Проф. Генчо Начев: Дисциплината в България ни куца

По думите на директора на "Света Екатерина", мерките в страната ни са за пример
24 мар 2020 09:33, Нели Христова
38
Проф. Генчо Начев: Дисциплината в България ни куца
Снимка: БГНЕС

Според професор Генчо Начев, директор на столичната болница "Света Екатерина", България е пример за останалите страни в Европа, заради бързите мерки, които страната ни взе.

"Като мерки в България се справяме за момента добре, но като дисциплина все още има какво да се желае", заяви проф. Генчо Начев пред БНТ.

"Мисля, че се справяме добре. Доказателство за това е, че са ограничени случаите на болни с коронавирус – около 200. Това, което правим в България е пример за голяма част от останалите страни в Европа", допълни директорът на болница "Света Екатерина"

Според него няма място за тревога, че две от най-големите болници у нас – ВМА и "Пирогов" – са изчерпали за момента капацитета си да приемат нови болни от коронавирус.

Той смята, че системата на здравеопазване разполага с достатъчно легла и в други болници могат да се разкрият отделения.

"Няма недостиг на легла. Болниците трябва да вземат мерки. Най-напред трябва да се погрижим за екипите, които ще обслужват болните", посочи проф. Начев.

Той заяви, че в "Света Екатерина" са закупили всичко необходимо без да чакат държавата – специални облекла, тестове, маски и други необходими защитни консумативи. „Направили сме една карта от постъпването на пациента в болницата до неговото изписване. Направили сме клип, в който се показва как се събличат и обличат защитните облекла, как се интобира пациент. Чакаме днес или утре тестове за бързо разпознаване. Правим всичко това със средства собствени, не разчитаме на държавата“, подчерта проф. Начев.

Според него държавата трябва да отчете, че има болници, които не разчитат на нея. "Дълг не всички нас е да помогнем с каквото можем, включително и с това, че не разчитаме на държавната помощ", подчерта проф. Начев.

Той посочи, че е много високо е смъртността при хората с коронавирус, които имат допълнителни усложнения, защото не се лекува само инфекцията с вируса, а се лекуват всички останали системи.

Проф. Начев заяви, че в болницата са спрели всички планови операции вече втора седмица, но се извършват операции по спешност. Така за последните дни са излекувани четири инфаркта, извършена е съдова операция, поставен е пейсмейкър и др. „До края на извънредното положение не трябва да се планират планови операции, но всеки, който смята, че има нещо спешно трябва да постъпи“, категоричен е той.

Не съм привърженик на говорилнята, от много говорене няма полза, трябва да има действия, каза проф. Начев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си ни е дабра дисциплината, оказа се. Българинът се е научил да оцелява през вековете. Никога не е можел да разчита на държавата си, и сега не го прави. Знае, че, ако се разболее,в болницата най-много да му помогнат да си отиде.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко взима професорът за един преглед?
28
5
 
5
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Куца му е главата на този. Всеки народ, какъвто все по- малко сме трябва да има идентичност и да я съхранява а не конформизъм с армията напред по американски.
27
4
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Вярно е ,че ни липсва:Когато играе тенис професора в НСА си паркира мерцедеса до корта, а "простолюдието" на паркинга.Иначе респект като специалист!
26
3
 
3
 
! Отговори
Про Фесор преди 4 години
Ей матерял недисциплиниран вие сте виновни, от вас плъзна вируса по света и вие сте виновни задето не ЗК не може да издържи 200 болни и да им вкара въздух. Недисциплинирани със недисциплинирани такива.
25
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Абсолютно вярно казано .. засега. Но разбира се всички айлаци от,,Ганкиното кафене" , които коментират тука са започнали да си чешат езиците и да критикарстват от рано. Не ви ли омръзна да пишете глупости и кретенизми бе хора???? Ай, прочетете по една книга поне, не е толкова страшно
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Само за последните 30 години ли говорим?*** в БАН да видиш как крепне и вече пристъпва към хабилитиране ТРЕТО поколение като тези, за които ти говориш.Повече от 70 години вече, в повечето сфери от нашия живот се прилага схемата "Силно мой човек", а също и купуването на служебно кариерно израстване чрез услуги, скъпи подаръци и направо с пари в брой. Ти не знаеш ли?Също и чрез прийомите на най-древния занаят. Но шуробаджанащината си оставанай-сигурния способ.
23
4
 
5
 
! Отговори
Не само дисциплината преди 4 години
И много други неща у нас "куцат".Един пример за съпоставяне - Тръмп забрани спекулативните цени. У нас подходиха по друг начин.
22
3
 
4
 
! Отговори
До дедо Йоц преди 4 години
То ..ако наистина си дедо -за тебе е 100% пандемия. За всички останали със близка до средната интелигентност е 100% пандемия също ЗАЩОТО първо Е МОРАЛЕН ЧОВЕШКИ ДЪЛГ да опазим по -слабите : възрастни и болни, и второ никой още не е сигурен за последиците и никой не е застрахован. За тези , кото са в категория ,,пази боже" / много сред коментиращите тука/.. трябва закона да се погрижи, ако те не могат да се осъзнаят това
21
3
 
2
 
! Отговори
Joro преди 4 години
Е как да са малко бе ?Колко милиона сме ние-6,а колко милиона е Индия-милярд и 350милиона и колко са болните там-по малко от нас?220пъти са повече от нас ,а са с по малко заразени.......
20
3
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Той е един от малкото лекари, за които съм чул, че искат пари от други лекари, за да ги оперират. Парите минаваха през Въжев.
19
3
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
E това е нещо , което добре си го знаеме! Ама от друга страна като се заинатиме ...равни нямаме. А дали можем да се заинатим да бъдем дисциплинирани?
18
4
 
16
 
! Отговори
дедо Йов преди 4 години
87000 заразени в Китай, при население от милиард и няколко милиона, 90% се възстановяват успешно, 300 000 по целия свят от над 7 милиарда души...... и това ми било пандемия!!! Всяка година от усложнения предизвикани от "обикновен" грип умират стотици хиляди хора!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народ с национално ястие Шкембе чорба с много люто и чесън не трябва да се страхува от подобни вируси!!!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1330 години си градиха "репутация" със акъл на амеби станали и професори. Кажи ми един скъсан за висшe от последните 30 год. а пък масово неграмотни. Някои дори пишат вирОси. Е, как бе ?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са болните в крайна сметка включени на апарати?
14
4
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 11. Глу.пак, малко се поинформирай преди да пишеш. Нима в Китай или Италия имаха достатъчно легла и подготовка - направиха полеви болници.Това се подготвя в САЩ и други страни, това подготвяме и ние. Да си чул за подготовката на Арена Армеец?
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как" болните в България са около 200"!?...нали са 5-6 а другите са заразени И как при толкова болни се изчерпаха леглата и в Медицинска академия и в Пирогов?Ами ако има 2000болни ?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв пр()ст народ.Който и да се появи,каквото и да сподели бива оплюван,подиграван и поставен под съмнение ! Без значение какво е казал,80% е плют и критикуван !Явно това нибе заложено в ДНК ! Затова и ще си бъдем винаги роби и аутсайдери ! Защото единен народ не може да бъде мачкан !
11
5
 
6
 
! Отговори
fact преди 4 години
НЕМА ЗАРАЗЕНИ щото не парвите тестове..., опс, то и тестове - нема.НАПРАО ПИШЕТЕ 0 ЗАРАЗЕНИ И ДА СЕ ДИГА КАРАНТИНАТА.