Почина големият джаз музикант Симеон Щерев

Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света
Обновена: 27 мар 2020 08:31 | 27 мар 2020 08:31, Елка Василева
15
Почина големият джаз музикант Симеон Щерев

На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Това съобщава в своя Facebook профил музикантът Иван Лечев.

Симеон Щерев свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като понякога ги съчетава по неповторим начин. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Всяко изпълнение на Симеон Щерев е неподражаемо негово.

Приживе сам казва за себе си: „Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата“.

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).

Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Симеон Щерев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИ преди 4 години
До БАНАНАТЕ ИЗМРЯХА! - ЦЕЛИЯ БИГБЕНД НА ЛЕВИЯТА И МАЕСТРО ВИЛИ КАЗАСЯН! ПОКЛОН...
13
0
 
12
 
! Отговори
БАНАНА преди 4 години
До голям джазмен!- прозвище вечно! АМИН!
12
0
 
12
 
! Отговори
Кристиян Манолов преди 4 години
Бог да го прости и светла му памет! Беше брилянтен флейтист, голям музикант и достоен човек! Отиде си и той след Милчо.
11
0
 
6
 
! Отговори
голям джазмен! преди 4 години
И няма с кого да ги заменим...
10
1
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Онзи ден е починала диригентка която е заминала в сащ на гости но явно се е заразила някъде преди това по участия явно музикантите които ходят по участия също са податливи тъй като постоянно щъкат по разни страни и кибичат по летищата
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Важно е да си бил смислен и да си допринесъл с нвщо. Всеки може да се размножи, но да радва толкова хора, както този голям човек можеше рядко някой успява.Ако правенето на чавета беше трудно из ромските махали нямаше да се занимават с него нон стоп.
8
3
 
2
 
! Отговори
Nostradamusen преди 4 години
Covid 19 Corona Virus.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много голям музикант! От друга епоха! От рап и чалга поколението едва ли някой ще се трогне. Би трябвало в часовете по музика, младото поколение да го запознават с титаните в българския джаз като Банана и Левиев...
6
8
 
4
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Като описвате човек, пишете само за професионалният му живот и успехи. Това ли е най важното в човешкия живот. Не става ясно този човек има ли семейство, съпруга, деца и внуци, което е истински важно.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симеон Щерев: Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата==========================================================Бибитко: Три папи са галИли по главата
4
12
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Поне вируса нема да го хване
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мир на праха му!
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Хората умират и от други работи. Даже по-често умират от други работи.
1
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона?