Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен

Картината се променя ежедневно, информацията от тестовете няма да е актуална
28 мар 2020 10:08, Елка Василева
111
Д-р Кунчев: Масов скрининг за COVID-19 е невъзможен и ненужен
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

„Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно.

„Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той.

Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

„Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
6
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 4 години
До Анонимен23 Незнам дали знаеш,тук 90-95 % от форумците са от котилото на Нинова и Радев.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако започнете да произвеждате тестове,хем ще имате достатъчно,хем и ще се продават на който иска!"Ако започнеме да произвеждаме ракети, ще мога да сляза от Земята.
25
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствено Джонсън каза истината , но му намекнаха , че не е момента за нея и той се отвърна и запя общата песен.Стига глупости, вирусът не убива, убива ненавременно и неправилно лечение и умират болни хора , за които всеки грип е опасен. Паниката се създава и използва за отклоняване на вниманието от финансовата криза. Бг е окрдена и фалирала . 7млрд откраднати и ще взимат заеми. Вече всеки починал от инсулт или неизлекувана пневмония го пишат от вирус. Трябва протести и сваляне на това вредно и некадърно правителство.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от основните ни задачи в момента не трябва ли да бъде откриването и обеззаразяването на огнищата на заразата?
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако започнете да произвеждате тестове,хем ще имате достатъчно,хем и ще се продават на който иска!
22
2
 
10
 
! Отговори
Патрик Суейзи преди 4 години
Да работата е : Отидох за драскотина, изписаха ме с краката напред с диагноза корона
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От форумите се убеждавам за сетен път, че има внушително количество прости, злобни и зле структурирани в психически съотечественици. Много лоши хора има по форумите.
20
5
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 16 Трябваше ни една тиква, като онзи клоун Джонсън, та да те видя какви глупости щеше да пишеш тогава.
19
8
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Докато не стане "върнал си се, стой 20 дена карантина" и се спазва, скрининга е безсмислен наистина.
18
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости, вирусът не убива, убива ненавременно и неправилно лечение и умират болни хора , за които всеки грип е опасен. Паниката се създава и използва за отклоняване на вниманието от финансовата криза. Бг е окрдена и фалирала . 7млрд откраднати и ще взимат заеми. Вече всеки починал от инсулт или неизлекувана пневмония го пишат от вирус. Трябва протести и сваляне на това вредно и некадърно правителство.
17
8
 
15
 
! Отговори
чезвай бе преди 4 години
''Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс-АМА гусин ПРОФЕСОР, НИЕ ПО ТОЗИ НАЧИН НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ И ДО 13.03.2021 година!
16
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е след като заразените стигнат 1000 щабът да се разпусне, защото тези 1000 са контактували поне с още 10 000 и имитацията на карантина да приключи.Карантина означава спиране на движението вътре-вън. По същество ние карантина нямаме, имаме няккави мерки, които повечето хора спазват, но страната е като разграден двор. Влязоха хиляди от рискови страни и увеличиха заразата. Имаме си и два щаба, които се карат кой от тях е с по-велики и знаещи специалисти! може да им кажем - АЙ, СИКТИР
15
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да има тестове само за Боко Тиквата и олигархията му. Иначе винаги могат да се внесат нови роби на територията, ако хвърлите топа.
14
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един трезвомислещ специалист да каже нещо умно, най-сетне
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересуват ги и водят на отчет само тежките случаи и починалите. Другите да се спасяват самостоятелно.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се проумее казаното от един висшист, е нужно приемника да има подобно ниво.А масовата публика е чукча писател с клавиатура, който умее да чете и сравнява различни мнения. Собствен анализ липсва, избора е на вяра. Е това е положението.
11
13
 
11
 
! Отговори
FD преди 4 години
Защо беееееееее ? Нещо ви е страх май че ще ви отпадне щаба
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами добре, можеш спокойно да отидеш и да платиш масовото тестване на населението от твоя джоб. Защото от другаде няма от къде да дойдат пари. Държавата не ти е длъжна с нищо. Нито да ти плаща тестовете, нито да ти плаща кредитите, нито да ти изкупува залежалата стока, нито да те обезщетява. За съжаление не може да го направи, защото няма пари. Ако имаше, то те щяха да дойдат от такива като теб и мен. И държавата трябва да има нашето съгласие. Аз мойто не го давам.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъма дойде. Не работим, ядем,стоим си в къщи ,почиваме си и не плащаме данъци. полицията ни пази и магазините са пълни. .Спазваме указанията на генералния щаб и стоим стабилно. Ех живот, здравей,здравей !
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масов скрининг не, но без тотално обеззаразяване на огнището и спиране на влизане и излизане от Столицата, услилията на лекарите и карантината ще са безмислени.Нямахме ли армия с подходящата техника и защитни облекла? Няма ли дезинфектанти, които да използват. Къде са тези хора, когато Родината ни има най-голяма нужда от тях?Или останаха само Русенските легла и шкафчетата, които ги разнасят по залите.