Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
ЕМИ ВНИМАВАЙТЕ МНОГО ЧЕ НАРОДА В ТАЗИ КАРАТИНА ИМА МНОГО ВРЕМЕ ДА МИСЛИ И ВИЖДА ВАШИТЕ ЩУРУТИИ ДА ТО СИ МИСЛИТЕ
178
0
 
0
 
! Отговори
до 190 преди 4 години
Няма нужда аз да го казвам. Пише го черно на бяло.
177
7
 
5
 
! Отговори
до189 преди 4 години
Кой си ти бе ,та ще кажеш че болеста засяга само 65г ? Чети колко много по-млади умират . и да не умират пак Препълниха болниците ! Старите отстъпват апарата на по-младите в Италия , ама в Бг младите сте гадове
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото неще е спекула.Отначло, ако изобщо тази Корона е нещо по-тежко от тазгодишния Грип Б, трябваше хората над 65 години да бъдат под карантина. Само това. Защото реално заболяваемостта касае само тази група.Вниманието е изкривено и отклонено от реалните проблеми на системата и наистина болните, онкоболни деца, диспансерите в средните и малките градове са като в филм за Виетнамската война.
175
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките тези дето сте Против Мерките - можете ли да подпишете документ ,че ако ви тръшне Пневмония и се задушавате Няма да идете в болница ? Защото мили ми овце -пуснат ли ви да се шляете из мола точно това ще стане.Ама за овчото стадо апарати няма и ще има беее беее
174
6
 
9
 
! Отговори
ганчо преди 4 години
махнете го тоя стар трек бе,писна ми да го гледам и да го слушам....
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно съдържанието на декларации те се качва в компютър за последващ анализ на ситуацията и нейния контрол. Те в статистиката си знаят. Срещу английската гимназия.
172
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляваща генералска хунта има още две седмици да коригира политиката си. След Великден хората повече няма да търпят това бездействие, чакане на Михаля и хаос. И ако дотогава умрелите ще са само 3-*** (на средна възраст 75 г.) няма сила, която да спре народа да се върне към нормалния си живот. Да купуват тестовете, да ни профилактират по-бързо и да се разбере, че с висене в къщи нищо добро не ни чака.
171
1
 
11
 
! Отговори
Намирисва преди 4 години
Намирисва на корупция. Бърз тест, не много точен, но ако е отрицателен - връщаш се на работа, ако е положителен - не. И си плащаш теста вероятно, на каквато цена ти кажат. А може би си плащаш и резултата, ако искаш да работиш. Много хора вече отварят алчна уста да спечелят от това нещастие, или паниката която го съпътства.
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке се умира.
169
0
 
2
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До Цецо Мен 175Извинявам се,грешка в смятането. Живи и здрави.
168
5
 
10
 
! Отговори
Генерал плужek преди 4 години
Аз съм безгръбначно. Гол ***.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Цецо Меннаучете е тази математика. Едно делене не знаете. Ама бързате да се пишете компетентни. 930 000/30 000 = 31 лв. какви 300 лв. Ама пишем. Първо изкарай на нова до 4 клас и после говори за коронавиреси.
166
1
 
4
 
! Отговори
До 175 преди 4 години
Някой не с е завършил 3-ти клас 900:30=30 не 300
165
2
 
7
 
! Отговори
THE STAR преди 4 години
Искате ли звезди?
164
9
 
17
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Накрая хората ще се ядосат и ще пробият безсмислените блокади.
163
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да се събират тези декларации на КПП-тата? На гърба на една декларация проверяващия може да отбелязва само, че си преминал еди къде си, примерно с един *** печат става. Какво ги правят после тези купища от декларации и тази бумащина, колко тонове хартия ще се употреби за да се хвърли в най-близкият кош.
162
8
 
20
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
""1000-1200 случая дневно могат да се правят.Което е около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева месечно. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 теста", допълни той." Значи когато частна лаборатория прави теста е 120 лева, когато е държавата 300. Има ли спекуланти?
161
2
 
17
 
! Отговори
Светли мисли преди 4 години
Мисля, че бързите тестове могат само ще покажат колко много хора са със вируса без дори да подозират.Но това няма да помогне много а само ще увеличи за статистиката броя на заразените.Това от своя страна ще намали %та на смъртността.Страха влияе на мислите, а те на тялото ни.Трябват ни чисти мисли на душите да преборим всички трудности.Надявам се тази световна истерия да попремине и хората да започнат отново живота си.Стига с този театър. Вярвам в световната манипулация на умовете ни
160
7
 
9
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Ако пуснат на свободна продажба бързите тестове - ще лъснат нещата поне на 50 % това е проблема на властта . иначе сега квото те кажат това е.