Лекар: Не е време да се правят масови тестове

Всеки от нас може да е носител на вируса, каза д-р Антон Койчев
25 мар 2020 22:20, Анисия Иванова
31

Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да расте. Общият брой е 242, но на този фон ген. Мутафчийски каза, че вече имаме четвърти оздравял.

Заболелите в световен мащаб надхвърлиха 450 хиляди, има и 20,519 смъртни случая.

"От моя гледна точка ще издържат не само софийските болници, те са готови и са посрещнали първите заразени с COVID-19. Мащабът на епидемията е толкова всеобхватен и толкова сложен, че в някои отношения е непредвидим. Това, което се изисква от нас, от Националния кризисен щаб, е изпълнено до последната запетайка. Да похвалим действията на правителството и на щаба за изключителната реакция", каза общинският съветник от СДС д-р Антон Койчев в предаването "Денят ON AIR".

Според него не сега е времето да се правят масови тестове, които ще имат известен процент на недостоверност.

Той посочи, че Италия е изключително добре развита държава, но въпреки това е имало претоварване на здравната инфраструктура.

"Ломбардия е сред 10-те най-добре области, снабдени с медицинска здравна логистика и осигуреност в региона. За да не стига до срив в здравната система, единственият начин са мерките, които предлага щаба - ограничаване максимално на физическите контакти. Няма друг вариант, защото иначе рискуваме да не издържи здравната структура. Столичните болници имат готовност по препоръка на щаба и под неговото ръководство да разкриват достатъчно на брой инфекциозни легла", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Койчев допълни, че в България има 1463 общо в цялата страна, а в световен мащаб има голямо търсене. Той посочи, че Китай е глобален производител не само на респиратори, но и на лекарства.

"Мисля, че почти няма места и колеги, които да нямат предпазни средства. Сигурен съм, че скоро ще има ваксина. има различни научни съобщения за лекарства, които са в последна фаза на изпитване. Ние следваме опита на колегите, които се сблъскаха челно с това бедствие", категоричен е той.

Всеки от нас може да е носител на този вирус, според него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
А бе преди 4 години
пуснете ги тия тестове в аптечната мрежа, пък всеки сам да преценява дали да се тества или не. Какво сте седнали вие да ми казвате дали да живея или да умирам. Изведнъж, моля ти се, станахме планова икономика с дефицит на всичко. Бах ти Съюза, бах ти чудото... Ще чакаме позволение от тях да си махнем ДДС-то за медицински стоки, бюрократи нещастни!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи, ще поръчаме 10 000 респиратора /вентилатора/, но къде ще поръчаме кадрите, които да са достатъчно компетентни да работят с тях?!
26
0
 
3
 
! Отговори
До философите! преди 4 години
Какво ще ви стане, ако се съмнявате, че бихте могли да прихванете вируса(от чужбина, в болница, работа с хора) и при възможност да се тествате с бързите тестове? Не слушам черният шаман от оперативният щаб, а слушам специалисти виросолози, които знаят какво правят, а този хирург може само да реже и говори. Слушах професор виросолог, който каза, че има голяма полза от бързите тестове, това го каза и доц. Мангъров, който добре познава вирусите!
25
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 4 години
До 6 -- и НЕ толкова за хората !
24
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 4 години
Седесарско бодрячество а ла бай Тошо ! Всичко е о,кей ! Не бойте се моряци , корабът ще потъне -вода има за всички ! Хората докторе виждат , че мерки се вземат , но са закъснели , недостатъчни ,непълни и до голяма степен пропагандни и симулативни !Повече ги е грижа реално за бизнеса и толкова за хората !
23
3
 
5
 
! Отговори
Просто логика преди 4 години
Защо няма изолатори за пристигащите?Защо не се тестват всички от хранителната верига?Защо не се тестват всички работещи с хора?ОТГОВОРЗащото Щабът е НЕКАДЪРЕН.
22
1
 
1
 
! Отговори
Съмнителните и преди 4 години
без това се поставят под карантина, бързите тестове са с натривка от устата и се правят много по бързо от онези в болниците. Ако тестваният даде положителна проба, лесно ще изолират и околните които са общували с него. И онази жена която е била на гости в САЩ, явно заразена при полета, ако е била тествана навреме, сега можеше да е жива!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При полижение, че бързите тестове могат да дадат смислен резултат след 7 до 10 дена според експертите на щаба, то няма да има никой вече да предпазиш след положителен резултат. Всички около теб са вече заразени.
20
2
 
