Експерт: Дейността на туристическия бранш е скована на 100%

Летният сезон още е под въпрос
27 мар 2020 13:17, Ния Христова
31
 
Коронавирусът предсрочно прекрати зимният ни сезон, а летният все още е под въпрос, призна премиерът Борисов. От синдикат "Защита" настояват за неотложни мерки, които са необходими за оцеляването на туристическия бранш. Те изпратиха своите предложения до премиера и до министъра на туризма. Какви щети отчитат до момента, колко фирми ще фалират и колко хора ще останат без работа?
 
"Нашият анализ не е пълен, тъй като ситуацията се променя. Сривът е много голям, да не кажа 100-процентов. На практика дейността на туристическия бранш е скована на 100%", каза председателят на Българската асоциация на експертите в туризма д-р Димчо Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Председателят не даде точни разчети на предстоящите загуби, но е категоричен, че всички, които работят в хотелската и туроператорската дейност са с нулева дейност.
 
"Надявам се ваучерите да се осъществят, това е верният път - да се пренасочат парите на хората за друга дата. Връщането на пари не би подпомогнало толкова бранша, а новите записвания", добави д-р Тодоров.
 
Според него, ако всички си изтеглят парите в момента, това ще доведе до негативни резултати за туризма. 
 
"Повечето служители в хотелството и ресторантьорството се освобождават в момента, това ще доведе до много тежки последици. Тази схема 60/40 е почти неработеща система", отбеляза председателят на БАЕТ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
некой преди 4 години
Да видят малко чичковците с мерцедесите по морето що е глад.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Летен сезон... абсурд....Трябва да сте много наивни, че да си фантазирате подобен вариант.
25
0
 
13
 
! Отговори
One преди 4 години
До Ей палячовциТе перачите все са на загуба, точно като сметнеш колко са внесли в бюджета и ти е ясно, че по-добре да не работят. те и работници нямат, че са алчни и никакви заплати не плащат. Да фалират всичките.
24
15
 
7
 
! Отговори
Ей палячовци преди 4 години
Преди да пишете глупости за туризма,помислете колко данъци и такси са платени от туризма в бюджета и колко хора са се хранели от тях.
23
1
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Да туризъм вече няма но хиляди търтей чиновници продължават да стоят и да получават големи заплати....
22
6
 
2
 
! Отговори
dedoto преди 4 години
Туризмът е ***. По-добре насочете парите за спъсяването му към пренасичване на бизнеса.
21
6
 
3
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Летният сезон ще го бъде, ако трябва щше махнем карантината, ще пуснем полети до целия свят, да може да идват милиони турсити и да напълним хотелите. Не трябва заради вируса да унищожаваме сезона.
20
3
 
24
 
! Отговори
One преди 4 години
Летният сезон и миналата година беше умрял, пък нямаше корона вирус. По нашето море вирусът е постоянен и се нарича: нагли и алчни салтаци. От тука насетне все така ще е.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашите потни курорти с хигиена под нулата вирус ти е в кърпа вързан.
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,бе скован!То сега в това време хотелиерите са очаквали талпи от туристи по черноморието!Да ,не стане така ,че през лятото да се напълнят курортите,нещо което е напълно реално с оглед трагичното положение в Италия,Испания,Франция!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега вече ще ни разрешат ли да къмпингуваме
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нощувка на промоция 100лв , чадър и шезлонг 50лв , бира 5 лв , цаца 10лв.....Сега ако нямам безплатен чадър изобщо не ме чакайте За зимния туризъм да не ви разказвам , знаете ка цените станаха като в Алпите Може и да дойда на ски за 10 лв ливт карта и 20 лв нощувка Бъдете здрави
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В туризмът и ресторантьорството мнозинството се осигурява на МРЗ останалото взимат под масата.
14
0
 
19
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
С туризма приключихме.Поне за тази година.Тези 60% от Тиквата /те пак са от нас ,разбира се/ ,няма ги получи никой от туризма.Никой не казва откъде ще дойдат останалите 40% след като всички заведения и хотели са затворени.В момента в цялата страна има 1000 туристи ,чакащи заминаване.А в бранша работеха 250-300 000 до 13 март.И министерството следва да се закрие ,че от грозотията Николинка и децата бягат.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно природата ни ще си почине от бетон и отпадъци.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търся да закупя фалирал хотелски комплекс за 1 лев. Плащане - веднага.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га ядаха кифтетата и купуваха джипове на любовниците си не риваха мутробизнесмените.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден се оплакваха преди епидемията, че ще фалират заради забраната на пушенето, заради новите касови апарати, заради липсата на работна ръка, заради високия 11 процента данък ДДС, заради конкуренцията от Гърция и Турция, заради увеличението на работните заплати, заради недостатъчната реклама по света и др. Лъжливите овчарчета от туризма отново лъжат.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея па... това нашето не е туризъм, това е евтин алкохол и жени.Пък и бранш викат, аххахаха. Туристически бранш... олеле майко - яките корумпета построили хотели с краденото, после събрали куцо, кьораво, сакато за персонал и вече "Ама как да ни спаси държавата". Е то на кучето как му спасяваме кърлежите?
8
0
 
11
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Жал ки е за хорицата ,които работеха за единият хляб за тези мушингери!