В Дулово: Шивачки ушиха 90 хиляди маски за институциите

Дезинфекция на помещенията се прави постоянно
25 мар 2020 09:12, Петя Славова
47
В Дулово: Шивачки ушиха 90 хиляди маски за институциите
Снимка: БГНЕС

"Помогни си сам, за да ти помогне и Бог" - тази позната народна мъдрост вдъхновява шивашки фирми от силистренската община Дулово да шият предпазни маски и да ги даряват на нуждаещи се. Техния пример следват и педагозите от единствената в областта професионална гимназия по облекло в града.

"Тази идея се появи в мен, когато заразата тръгна от Китай. Прецених, че може някой ден да достигне и до нас", разказва пред БНР собственичката Невин Хасан, която си закупила маска, разшила я и направила кройка. "След това набавих необходимия плат и заедно с всички мои работници за седем дена ушихме 90 хиляди маски."

Дезинфекция на помещенията се прави постоянно от рано сутрин, по време на всички почивки и след края на работния ден, уверява Невин Хасан. "Всичките сме с предпазни маски. Не допускаме външни лица. Засега нямаме нито едно заболяло наше момиче или наш служител."

Още по темата

Ушитите маски са изпратени на общини, домове за възрастни, болници и други институции. Пакетите с маските на дуловските шивачки пътуват всеки ден до различни точки на страната.

"Помогнахме в Силистра на дом за стари хора, където персоналът си събираше парички, за да си закупи маски. Това като го чух, веднага изпратих човек с 300 маски до там. Помогнахме на болницата в Дулово, в детско отделение...", споделя още Невин Хасан.

Цеховете шият на ишлеме за Италия. Сега производството е спряло. За да са в крак със сложната епидемична обстановка, работниците шият маски. "За да можем да бъдем в помощ и ние. Имаме готовност за производство. Въпросът е, че нас на национално ниво никой не ни търси", изтъква собственичката на шивашкия цех.

Добрият пример е заразителен – малко след тях затракали машините и в Професионалната гимназия по облекло, обслужване и транспорт в Дулово. Преподавателите решили да обезпечат с предпазни средства колегите си в областта, пояснява директорът на учебното заведение Илхан Ахмед.

"Закупихме материали - плат, памучен, 100% и ластик и събота и неделя, когато нямат ангажименти с дистанционното обучение на учениците, се събрахме в шивашките работилници на училището и ушихме на първо време 1740 маски. Това е бройката, подадена ни от Регионалното управление на образованието в Силистра, педагогически и непедагогически персонал от училищата в областта. Тази бройка е с 10-процентен резерв."

Педагозите от гимназията в Дулово са готови да шият още, но им свършили платът и ластиците. Апелират търговци, които разполагат с количества памучен плат и са готови да го предоставят безвъзмездно - да го направят сега, за да могат да ушият маски и за детските градини и яслите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 4 години
От цялата работа, стана ясно колко се е измързалявило поколението. Всеки на който ръцете не са заврени в *адника, може да си ушие сам маска. На повечето бабите са плели пуловери и шили ризи, ама днешните не могат да си намажат филията с масло, ами си купуват готов сандвич от супера. То затуй и като стане дума за деца, първата дума е: няма пари за памперси!? Никой не пере пелени, иначе все пазят природата. Абе побъркаха хората.
36
1
 
0
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Няма кой да провери тази фирма какви ги върши като са живели неща друго хоп изведнъж на маски пълнят си джобовете а заплати няма болнични няма нормално работно време няма още много нередности ама понеже са в малки населени места за това няма кои да ги провери питайте шивачките дали плащат за извънреден труд проверете през последните месеци колко работници са напуснали през последните месеци заради ниското възнаграждение
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на 40 км от Дулово в Силистра всички аптеки имат на вратата надпис - Маски няма
34
3
 
1
 
! Отговори
От дупясе преди 4 години
Искаме още статии за ерджи дарителя от анадолската ферма за пуйки и за ислямските благодетелни дружинки известни в цял свят .!.
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЗИ МАСКИ ДА СИ ГИ ПОЛЗВАТ КАТО СИ ВАРОСВАТ ЛОЗНИЦИТЕ ЗА ВИНО И РАКИЯ И КАТО МЕШАТ ДЖИБРИТЕ.
32
5
 
7
 
! Отговори
ДО 33 преди 4 години
КАК ГО ПРАВЯТ ЛИ С ПАРИ ОТ ТУРЦИЯ МОЕТО МОМЧЕ ДЕМОКРАДЧЕ ВИЕ ЗА 30Г.РАЗГРАДИХТЕ БЪЛГАРИЯ ПЪЛНО Е ЧУЖДИ АГЕНТИ
31
3
 
4
 
! Отговори
Сюлейман Кьльчолу преди 4 години
БравоВ Дулово всички са добре финансово!Големия вьпрос е, как го правят?
30
5
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Много точно си описало "българите" като теб!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами с тоя закон за спекула,се разрешава да се продава на солени цени ,и толкова са нагли че обявите им вървят по фейсбук
28
1
 
6
 
! Отговори
Ооо преди 4 години
Има стотици фирми, които могат да шият и маски и облекла... но няма пазар за дейността им . Раздават се поръчки на няколко близки фирми за пореден път. За останалите няма магазини - затворени са, обявите в интернет на тези теми се трият заради рестрикциите с короната и после едни други мрънкат че се широк малко ! Замислете се преди това!Ако имаше каквато и да е работеща браншова организация - нещата можеше да са по различни ... едно време имаше такива.. сега има масово само плямпачи ...
27
8
 
17
 
! Отговори
Fku преди 4 години
Диагноза българин= злобен, алчен, комплексиран и ментално увреден тип. Вие постоянно обиждате турците, но в разгара на кризата, когато нямахте и една маска, турците ви подариха хиляди маски, тестове, облекла и т.н. Защо не ви помогнаха събратята ви от СВРЪХ развитите държави с "мощните" икономики Сащ и Ес, къде остана европейската солидарност?
26
7
 
3
 
! Отговори
Тиквен стандарт преди 4 години
В Китай шият милиони на ден , а в Тиквостан- няколко хиляди.И кога у нас ще има достатъчно маски за всеки.Най вероятно на кукуво лято.
25
4
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
усмирителни ризи и качулки за екзекуция да им бяха ушили на лоботомираните политици...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО ПЕЩЕРАТА НЕ ОТИДЕ ПРИ МОХАМЕД, МОХАМЕД ЩЕ ОТИДЕ В ПЕЩЕРАТА.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
22
5
 
9
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Кел файда от тоя плат на Остата?! Не разбрахте ли, че файда от тея маски точно няма! Халал да са им на институциите!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисълът на тези бизсмислени маски е в съпричастността и желанието да се помогне с каквото можем.
20
0
 
2
 
! Отговори
От дупясе преди 4 години
Б Е Г А Й .!.
19
0
 
3
 
! Отговори
МИЛИЦИОНЕРО преди 4 години
ДА ВЗЕМЕМ ДА СТАНЕМ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ - ЕЕЕ БАНКЯНЕЦА СТАНА
18
20
 
6
 
! Отговори
ЗА 11 преди 4 години
До АнонименЦялата турска рода се е сбрала да се хвали, типично за тези хора.