COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

У нас няма да има пик като в Италия, оптимист е д-р Емануил Найденов
26 мар 2020 16:00, Красимир Ангелов
134
COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" пред bTV.

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

Още по темата
По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

"Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент", предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. "Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?", заяви д-р Найденов.

"По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение", заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. "Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба", посочи неврохирургът.

"Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти", посочи д-р Емануил Найденов.

"Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда", успокои за финал той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари