително скъпи дори и за Германия, а хиените усетиха, че могат да спечелят страшно много пари от тях?! Защо има държави, където вече не намират за нужно да тестват, а взимат крайни мерки, които в България са вече приети?! Пак да питам, как ще се организира тестването на населението? Тълпи от хора пред клиники и лаборатории?
40
0
 
7
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
След " НОЩ" вече имаме и "МЕС"!!!Какво е още необходимо за стане " орел,рак и щука"???
39
1
 
13
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Единственото нещо от което се ръководи националния щаб са инструкциите на световната здравна организация а тези от този съвет се изкараха по знаещи и можещи от световната здравна организация бързите тестове не са верни и дават грешка и не са ефективни само пари ще си похарчихме за тях защото в много от случаите повече от 50 процента дават неверен резултат могат да изкарат здрав човек болен и обратното болен здрав нали си представяте 10 човека болни да покаже теста че да здрави и какво става
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ли ще борят кУраната с приказки.Братока още колко комисии ще създаде за да присвои пардон усвои 1 милард пресни евро. Къде са старчетата от БАН защо не работят по създаването на ваксина ами се създават на никому ненужни измислени измукани от пръстите комисии. Винкелите ли да хващаме.