COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

У нас няма да има пик като в Италия, оптимист е д-р Емануил Найденов
26 мар 2020 16:00, Красимир Ангелов
134
COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред bTV.

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

Още по темата
По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент", предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. "Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?", заяви д-р Найденов.

"По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение", заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. "Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба", посочи неврохирургът.

"Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти", посочи д-р Емануил Найденов.

"Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Ти май не умееш да смяташ, доказано заразени в света са над 400 хиляди ,починали над 20хиляди смъртност 5%!В Италия и Испания има стотици случай на възрастни починали със симптоми на заразата ,но не са хоспитализирани,нито са в статистиките!Ганьовеца доктор вади годишна статистика на грип и я сравнява с няколко месечна на коронавируса!Ако няма ограничителни мерки жертвите ще бъдат 10тки пъти по-големи!
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата като организирано общество е постижение на цивилизацията. Империализмът, не комунизмът разруши държавите. Комунизмът е предвиждал държавата постепенно да отпадне поради създадена вече голяма организираност и съзнателност на съобществото, не поради високо образование на индивида. Върлият капитализъм проповядва всяка коза на свой крак, разпад са семейните връзки, незачитане на род и родина. Пандемията показва , че царят е гол, немощен и жалък.
29
3
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Мен ми е интересно къде скрихте Кралев, и що ??!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цифри или числа - учи се в първи клас. Най-обичам акъл да дават хора, които нямат и първи клас.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38Преди два дни си направих труда да сметна % смъртност по последни офицялни данни.В Германия смъртността беше 0,4%, в Италия 9,3%, в Япония 3,1%, в България 0,012%. Началното училище не си е свършило работата в твия случай.
26
5
 
14
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Тоя как се осмелява да казва истината! Я го посъветвайте и да си променя гледната точка на 180 градуса, какво е това? Нарушава паниката и смутта в населението!
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста нескопосано изказване.
24
1
 
9
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Цифрите които посочва човека могат да се проверят и са верни https://countrymeters.info/en/Italy Или сега ни лъжат (а 'Демокрацията' не лъже нали така) или ако сегашните цифри са верни - изобщо не е толкова опасен. Тогав пък остава въпроса защо ни лъжат че е толкова опасен?А защо ни плашат - тепърва ще разберем
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Ти колко заразени от коронавирус си мислиш ,че има в България?! Аз като биолог мога да ти кажа че са супер много и при 90% от случаите е протекло безсимптомно. Тоест дори половината от населението на България да е позитивно за коронавирус с тия 200 теста на ден това няма как да се установи.И да, тези между 1000 и 3000 смъртни случаи свързани с грип на година е официална публична информация, която може да си намериш ако желаеш.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Защото трябваше да има криза, а не се случваше. Година две и нищо - растеж! И накрая си я създадохме. Сега яко крадене и разпределяне на европейската баница пък обикновеният човек кучета го яли, както обикновено се случва.
21
9
 
8
 
! Отговори
Ди преди 4 години
А каква е връзката на вируса, докторе, с невро хирургията, та се изказваш така компетентно и с лека ръка отричаш становището на СЗО и т.н.т? Все едно да позволим на фризьорите да оперират...
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв вирус е засечен още 2012 година! И от тогава си се 'разхожда' по света. Нищо чудно вече много от нас да са си го изкарали. Ето един официален Германски доклад който докладва за това - Еmpfehlung der ZKBSzur Risikobewertung des neuartigen humanen Coronavirus hCoV-EMC alsSpender- oder Empfängerorganismus für gentechnische Arbeiten gemäß 5Absatz 1 GenTSVВъпросае - защо сега решиха да направят този цирк?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Тога те шемизмрът, а тези, които сме задружно, ще оцелеем!
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15В България всяка година от грип умират между 1000 и 3000 души ( по офицялни данни). От коронавирус за сега 3 ***. Ти си прави изводите и вземи да мислиш, че тоя мозък е за да се ползва.
17
0
 
3
 
! Отговори
Прасчо преди 4 години
Ох, олекна ми!
16
12
 
12
 
! Отговори
axaxa преди 4 години
аман от експерти. Тоя неврохирург да си гледа специалността и да не е изживява като всичколог
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Ано сега имаше 100 000 заразени и 15000 в болницата, щеше да е далеч по страшно за икономиката. А и не е всичко пари. Даже и да се срине, добри хора сме, ще се организираме и ще си помага ме и ще я изградим на ново!
14
11
 
24
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Вирусът ли срина икономиката бе? Или безумните мерки? Я си помисли малко! И забрави ли свинския грип преди 10-тина години? Икономиката я съсипват сега с неадекватни мерки. Не само в България, в цяла Европа!!!
13
3
 
29
 
! Отговори
българка преди 4 години
Аз също съм отпимистка и смятам,че ще ни се размине. Особено ако държавата в лицето на онази измислена министърка на външните работи спре да привиква и събира заразените "българи" от чужбина. Ще стане - ние ги лекуваме, вие ни вкарвате нови заразени. Забелязвам, че последните два дена, когато попитат генерала новозарезените лица от контактните ли се - отговорът е - НЕ ! Кои са тези новозаразени - явно от пристигналите от чужбина, но това НЕ се казва нарочно !
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още месец максимум 2 ще четем подобни мнения. След това за такива ще се отива директно в затвора, защото един е *** и неговата дума е повече от закон!