COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

У нас няма да има пик като в Италия, оптимист е д-р Емануил Найденов
26 мар 2020 16:00, Красимир Ангелов
134
COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред bTV.

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

Още по темата
По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент", предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. "Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?", заяви д-р Найденов.

"По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение", заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. "Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба", посочи неврохирургът.

"Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти", посочи д-р Емануил Найденов.

"Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Кво ги жалите италианските пенсионери бе, с 2500? пенсия.Германските, испанските, и английските също. Колко клетви са яли от нашите жени, де им тият дирниците за 1/3 от пенсията. Кво друго да чакат с такава пенсия, освен края си
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74 - от тези 56188 поне 80% не са и разбрали че са заразени! За "оздравели' се броят тези които е трябвало да ходят в болница или са били с лекарска помощ в къщи.
49
3
 
16
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Скоро всички ще сме перковци ако продължава така и може да се окаже че броя на самоубойствата ще надхвърли броя на жертвите от короната...
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ИспанияОбщо заразени 56188Оздравяли 7015**Оздравяли 12,5%.
47
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Охооо мн моло
46
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токио 2021:Бягайте годзила идва!Българин в Токио: Кво се плашите. Годзила е убила само 4000 човека. Грипа обива по 25 хиляди на година.
45
1
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Кво беей
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към моментаОбщо заразени 492056Оздравяли 118063**Оздравели 24%.Та така с този начин на смятане.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас нема да има пик. Първо ше се дига после ше спада ама нема да има най-висока точка. Това е шрьодингеровата пандемия. Едновременно се дига и се качва. Хем сменя посоката си, хем няма най-висока точка.
42
4
 
12
 
! Отговори
Съмнение преди 4 години
Забелязал съм, че след такива изказвания нещата обикновено стават по-зле.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 50ВИДИМО не сте добре!!!
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33В доклада е доста добре описано всичко (мързи ме да го превеждам, но който иска и знае немски може да си го прочете). И признаци, и протичане и т.н. Оцелелите са си ги прибрали в Германия (открит е в Арабските страни). Има и друг интересен доклад на Бундестага от същата година с поразителни прилики - там вируса е наречен Modi-CoV (модифициран коронавирус) Bericht zur Risikoanalyse im Bevölkerungsschutz 2012
39
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Моля проверете си правописа- марш в първи клас.Ако още един път прочета "компетентно" мнение с думата офицЯлни- пълна неграмотност.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим дали е като обикновения грип:Инкубационен период: грип - 1-3 дена, covid-19 - 7-14 денаСреден брой заразени от един болен: грип - 1,3, covid-19 - 2,5Смъртност: грип - 0.1%, covid-19 - в различните страни е между 0.9% и 4% (зависи от възрастта на населението и това дали болниците им са препълнени)
37
0
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Каква смъртност смяташ, когато за повечето заболели не е ясен изходът? В момента само за Китай по твоя метод би имало приблизително точни резултати. Щом държиш така да пресмяташ, пресмятай процента на оздравялите пи същия начин.
36
4
 
13
 
! Отговори
Ура другари! преди 4 години
Вижда се края , има- няма 5-6 месеца , колко му е.
35
2
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Песента на вируса е изпята , но защо се чува толкова силно ? Дано не я пуснат повторно.
34
7
 
7
 
! Отговори
Ди преди 4 години
Журналисталът, който е писал статията, моля да представи информация за починалите от грип в Италия през 2016/ 17. Тези неща първо се проверяват и после се публикуват!!!
33
1
 
4
 
! Отговори
До18 преди 4 години
Първо се научи да пишеш грамотно ,а после давай мнение-офицЯлно- хахаха. Може би си от тези с форум Бг мама, черпещи компетентност от фейсбук или разговори в кварталните барчета, където сега не може да киснете.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 42Добре ли сте?