Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не

20% смятат мерките за прекалени, а вирусът – за обикновен
Обновена: 25 мар 2020 19:06 | 25 мар 2020 18:50, Красимир Ангелов
184
Повечето българи одобряват мерките срещу COVID-19, всеки пети - не
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пандемията от коронавирус в Европа е в разгара си. Старият континент е парализиран, а болните се увеличават със застрашителни размери всеки ден.

На този етап болните в България са над 200
, а експертите започнаха да прогнозират пик на заболелите в следващите 2-3 седмици. Кога обаче животът ще се нормализира никой не може да каже. Дотогава ще важат редица тежки мерки, сред които включително трудно предвижване между областните градове, което създава много нерви както на пътуващите, така и на органите на реда.

Още по темата
Достатъчни и адекватни ли са мерките за борба с коронавируса у нас? С този въпрос се обърна екипът на Dnes.bg към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 3267 души.

Като цяло по-голямата част от анкетираните одобряват действията на управляващите за борбата с COVID-19. 21% от хората посочват, че предприетите мерки на напълно достатъчни и адекватни, а други 24% ги подкрепят, но и са съгласни на още по-строги мерки при нужда.

За други 29% пък мерките не са достатъчни, а трябват крайни действия, за да спрем епидемията. Трябва обаче да се отбележи, че анкетата е направена преди последните мерки, които включват и ограничаване на пътуванията между областните градове и разходките в парковете.

Всеки десети българин обаче (11%) смята предприетите мерки за прекалени, а други 9% са на мнение, че се прекалява с истерията около коронавируса и той е просто е един нов вирус, който съвсем естествено протича по-тежко.

Други 6% пък смятат, че най-важното е да сме спокойни и да вярваме в институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Младежите не приемат ситуацията сериозно.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не одобрявам вноса на вирус от чужбина и исках границите да се затворят отдавна, но явно българите са на друго мнение. Изглежда, че предателите идващи от чужбина са им по-скъпи от собствените им деца, живеещи тук. Аз съм от петия българин, твърдо и категорично не одобрявам мерките!
96
0
 
7
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Може да е по-стар вируса. Просто не са го бдиагностицирали преди. То и Венеция си е развъдник. Лагуна с блата. Неслучайно най-силната чума е била там.
95
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още по -строги мерки.В Испания и Италия не им дават да излизат,носят им храна по домовете.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке се умира.
93
6
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 4 години
не, говоря за Китайската Проказа от Ухан, тази дето *** от Пекин плащат на така наречените УМаоДанг по всички форуми, да се пишат минуси и да се говори, че е от сащ - при положение, че цял Свят знае не само от къде, но и кой 2 месеца Кри от Света, Арестува Лекари и т.н.
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това все ще мине след 2-3-4 месеца.ами после?боко е ясен,че ще избяга от отговорност с оставка.анархията ще е страшна.господ да ни пази.
91
6
 
4
 
! Отговори
ГД преди 4 години
Одобрявам мерките взети за борба с коронавируса,но смятам, че въвеждането на медицински съвет към премиера с публични изяви като начало засега от доц.Мангъров ще доведе до разнобой между съвета и щаба и може би би било по-добре той да послужи като консултативен орган на МС и премиера, а не като опозиция на Кризисния щаб. Проф.Мутафчиев и Кантарджиев и доц.Кунчев са авторитетни лекари,следят чуждата специализирана литература и опита на водещите държави и имат доверието на своите колеги и на МС.
90
1
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
ами ако фактите, защото че този 37 годишен Британец е умря е факт, предизвикват паника, то проблема не е във фактите. Положението е сериозно - факт е, като цяло повечето млади в 30-те си имат над 50% шанс за лека форма и дори да не разберат, че са болни, но зачестяват случайте на млади с тежки форми на заболяването. Може би, чисто статистически - повече млади се заразяват, увеличава се шанса млад да развие тежка форма...
89
3
 
7
 
! Отговори
До 99 последни новин преди 4 години
За америкаският вирус пуснат от САЩ в Ухан ли говориш?
88
4
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 4 години
Май най-застрашени са централните квартали.
87
4
 
4
 
! Отговори
Forever преди 4 години
До 93,Отиди ти на мястото на Мутафчийски,от страни е лесно да намираш костури.Едва ли този човек точно сега мисли за рейтинг.
86
1
 
4
 
! Отговори
Последно издихание преди 4 години
Ами бог да го прости човека. Не всявайте паника. Пощурели са хората, да не отключите епидемията тук.
85
0
 
16
 
! Отговори
Странна анкета преди 4 години
Ами то реално мерки няма. Все още източника на зараза са пристигащите в България от чужбина, а за това никакви мерки няма.
84
10
 
7
 
! Отговори
Последни Новини преди 4 години
не знам, дали чухте, Посланикът на Великобритания в Унгария, само на 37 години, умря от Китайската Чума днес!! Така, че тия 30-годишни в България дето се мислят за БезСмъртни от Ухански Грип - помислете пак, щото ако мислите, че и на 1% ще получите медицинската помощ в България, която Посланник на 5-тата икономика в Света получава - Великобритания, лъжете се - ако се заразите в България и сте от тези с тежка форма на Китайска Чума - почвайте с молитвите! Така, че Пазете се много!!!!
83
1
 
8
 
! Отговори
до 96 преди 4 години
*** им обяснявай по крайните квартали за мерки... Простотия до шия. Видя ли ги българските гастарбайтери от шведски произход във Великобритания как ги наби полицията? 50 души се събрали барбекю да правят в някакво допотопно българо-шведско гето. Паднах... Пак се прославихме.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има прости и богаташи, далавераджии, симулативни покупко-продажби на недвижими имоти правят.
81
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Одобрявам мерките. Нашата компания ни каза, че е нежелателно да ходим в офиса още преди месец и половина. На жена ми- същата работа. Стоим си вкъщи, излизаме на пазар и до вилата. Пием хубаво вино, ядем хубава храна и се забавляваме с бебето, което расте. С приятели си правим конферентни разговори, игри в мрежа- забава е. Всеки около нас спазва мерките. Колкото по-беден и по-*** е един човек, толкова по-недисциплиниран. Доказано с времето. Един вид сам си е изградил живота и си е виновен.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да Работниците да не напускат фабриките. До края на извънредното състояние .
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тонката, днеска на лаврак ли си?