Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен

Картината се променя ежедневно, информацията от тестовете няма да е актуална
28 мар 2020 10:08, Елка Василева
111
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и масовата дезинфекция явно е ненужна. Изобщо да си ходим в пещерите и да се кръстим да минава по-бързо. Не беше ли редно вирусилог да има във великоя щаб, освен военни? Мутафчийски ми е симпатичен, ача все пак е коремен хирург - не са ли други специалистите в случая? Поне пулмолог има ли включен в този щаб?
86
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До Иванчо+МарийкаSwitzerland: 1.Confirmed - 12928, 2. Deaths - 231, 3. Recoverd - 1530, 4. Active - 11 167. Справка от Johns Hopkins University & Medicine
85
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат скрининг на цялото население,защото резултатите могат да бъдат шокиращи и здравната ни система няма да издържи.Предпочитат повече хора да се разболеят,но поетапно и така да разтегнем във времето агонията,но това не е добре нито за хората,нито за бизнеса.Когато затвореният в къщи за повече от месец остане без работа и без средства,някой дава ли си сметка какво ще се случи?
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук войната е между двата щаба-едните казват трябва скрининг,другите-не е нужен.А заразените си растат,гастарбайтерите си се връщат и заразяват нови и нови хора,а като мине пандемията пак ще хукнат кой накъдето види.Оставени сме да се спасяваме поединично.
83
0
 
0
 
! Отговори
До 81 преди 4 години
тестовете вече са върнати *** фирмата пройзводител!!
82
4
 
9
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
А у нас ни сервират по 20-30 на ден,за да не ни плашат,но картината е съвсем друга.А ти си им вервай.Никой не ти пречи.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя само гледа вожда в очите и го хвали по три пъти в едно изречение.На него ли да вярвам?
80
0
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 75Гледах го и аз този репортаж по телевизията. Не помня по коя точно беше.Така е, няма здрав разум.Колкото и да не си харесваме управлението на държавата, хаосът е същият по целия свят като у нас.Никой не е подготвен за това.В Англия обявиха, че осигуряват тестове за медицинските работници.Случаят с тестовете в Испания беше, че са закупили китайски тестове ментета.Вината си е на испанските власти, защото от Китай са им дали списък на лицензирани фирми от които могат да купуват.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ Южна Корея са с по 100-150 заразени всеки ден
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иванчо+МарийкаВ Швеция са с по 250-300 заразени всеки ден.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ли,бе Кунчев?А в Южна Корея защо го направиха и то успешно?
76
10
 
0
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
В Швеция как е ? Без никакви рестрикции са една от страните, които се справят най-добре.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75И какво като се тестват масово хората,умници? Има си етапи на всяка епидемия, начало,пик,спад,и изчезване. Трябва време за тези етапи това е. Това,че правителството обяви рано карантина,и предупреди хората ни спасява за сега.
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По телевизията показаха градче между Белгия и Нидерландия. Половината е белгийско а другата половина в Нидерландия. Разделя ги една лента, която е поставена по време на пандемията. В белгийската част е затворено всичко освен хр магазини и аптеки, в другата всички магазини са отворени и си живеят нормално. Е, къде е тук здравият разум. И кой е прав и кой крив.
73
3
 
4
 
! Отговори
гледайте япония преди 4 години
Вземете пример от Япония там нещата са под корнтрол,а имат застаряващо население,не се тестват масово като някои западни лоши примери, няат висока смъртност от вирууса.Хигиена,дисциплина,и добра организация на здравната система. това е.
72
5
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
Ми като гледат какво прави Германия защо не тестват като в Германия . Мисля, че ако тестват като процент като Германия у нас заразените ще са много, много повече по данни.
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би трябва да се направи масов тест за преболедували коронавирус. Сигурен съм че така нареченият коронавирус се върти из България поне от 3 месеца и много хора са го изкарали без са разберат, а тези които боледуваха ги лъжеха че това е грип Б. През февруари лично генерал Мутафчийски твърдеше че грип Б е по опасен от Ковид. Сега аз питам къде отиде грип Б и защо изведнъж изчезна сред 13 март? В момента в който 70% от населението прекара вируса той ще изчезне. Вярвам на доц. Мангъров.
70
3
 
13
 
! Отговори
Системен холист преди 4 години
Основното е да предпазим системата, а не хората. Индивидът си заминава, но цялото остава.
69
3
 
8
 
! Отговори
доктор преди 4 години
До АнонименЗА ДА НЕ СЕ РАЗКРИЕ --ДЕЙСТВИТЕЛНАТА КАРТИНА
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковКаква стратегия бееее не гледаш ли че нашите кухи глави гледат какво ще направи Германия и другите бели държави за да го повторят като папагали