Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаме да се отървем по-леко от тази криза, всеки трябва да е най-добрата версия на себе си.
158
5
 
31
 
! Отговори
млад геербер преди 4 години
вирусът е много опасензащото лапаме милиониумрехи 3-*** души 1 от инсулт 1 от инфаркт и 1 не се знаетака че стойте си под юргана и треперетериба се лови в мътна водапари се правят сега
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме държавата на извора на злобните човечета, пълен абсурд. Тотално дефектирали мозъчни клетки, тотално. Не може нормални човешки същества, да пишат такива гадости, и да задават постоянно гадни въпроси.
156
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като приключим с вируса и се върнем в реалния свят който вече е в рецесия/депресия и масова безработица ще имаме ли пари за лекарства и храна?По добре без работа и без храна отколкото да загубим живота си. Ако нямаш работа и храна може да откраднеш, може да убиеш някой и да се нахраниш с месото му, а ако загубиш живота си от виръса как да се нахраниш тогава, а?
155
8
 
14
 
! Отговори
stiga преди 4 години
махнете го този смешникнито е професорнито е генералразказвач на приказкидосъсипа българитеслед герберските обирджии
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До @к.133Фактите друго говорят - Държавите със стратегия, като нашата - тестуване само на тежко болни - Испания, Италия, Сащ, UK Германия тестува масово хората, дори със запушен нос - резултатът е друг.В допълнение СЗО препоръчва масов скрийнинг Така,че не знам каква рулетка е, но явно в Германия работи.
153
5
 
5
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АБЕ ТОЗИ МАСУР ИЗОБЩО НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ - КОЙТО ОЦЕЛЕЕ ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКМИ СА ЦЕЛИТЕ НА ТОЗИ НАПЕТ ЛЕВЕНТ !?!?!?! ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ТОЗИ ДА ТЕ ЛЕКУВА !?!!?!
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1,2 милиона деца умират всяка година от диария!
151
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски какъв процент умрели пациенти има в кариерата си?
150
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички медии ведно блеят как този бил болен от коронавирус, онзи бил болен от коронавирус. Коронавирусът е причинител на различни разболявания. Все едно да кажеш болен съм от кърлеж. Друг е въпроса, че само за 2018, само в САЩ има 59000 починали поради усложнения от обикновен грип.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като приключим с вируса и се върнем в реалния свят който вече е в рецесия/депресия и масова безработица ще имаме ли пари за лекарства и храна? Особено пенсионери с по 200-250 лв. пенсия или тогава вече ще ги оставим хората на прозивола
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименаз така правя работяно геребрите ви съсипаханачело с гусин Смехорийски
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързи тестове само на КПП към големите градове и на границата
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повече ме притеснява, че на врата ми излезе цирей от лежане.
145
6
 
16
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Пак нещо не разбирам... Нали точно вчера този генерал заяви, че епидемиологър доцент Мангъров нищо не разбира и че 70% от бързите тестове дават фалшиви резултати?Ако се окаже, че това, което Мангърво го говори от две седмици е било вярно, не следва ли генералът да подаде оставка и да заяви "Да, заради кариерата се захванах с нещо, което не го разбирам!"
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига с този вирус, дайте малко планетата да поспасяваме от CO2 емисиите, Грета Тунберг не е ли пътувала наскоро някъде на яхта без тоалетна, да ходи по нужда в морето, да не отделя емисии да спасява планетата!
143
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зараза може да се каже за нещо, което убива нещо от сорта на 95% от заразените. Има такива болести и всички те са под контрол. Този коронавирус само дава усложнения при хора с вече задълбочени хронични заболявания.
142
7
 
7
 
! Отговори
dolu gerb преди 4 години
Публикувано във факти.бг: махнете го този смешникнито е професорнито е генералразказвач на приказкидосъсипа българитеслед герберската пасмина
141
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 4 години
Нали отначалото генералът наш беше против бързите тестове?Ама сега почна да дава заден ход нали?Трябва да е много наивен да си въобразява, че в лабораторни условия и то в Щатите чрез сложни полимеразни верижни реакции чрез които могат да установят точния генетичен код на патогенния вирус и по този начин ще добие реална представа за епидемиологичната обстановка в нашата страна.Доскоро генетичните тестове изискваха месеци за да се получи резултат, едва последните години ги усъвършенстваха.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС винаги досега в действал в ущърб на България. От ЕС загубихме стотици милиарди, спечелихме само, че можахме да изпатим 2 милиона миячи да им мият улиците и да им слугуват, защото тези 2 милиона ако бяха останали в България и нямаха право да мият улици на запад безработицата щеше да е 75% и щеше да се лее кръв по улиците.