Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат

Според експерта карантината у нас е много добра
107
Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Още по темата
Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
14
 
! Отговори
Хари преди 4 години
"Няма да има пик. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване," - а това какво е???.... да се смееш ли, да плачеш ли..
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тва е добре, ама много да не се надяваме на това. Така че, не бива да има отпускане.
28
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Още един ласкател на властта.Да не стане после така, че охулваният от вдички Мангъров да излезе прав, а всичките ласкатели на Щаба да се покрият като мишки ?
27
2
 
23
 
! Отговори
нагушения Гълъб преди 4 години
Е как да има пик като мина през декември ? Ама тогава му викахме просто "грипа".
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошо...ТъпотоГошеее, ама ника ти идва таман
25
0
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
До !!!!!!!!!!!Намери най- близкия полицай и му обясни. Трябва да се действа според ситуацията. Тези "охранители" нямат никаква власт пред истинската.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не извратен типТака е ,но не им пречи да са пуснали нещо и да жънат.
23
14
 
12
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Бройката на заразените ще е толкова колкото наредят на писъра,всичко е една голяма измама с цел фалиране на икономиката по цял свят. Падне ли САЩ,пада и стария световен ред и от пепелта ще се роди НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД.
22
1
 
35
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 4 години
Не знам какви "адекватни" мерки е приложило правителството,но ще ви запозная с моя случай.Аз съм на 51г инвалид 80%, а майка ми е на 71г инвалид 1-ва група 90% с деменция.Пазаруваме от Фантастико м/у 8:30-10:30,защото спазваме закона.Поради заболяването на майка ми аз трябва да я придружа,защото тя не може да напазарува нито пък да се прибере и,тогава се получи парадокс: всеки ден охранителите не желаят да я придружа в магазина,защото съм бил под 65 годишна възраст?!?!Отвратен съм от бездушието!
21
2
 
20
 
! Отговори
ъао преди 4 години
Още едно доказателство, че ще има. Ти Му казваш стой си вкъщи, на него му било скучно и събрало 200 души тумба да клати кълки и маннета у Сливен и да се съвокуплява по време на чумата. То това е животно, то това не е човек...Обречени сме с тези....
20
3
 
12
 
! Отговори
? преди 4 години
До 6Ти от къде знаеш? На мен балдъзата ми е женена от 10г в Равена. Имам си инфо всеки ден от извора. Депутатите им точно по това време (както сме ние) ходиха да хапват демонстративно в китайските ресторанти и обясняваха как няма да има пик.Това му е коварното на този вирус. Дълъг инкубационен период, хората се отпускат и прас ...катетри, тръби, инфекции, пълни болници и яко о.с.и.р.а.н.е
19
8
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Мерките ще се...удължат,докато Тиквата избута мандата.Яко бе засмукал въздух,но навреме яхна...вълната и сега никой го не пита ни за...Барцелона,ни за...продънения бюджет,ни за безбройните некадърни калинки.опоскали де що видели.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 221И аз не разбирам защо ББ не направи призив към тези бг да не се прибират защото сме под карантина,и ще ни донесат заразата. Други държави направиха подобни призиви. Като мине карантината да си дойдат. Вътре еможем да пътуваме,но тези от огнищата на вируса могат да дойдат при нас?! Няма логика.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва момента да заселим отново опустелите села. С очакваната след няколко месеца високата безработица и вече прието от населението ограничаване на свободата на движение, налице е идеалната възможност да наложим на безработните и тези на социални помощи жителство по села и паланки, където да им се даде възможност да се прехранват от земята, така както техните бащи и деди. На комунистическата урбанизация и пагубна индустриализация трябва да се сложи окончателен край!
16
2
 
14
 
! Отговори
сара преди 4 години
Най-накрая да чуя една / според мене / правилна преценка на ситуацията !Да спазваме изолация и хигиена и да не изпадаме в ненужна паника !
15
5
 
23
 
! Отговори
80%+ преди 4 години
Много е трудно да се схване, че така или иначе вируса ще отмине, когато го прекараме 70% от обществото. На всички вирусолози им се изприщиха езиците да го повтарят, но отсреща има едни 80%.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-страшна ще е икономическата криза. И от нея могат да умират хора. С всяка седмица карантина ще фалират фирми или поне затварят филиалите си в БГ. После може и да се пуснат хората по улици и паркове, но работещи фирми трудно се правят. 2/3 от населението ще преболедува, въпрос на време е. Да не станбе обаче като епилация косъмче по косъмче - бавно и мъчително.
13
1
 
26
 
! Отговори
221 преди 4 години
Това са още приказки за еднорози...Да не се всява паника и да не се вдига кръвно....НО запитайте се: ЗАЩО още кацат пълни самолети всеки ден, сега сме 26....нашето стоене вкъщи се обезсмисля докато заразата постоянно идва отвън...всеки ден. Когато се затворят летища и граници за коли, оттогава броете карантина, сега всичко е вълшебни приказки....
12
4
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Мани вируса, фирмите умряха. Другия месец няма осигуровки, няма данък, няма ДДС.Боко да сдава поста. Да видим без пари руския *** къв ще го дърви :)))))))))))))))))))То лесно да тартанисаш отстрани :))))))))))))))))) Горанов счупи икономиката с неговите 60%
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ЕС още януари беше забранил полетите от и до Китай това нямаше да се случи.Китай трябваше целия да е под карантина от останалия свят,И ВЕЧЕ ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА СЕ Е ОПРАВИЛО. Китай действаха желязно,както трябва. Все едно,че умишлено го направиха от ЕС това.