Борисов: Няма кой да каже докога ще продължи карантината

В сряда става ясно кога банките ще дават безлихвени кредити
Обновена: 27 мар 2020 15:08 | 27 мар 2020 13:49, Веселина Йорданова
392
Борисов: Няма кой да каже докога ще продължи карантината
Снимка: БГНЕС

Няма кой да каже и в България, и в Европа докога ще продължи карантината. Нямаше един на Европейския съвет снощи, който да не и изключително притеснен. Това информира премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на правителството.

Още по темата
Много добре работят "зелените коридори" за транспорта към момента, отчете той.

600 хил. броя PCR и 400 хил. броя бързи тестове са поръчани чрез ЕК, съобщи още Борисов -"за да сме сигурни, че когато охлабим мерките, това няма да предизвика нов пик и да не ни намери неподготвени". Той уточни, че за това няма да се ползват посредници.

Премиерът каза, че продължаваме да купуваме респиратори и изрази надежда да не ни трябват, а да останат като резерв след кризата.

Има много заявки и за шлемове, и ако индустрията ни успее, може да изнася и за други страни. Той напомни, че Австрия ни поиска вече защитни облекла.

Борисов съобщи най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура, увеличаване на капацитета за извършване на тестове, подкрепа на научните изследвания. Ще бъда заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.  

Блокираните в трети държави граждани на ЕС ще могат да се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК. 

Борисов отказва да прави прогнози колко ще продължи извънредното положение и колко пъти ще бъде удължавано.

"Следващата сряда банките ще кажат кога ще започнат да дават безлихвените кредити", посочи той.

Запитан дали са обсъдени с работодателите предложените мерки, Дончев отговори, че това предстои и че не знае да има ситуация, в която всички са доволни.

"Важно е този въпрос да мине много бързо през Тристранка и след това през Министерски съвет. Скоростта тук има голяма значение. Всеки, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, трябва да може да получи подкрепа. Предложената мярка може да търпи промени. Важно е обаче да започне да се действа веднага", каза вицепремиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари