Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат

Според експерта карантината у нас е много добра
107
Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Още по темата
Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
17
 
0
 
! Отговори
;анкета преди 4 години
1.Напълно съм доволен съм от карантината и вярвам на всичко,което чуя от телевизора (+)2.Не съм доволен от карантината и не вярвам на всичко,което чуя по телевизора (-)
69
0
 
10
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 4 години
Ами оди да пазаруваш след 10,30 бе приятелю и оди сам що влачиш майка си до там?==========Ще ти обясня. Майка ми е неадекватна поради заболяванено и, и единственото което знае е собственото си име.Трябва ли да обяснявам,че запали печката,скъса важни документи включючително нотариалния акт на жилището, не може да се облече дори и т.н.Това е причината да я ВОДЯ С МЕН! Не пожелавам на никого да се мъчи на бавен огън като мен, включително и на теб! Желая ти хубав ден!
68
4
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
До !:При 140 000 тежко болни и 1600 респиратора за да не се счупи системата това са 44 до 88 месеца карантина. Помисли си дали може света да спре и 80% от хората да не работят години. И в двата случая умират хора. Ама в единия може и да се половината хора, в другия по-малко от 1% от населението.
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно подкрепям предложението на Медицинския експертен съвет за задължително тестуване а всички българи със заболвания, които може да са фатални при вируса! Щаба направи доста полезни неща, но за съжаление изпълнява препоръката на Б.Б.-икономии, икономии! Генерала непрекъснато говори , че е безсмислено да се вземат проби. Лечение само кагато обикновения българин стигне на крачка от "оня свят".
66
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либералната демокрация вече се оттече в канала, а все още няма кой да пусне водата от казанчето..?! ...вонята е ужасна !
65
1
 
14
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Има една карта на замърсяването на земното кълбо от азотни окиси, направена от спътника Sentinel. Там много ясно се виждата в ярко червено най-мръсните места на планетата - Китай, Ломбардия, Иран, от Испания - Мадрид и Барселона, от щатите Ню Йорк. От там може и да се проследи и как намалява замърсяването всеки месец. Съвсем ясна е релацията между мръсен въздух и разпространение на заразата.
64
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не затворят границите час по-скоро за идващите от чужбина българи вече и аз няма да си седя у дома. И мои познати това казват. Всички са на това мнение. То няма никакъв край това така. Ние тук ще си седим да вкъщи да преборим разпространението, а те ги пускат хората от рискови страни. А и от 14 дневната карантина полза няма. Почти никой не я спазва. Може тези дошлите вече да ги съберат и затворят в стари казарми или ценровете за настаняване на бежанци докато им мине карантината!!!
63
3
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! 49 Както винаги не си адекватен.Само плащане ти е в главата.Такива сте вие ком....стите.
62
0
 
3
 
! Отговори
!: преди 4 години
Какво да гледаш, холандците и белгийци са по 10 млн , а имат ръст на болестта над 1000 случая за денонощието. Германия е осем пъти по-населена и има 3000 случая за денонощието, като там се усетиха доста късно. Холандия има над 400, Белгия 220, а Германия 229 смъртни случая. Само, че броят на заразените в Германия е 5-6 пъти повече.....
61
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На летище София днес на час кацат 5-6-7 самолета - виждат се докато прелитат над София. На сайта на летището кацащите са десетина. Какво става?
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вече при всеки грип какъвто е и тоя ще искат да си седим в извънредно положение нужно е да изплашиш хората добре и после можеш да си играеш със тях както си искаш.и се замислете от къде получавате информация особенно ако си седите само в вкъщи.
59
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
В случая стадния имунитет е голяма глyпocт и не случайно една по една всички държави, които го прилагаха, сега се отказват от него.
58
3
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
От Ухан коронавирусът го разпространиха главно чужденците, а не китайците.
57
12
 
6
 
! Отговори
до !: преди 4 години
То няма друг изход освен стаден имунитет. Без карантина или с карантина разликата е единствено колко бързо ще отмине бурята. Тези 140 000 тежко болни при метод без карантина пак ще бъдат толкова и ако стои карантината, само че ще се проточи вируса година, две. Сега някои дават акъл на шведи и холандци, но ще видим на края като отмине вируса колко жертви на глава на населението е дала всяка една държава.
56
2
 
16
 
! Отговори
!: преди 4 години
В крайна сметка, говорим за близките на някого, за неговите родители. Нито е научно изследване, нито компютърна игра, където жертвите са само на хартия! Затова стадният подход е несериозен и нехуманен дори. Една Белгия си отписа възрастното население от здравната система, направо им каза,че им е дошло времето. Това нормална държава ли е, или са *** брюкселските зелки?
55
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този американски коронавирус ще изчезне, когато САЩ извадят готовите от години лекарства и ваксини за този коронавирус. Другият вариант е други държави да изнамерят цяр, докато американците гузно се спотайват, защото покажат ли че имат лекарства, цял свят ще разбере, че те са създали и разпространили вируса
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега се движим доста добре. Няма експоненциален ръст, а процентът на мъртвите е като в Корея, където се тестваше най-много и статистиката за смъртност е по-меродавна.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се съди по смъртността на този вирус, в ЕС ще има около 2 млн. жертви. Още сме в първите дни на дълга епидемия. Когато вирусът беше само в Китай, Южна Корея и Япония, можеше да се наложи пълна изолация на тези страни и прекратяване на каквито и да е връзки и пътувания към тях. За 3 месеца китайците се пребориха с вируса там и сега нямаше да има епидемия никъде по света. Ама тогава не го направиха и сега вече заразата е плъзнала по целия свят.
52
1
 
18
 
! Отговори
!: преди 4 години
Абе, никой не оспорва правотата на Мангъров, принципно е така, ако едно общество има имунитет, лесно се справя с болестта. Проблемът е каква е цената на този стаден имунитет. Британците като видяха сметката, свят им се зави и не могат да сварят да затварят и изолират, отказаха се от тази тактика. Вчера Мутафчийски ви направи една груба сметка - 140 000 тежко болни при този подход. Здравната система е очевадно, че няма да издържи, но склонни ли сме да се отречем от живота на толкова много хора?
51
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: За съжаление, в Щаба няма вирусолог*Но затова пък има Калинки безчет.