COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

У нас няма да има пик като в Италия, оптимист е д-р Емануил Найденов
26 мар 2020 16:00, Красимир Ангелов
134
COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред bTV.

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

Още по темата
По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент", предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. "Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?", заяви д-р Найденов.

"По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение", заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. "Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба", посочи неврохирургът.

"Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти", посочи д-р Емануил Найденов.

"Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете статистики и цифри. .....Човека е направил единственият положителен коментар от известно време насам.Такива новини ни трябват в този момент да ни вдигнат духът и да повярваме,че скоро всичко ще приключи!Наздраве
70
2
 
44
 
! Отговори
SS преди 4 години
Каквото и да е вирусът си свърши работата.След пандемията светът няма да е същият.Иконом рецесия ще е по страшна.Забравете за мултикултурализма,Отворените граници,и изкривените ценности.Бог ясно ни каза ,че всяка жаба трябва да си знае гьола!
69
3
 
13
 
! Отговори
Трън преди 4 години
Цензура??Дадох линк от изследване за смъртността от грип в Италия68 000 за 4 годиниЗащо беше изтрита? С какво наруших правилата ?
68
7
 
24
 
! Отговори
славянин преди 4 години
На поне 95% от заразените (носителите) на този вирус имунната им система ще се пребори с него, преди да са се разболели, и те никога няма и да разберат, че са били заразени ако не си направят тест! Е какъв е смисълът и целта на тази зомбоистерия тогава!? Не може някой да няма интерес от нея, но със сигурност средностатистическото стадо няма интерес, защото то е нейна жертва!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при грип детските отделения и не само преливат. Наложи се с края на февруари да чакаме с детето пред едно такова. Явно е наложително подобни отделения да бъдат разширени и оборудвани занапред . Щом един грип пълни болниците отдавна е било необходимо да се помисли за разширяване .
66
6
 
16
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Хайде дайте я тази статистика де! Аз чета и проф . Костов твърди , че в Италия всяка година Пт обикновен грип умират между 7 и 20 хиляди души . Е търсих доста дълго подобна статистика о не намерих . Единственото и най- достоверно от тяхната здравна агенция , което намерих , е че през сезон 2018/19 има над 8 млн души болни от грип в Италия . От тях 800 случи са били много тежки и 250 души са починали . Та защо лъжете нагло ? Иначе дайте официални данни от надеждни източници да видим .
65
4
 
13
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Ужас, ужас, ужас, вирус, вирус, вирус, маски, маски, маски, карантина, карантина, карантина! Набиха ли ви достатъчно дълбоко този зомбософт в кутиите между ушите!? Явно да, въпросът е какво печелите от това!?
64
1
 
11
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 4 години
Ти правиш ли разлика между заразени (носители на вирус) и болни!? Явно не правиш! Заразените (носителите) може да се хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди, милиони, но болните са много по-малко!
63
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Котки - общата бройка на починалите до сега (2020) включително тези С коронавирус (защото те не са починали от него а С него!) е същата като за същия период миналата година. А защо се е сринала - сигурно има много причини, но ако някой обявеше същите мерки и за обикновен грип - пак щеше да стане същото. Защо избиха прасетата и другите домашни животни у нас - като После се доказа че нямало болест?
62
2
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 4 години
Какво "интересно", бе? Как се бил разпространявал ми пита нашия, защото бил в Китай, където нашия сигурно си мисли, че хората са с главите надолу... Живеем в глобализиран свят, където хора, стоки и услуги ... Ох, какво ли се пъна да обяснявам на д.ебил...На него ще му хареса да му кажат, че САЩ са го направили вируса в някоя лаборатория и че го пръскат с кемтрейли...
61
5
 
4
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Квото и да философствате истината е една,като ви фрасне тока след има нема 1 2мес.ще разберете целия този сапунен мехур,но както се казва(късно е чадо),та дерзайте надуваите мехура и после се оплачетте на арменския поп,и честити ви пости поне за една год.Времето тече,то никога не спира,но за 70% ще спре да тече,и понеже съм неук да попитам има ли поне 1% от населението да е заразено,та кой може да смята да ме светне.
60
8
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Обаче за две седмици без да има военно положение,преброих "мъжете" по маските на лицето
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как навсякъде се разпространява от Китай в целия свят не е нормално.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можеш да изключиш КОВИД от общата смъртност, защото поне 60-70% от умрелите са на 80+ години и те така или иначе щяха да си умрат тази пролет. Сега всички заразени и умрели ги пишат умрели от коронавирус.
57
5
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Поне някой държави се бият в гърдите еми сложете капсули с антидот и изтреляйте 10 ракети и да се приключва вече .Всичко е по въздух не го ли разбрахте вече
56
26
 
13
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИК преди 4 години
Коронавирусът бил грип... Тоя да си хвърля дипломата!Коронавирусът е ВИРУС, доказано предаден от животно (прилеп) на човек - т.е. изключително еволюиращ и непредвидим. То затова пламна целият свят и се срина световната икономика... Защото експертите не знаели, че това е най-обикновена настинка/грип... Ай, мОля ви сА!
55
10
 
6
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Ок. Прочетох изследването, което този доктор визира и в него се отбелязва как в Италия има висока смъртност от грип през еди кои си години. Е? Първо: Коронавирусът не е грип. Второ: погледнах демографски статистики, в които пише, че общата смъртност КАТО ИЗКЛЮЧИМ КОВИД 19 върви както се очаква за Италия. Трето: Докторът казва италианската здравна система, свикнала на повишена смъртност при грип изведнъж се срива от "обикновен вирус"?Моля някой да ме опровергае, защото ИСКАМ да вярвам на доктора
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общо заразени 243Оздравяли 4------- От 243 заразени и тествани, около 30 лежаха в болница. Другите си пият бира вкъщи и чакат да минат две седмици. Освен тези 243 тествани, сигурно още 1000 просто си живеят живота и не са и разбрали, че някога са имали контакт с вирус. А от 30-те, дето са били в болница, 20 са изкарали лека температура и кашлица и само търкат леглата.
53
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо продължават да умират болни, след като в момента нямаме пик и апаратурата е предостатъчна? Защото всичко е пълен та шак. Щяхме да минем и без тази истерия, но медиите я раздухаха, а телетата щяха да вдигнат революция ако Правителството не беше "взело мерки". Ето ви сега мерки, нали искате да ви спссяват. Сега нещата ще се влачат поне половин година.
52
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България Общо заразени 243Оздравяли 4**Оздравяли 1,6%Това лек грип ли е при само 1,6% оздравяли?