2
 
! Отговори
Смисъла на бързите преди 4 години
тестове е, не да спасят тестваният, а да предпазят околните, ако тестваният е носител на вируса. Може да си напълно здрав без никакви симптоми и пак да си носител на вируса, затова при този тест ще се разбере дали си носител и ще се вземат мерки. Тестовете са само за хора, които смятат, че биха могли да са прихванали вируса, най вече идващите от чужбина.
19
1
 
6
 
! Отговори
24 лева за тест преди 4 години
Какъв е смисъла да се прави тест (ако нямаш симптоми и спазваш карантина), като след 12 часа може пак да се заразиш??Или идеята е да напълним едни джобове?24 х 1 000 000 = 24 000 000
18
5
 
4
 
! Отговори
Георги Петков преди 4 години
Ако не знаеш статистиката, всякакви мнения и препоръки ще са хем правилни, хем грешни. Сегашните данни са от 5 хиляди теста, но ги отнасяме към цялата държава. Блокирахме Банско, но впоследствие установихме из цяла България случаи на заболели точно там - в Дупница, Бургас и т.н. Каква е реалната полза от тази блокада? София е гъсто населена и там са най-многото случаи. С бързите тестове можеше да филтрираме поне влизащите в страната, които внасят заразата. Огромни са разликите ни с Белгия.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви Тестове в средата на епидемия върлуваща вече 3 месеца медицински некомпетенти хора. 97% всички сте заразени малко акъл иска или са ви изпускали на цимент на глава.Да уплашите още и без това умрелият от страх пред екрана заради мутафчийски народ друго няма да постигнете.А забравих и 380 млн.лв ще профукате безмисленно в най голямата криза,когато хората губят работа и се нуждаят от помощ.Тестове се правят на ден едно ние сме ден 100 и97%заразени.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме вирусоносители в момента на коронавирус тип S. Който има симптоматика само той ще бъде лекуван. Който няма оплаквания ще спазва карантината, за да се избегне мутация на вируса при контактите. Тежките случаи се дължат на заразяване с мутирал коронавирус тип L, а не на първичния щам - тип S, който дава много лека патология без никакви усложнения или в повечето случаи не дава абсолютно никаква симптоматика. Тип L докато не прояви някаква симптоматика не може да бъде установен с тестове.
15
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вариант да си заразен без симптоми. Още в първия ден се вдига температура. Влезе в тялото през някоя лигавица, реакцията е до 2-3 часа.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тея "вълшебни" бързи тестове. Те откриват наличността на антитела срещу вируса а те се появяват не като се заразиш а като почнеш да се излекуваш. Тоест към 2 седмици след заразяването. До тогава заразяваш наред а теста показва че не си болен. Това ли са ви вълшебните тестове дето ще оправят работата?
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте си чешили езиците господа експерти от форума. По стар български обичай ,колкото по- малко някой разбира толкова повече "компетентни" съвети даваАко едно е ясно то е , че дали поради правилни правителственни мерки, дали поради, въпреки всичко, здравия ген и многото прекрасни хора в тази страна или комбинацията от всички тях, но ние сме една от малко засегнатите страни. Дано да продължава така. А вие, по- добре накарайте жената да се усмихне, сега имате мнооого време
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодаря на говорителя проф. Мутафчийски, че ми съобщи за пореден ден какво ще е времето днес.Доакто не започнат да правят масово тествове, ни карантината ще свърши, ни ще е ясно колко са заболелите.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
Станало каквото е станало.Не е ли по-добре персонално да се открие заболяването още в самото начало/преди да е попаднало в дробовете/за да не се налага след това да ревеме че не досдигат апарати.Не съм специалист,но никое 'СВЕТИЛО" в тази област не коментира за мерки срещу СОВИД19 открито в етапа на първите седем дена.
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя кавал освен да събира,да се научи и да изважда!Хайде ми сравнете достоен български генерал като Христо Луков с този канцеларски плъх!Егати и държавата,армия и интелигенция няма,ама генерали и професори бол!
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕНЕРАЛ МУРАФЕТЧИЙСКИ, ОЩЕ МОЖЕШ ДА СЕ НАВЕДЕШ, ЗА ДА ОБЛИЖЕШ ЗАД НИКА НА БОРИСОВ!