Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат

Според експерта карантината у нас е много добра
107
Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Още по темата
Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
32
 
! Отговори
221 преди 4 години
Ще има , защото доста хора се прибраха необезпокоявани от БЕРГАМО кацаха самолети, от Лондон, от Германия , от Испания, от най-заразените държави...Всичкия тоя народ и от тях голяма част берачи на ягоди и малини и чистачи на тоалетни от маХалите не са са със стриктна хигена, те са си мили ръцете 2 до 4 пъти в живота. Като пламнат гетата, после за обикновения гражданин, бледолик, който си плаща данъците или , който цял живот е отделял от заплатата си за него няма да има никаква грижа.
9
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пика ще е август месец, ама не от коронавирус, а от безработица и глад, просто строшиха целата държава за една китайска хрема
8
5
 
5
 
! Отговори
Селски пръчкииии преди 4 години
Всичко мога, всичко знам, всичките компетентни доктори, коментират!!!
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По филмите хората първо се заразяват и чак след това се превръщат в зомбита. В истинският живот се случи точно обратното...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се съкратят мерките направете КПП та на повече места, даже и в градовете, по летища, входове на метро, гари, обществени учреждения и фабрики, но не по този начин, а да извършват препоръчаната дейност от СЗО.Измерване на температура, при показание над 37, бърз тест при положителен резултат обратно и под карантина, при отрицателен, пълна дезинфекция и да продължава напред.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До?Нищо подобно не са казвали в Италия...
4
19
 
4
 
! Отговори
? преди 4 години
Така казаха и в Италия, и после ...
3
5
 
23
 
! Отговори
Бау преди 4 години
И аз мисля, че няма да има пик. България не е популярна дестинация и трафика е малко.
2
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото герберастите свършиха работата като хората,обявиха рано карантината,биха тъпана и хората взеха да се пазят,а некато в други държави,и ще се оправим. Края на април началото на амй като стане топло вируса ще изчезне,но ще ни удари икономическата криза.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано.Чул Господ.