Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат

Според експерта карантината у нас е много добра
107
Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Още по темата
Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Академика е в грешка и то голяма... Всичко е въпрос на време. Епидемията при нас едва сега набира скорост. Никаква отмяна на карантината...
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас няма да има пик, ще има плато. А то ще продължи колко? Година, две?А има и високи плата. Важното е каква площ обгражда линията, с плато или с връх.Площта дава крайния брой инфектирани. Т.е. бавно или бързо, бройката е същата.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този академик ще почерпи ли, защото стана известен покрай епидемията и извънредното положение за коронните вируси ? Не разбраха ли учените като него и тези от Щаба, че вирусите се разхождат около ВМА-то, Министерския съмет и Народното събрание. Да отиват мат и да ги арестуват. Може да извикат на помощ полицията, армията и останалите бюджетни служители.
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и нас ще ни погне, няма да избягаме. Всеки по реда си, първо китайския вирус порази Италия, след това се разпространи и в други държави, като някъде вече е обхванал 10-15% от населението и ще достигне пика си до 2-3 месеца като обхване 75% от населението, а в други държави все още около 1-2% са само заразените и пика ще е края на лятото, както и при нас. Този вирус трябва да се изкара, никой не може да се скрие.
46
0
 
2
 
! Отговори
кака ти преди 4 години
До 80%+Как ще проверят верността на предположението си ?
45
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ХмКакво е доказал не го знам и слабо ме интересува. Това не го прави експерт по коронавирус !И да - прочетох мнението му. И не - за мен не е обективен и е силно зависим от властта.Вероятно тя му е дала парите за въпросното изследване и сега трябва да и се отблагодари с подобни изказвания.Не прави добра услуга на българите обаче ...Властта прави грешки. Да ги изброявам ли ? Границите, ромите, КПП-тата ...Полезен е този, който и казва и показва грешките.С ласкатели е пълно около Бойко.
44
1
 
1
 
! Отговори
сара преди 4 години
До ХариНито се смей, нито плачи - опитай се да го разбереш.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде сравнявате 6 милионна България с държави с население над 50 милиона и милиарди туристи годишно...
42
4
 
7
 
! Отговори
зомби истерия преди 4 години
То всяка година има грип. А лятото пък - стомашно разтройство. Дай като Кубрат Пулев сега, да кажем че 2 години няма да има спорт !
41
1
 
6
 
! Отговори
алхемик академик преди 4 години
До ХмЦелия арабски полуостров също са били в Османската Империя. Там не им и хрумва да се доказват за генетична приобщеност с "турците". Те пък са "турци" от 1923 година. Населението им е от смесен етнически произход. Както си е било в Римската Империя. Тъй наречената с фалшиво име " Византия". Какво си чел , не е много ясно.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, няма да има пик, заразата няма да има връхна точка и ще расте и расте...
39
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете я най-после тази карантина. Вече е прекалено.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Китай е техен проект, на една известна фамилия,която се впряга,че ев НСР. Властта в Русия има всички белези да се счете ,че също е тяхна,но Путин се оптива да са абмицира на моменти. Совите не са това,което са,но явно не ги виждаш.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падне ли САЩ,пада и стария световен ред и от пепелта ще се роди НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД---Да, бе, и Русия и Китай, ако не броим другите играчи, с радост ще се навият да ги управлява чуждо световно правителство. Уж правителството в сянка и сега си управлява САЩ и това е сегашният ред, уж му трябва нов, за да дойде да управлява. Тролските фантазии край нямат, да не говорим, че тая теория на конспирацията е отпреди 30 години и световното правителство бая дълго чакало.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До карантината еИ трите. Студ,дисциплината,и често ни ръсеха грипове,и сме придубили доста антитела.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Във Ватикана статистически са 500 заразени на 100 000, ама там всъщност има само 4 случая. Статистиката може да е доста измамно нещо. Ако единият ти крак е в печката, а другия във фризера статистически средната температура е нормална, ама това не пречи да имаш един изгорял и един измръзнал крак.
34
4
 
8
 
! Отговори
карантината е преди 4 години
добраили късмет извадихме с една седмица сняг и студда застопори вируса засегано никой не го споменаваа може би българите имаме някакъв имунитет от чести вълни на грип и настинки
33
5
 
19
 
! Отговори
държавата полудя преди 4 години
Земята трябва да се обърне и да се засее. Да слушаме фейсбук-зомбитата да си стоим в къщи. Те ли ще ни хранят или онези влечуги от телевизиите !
32
5
 
9
 
! Отговори
Анорак до 24 преди 4 години
Ами оди да пазаруваш след 10,30 бе приятелю и оди сам що влачиш майка си до там?
31
4
 
16
 
! Отговори
зомби хипноза преди 4 години
Пандемията е в зомби медиите .