Митрополит Гавриил: Няма доказани случаи на заразени чрез църковна утвар

Православната църква е на 2000 години, преживяла е много епидемии
24 мар 2020 16:52,
32
Митрополит Гавриил: Няма доказани случаи на заразени чрез църковна утвар
Снимка: БГНЕС

"По време на епидемията в храма идват само хората, които не могат да живеят без църквата. Те не биха искали никой да им се пречи в църковния живот и в светите тайнства". Това каза  ловчанският митрополит Гавриил. Той посочи, че в храмовете се извършва дезинфекция на иконите, и на подовете, проветрява се пространството, съобщава БНР.

Още по темата

"Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората, които живеят с църквата, отколкото е коронавирусът", каза митрополитът и отново заяви, че няма удостоверени в историята случаи на пренасяне на зараза чрез църковна утвар. По думите на митрополит Гавриил свещениците не задължават никого да ходи на църковните служби и да приема причастие, което е едно от светите тайнства.

"Православната църква е на 2000 години и колко случаи на епидемии е преживяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е доказано. Ние не можем да се откажем от това, което Господ ни дава като средство за изцеление и за помощ", каза още ловчанският митрополит. Митрополит Гавриил изтъкна благотворното влияние на камбанния звън и съобщи, че от деня на Благовещение, 25-и март, в ловчанската епархия се въвежда ежедневно тържествено биене на камбаните на храмовете в 12:00 часа, което ще продължава по 2 минути.

Не е насрочена среща на Светия Синод с Националния оперативен щаб, посочи ловчанският митрополит. Той категорично заяви, че не е съгласен да се затварят църквите, но изрази увереност, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, според изискванията на оперативния щаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Цялото сатанинско войнство е скочило тук да хули Светата ни Църква и Православието!Има официално обръщение на Светия Синод на сайта на БПЦ - ходенето на църква НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, който е болен и уплашен нека да си стои вкъщи, църквата, литургията и Причастието са само за тези, които ДОБРОВОЛНО ги желаят и ДОБРОВОЛНО идват на службите.Аз не ви преча да вярвате в еволюцията и в извънземните, така че вие не ми пречете да вярвам и да почитам Бога.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами няма доказан случай и от седене на пейка в парка, но има ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ и ДЕЙСТВАЩИ ЗАБРАНИ.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
православните скотове....
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Православната църква е на 2000 години и колко случаи на епидемии е преживяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е доказано."Какъв ***!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МенОоо, поповете хич не са глупави, но стадото последователи са лесни за управление.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миряните ще изпаднат в абстиненция, ако им се забрани да лигавят икони и лъжици по църквите - точно като наркоманите.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24.....Няма смисъл разни хорица дето смисълът на живота им се върти около дебелото черво....Типично за българските попове от бившата Държавна Сигурност на БКП! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей голяма простотия струи от този форум. Няма смисъл разни хорица дето смисълът на живота им се върти около дебелото черво да си напъват мозъците да разберат за какво иде реч. Православната църква ако си затвори храмовете заради някакъв си вирус може спокойно вече да не ги отваря - истинска божия църква няма да се уплаши пред нищо! Католици, протестанти и мюсюлмани се изпокриха като мишки, явно не вярват, че бог ще ги опази. Има лесен начин - държавата ако нареди БЦ ще затворят, иначе не могат
21
2
 
7
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Ами много жалко за "хората, които не могат да живеят без църквата"...както казва дяда ви поп. Аз не мога без Бог! Разликата е огромна!
20
5
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ще повърна ... 2020 година ...
19
2
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Комунистите не затвориха храмове!!!
18
7
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарю полковник от Партийна сигурност, вярно е, че ти е дадено да говориш горделиво и богохулно, но защо в архивите ти липсва архонт Коронавирус Китаев? Все пак, не трябва да се създава съблазън и смущение в обществото.
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Додо 18Гербавата власт е на мисия да пречупи *** на Българина - Вярата, чрез затваряне на Православната Ни Божия Църква! Долу ръцете, икуменисти жалки, послушковци на Сатанистите на Новия Световен Ред и кликата им в Брюксел!'Вярата'на българина в БКП/ДС "християнска" църквата е чисто и просто губене на време! Там където повечето свещеници са били червени слушалки Бог не е с тях - гаранция!
16
13
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Гербавата власт е на мисия да пречупи духа на Българина - Вярата, чрез затваряне на Православната Ни Божия Църква! Долу ръцете, икуменисти жалки, послушковци на Сатанистите на Новия Световен Ред и кликата им в Брюксел!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво,че няма ама да не забравят какво се случи в Южна Корея и къде беше най голямото огнище!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отче,няма и да има само дето театърът е в нечия полза! Живи и здрави бъдете и да посрещнем Възкресението по-умни !
13
11
 
14
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Няма доказани случаи на попове от БПЦ да имат съвест. Очаквайте подробности!!!
12
11
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Браво Владико !!!
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да заминава за Италия и Испания с цяла свита попове. Болните ще станат , веднага щом чуят богословието и тропарите. ще сторят чудо нашите попове. Какви са там тия глупости от СЗО, карантина, ограничения, маски и ръкавици. Всичко се лекува само с молебени, няма никаква нужда от друго. Митрополита трябваше да стане председател на кризисния щаб. Не там някакви си професори и генерали дето само заключват хората и ги лишават от вселенските лекове и чудеса.
10
9
 
20
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Този как е оцелял толкова време без мозък просто не мога да си обясня