Преместваме стрелките на часовника с час напред тази нощ

Така ще имаме един час по-малко за сън
28 мар 2020 08:38, Елка Василева
29
Преместваме стрелките на часовника с час напред тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

По традиция в последната неделя на март местим стрелките с час напред. Тази година това ще стане точно в 3:00 часа на 29 март. Така ще разполагаме с 1 час по-малко за сън.

Ще се върнем към астрономическото време в последната неделя на октомври.

Точно преди година отговорните комисии в Европейския парламент решиха през 2021 г. връщането на времето да спре. Така държавите в Общността, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Останалите, предпочели да запазят стандартното астрономическо часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г., припомня „Монитор“.

За пръв път въвеждането на лятното часово време е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме.

Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от  Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г., като целта е икономия на ресурси. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. До 1996 г. включително то започва от 0:00 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0:00 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). От 1999 г. лятното време започва в 3:00 часа на последната неделя на март и продължава до 4:00 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т. е. до 3:00 часа астрономическо време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: часово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
66
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Не само смяната на времето е безумие.Запалените фарове са не по-малко безумие.
21
68
 
7
 
! Отговори
да бе, да преди 4 години
До Един от многотоСамо лятното ще да е. Ще ви се. Естественото време е това, което се води "зимно".Престанете да ни пробутвате пропагандата си. Здравето си не сме намерили на улицата.Придържаме се към естественото време!
20
5
 
69
 
! Отговори
Един от многото преди 4 години
За нашата географска ширина е по-добро лятното часово време. Да си го оставим и стига сме въртели часовника. Тъкмо зимата няма да се стъмва в 4 следобед и да се прибираме от работа по тъмно. Пък сега когато хората са под стрес, да се обяви, че за последно сменяме времето ще е положителна новина.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕ, хем комунистите въвели смяната на часа, хем "триполовите" ти виновни. Няма угодия, нали :D
18
72
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Часа не съм го сменял от както го въведоха комунистите през 1979 година. Водя се по астрономическото време а не по Триполовото. При смяна на времето организма се стресира. Аз ставам сутрин без часовник и аларма. Просто организма ми се е нагодил. Ако сменя времето организма ми няма да се събужда един час по рано. Това със смяната на времето е недоразумение в тази кризисна обстановка. Нали уж триполовите са загрижени за Вас и здравето ви. Нещо ми се чини че хич не ви бакарат и за Член на текезесе
17
67
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали са много заинтересувани за хората,стреса, имунната система при смяната на часовото време?!При пандемия,защо им го причиняват на хората?Или пандемията е за да се откраднат едни пари и да се дадат на нашите фирми и да се унищожат конкурентите?А хората нямат значение,А?
16
67
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ,Юнкер се съобрази с немското допитване.Защо, баце пак го превърта ито ,както винаги без обяснения.Щом ще се прецаква плебса - мълчание.-6 млд, *** ,мълчание и т.н.Данъци,такси,винетки- тъпан бие,гайдаручиии ,ихууу!!!
15
5
 
67
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Погледнете от хубавата страна - ракиеното време ще настъпи с час по-рано! ... то, не че сега има значение когато сме в принудителна ваканция, де.
14
0
 
11
 
! Отговори
. преди 4 години
и аз ще си го преместя..........
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТесЕ, нали мрънкахте, че ЕС ви бил налагал правила. Сега пък всеки има свободата сам да решава - пак сте недоволни. То за такива като вас, оправията идва сама, когато наближите 80-90 години.
12
19
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще имаме един час по-малко сън, като ще си лягаме един час по-рано?! Някои хора са пропускали много часове в училище.
11
66
 
22
 
! Отговори
Тес преди 4 години
Нефелното образувание европейски съюз не успя и за тази простотия да намери консенсус въпреки обсъжданията и умуванията с години. Мъдриха, дисутираха, сондираха, анкетираха и накрая пльоснаха едно "всяка държава сама да решава лятно или зимно време да използва", пълна импотентност е този съюз. Виж ако ставаше въпрос за правене на пари от въздуха много бързо щяха да спуснат директива и фонд.
10
8
 
10
 
! Отговори
всичко Мара втасала преди 4 години
Дъртацumе от ЕС оправиха всичко : помогнаха на страните-членки да се справят с епидемията ,отпуснаха им средства, спряха мигрантите .Сега пък някакво си време щяло да им се опре , хайде де ! Действията им явно се степенуват по важност !
9
71
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още едно нещо с което тези си заслужават разстрела!
8
16
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най после добра новина, погледнато отстрани. Един час по малко ще сме в къщи... ;)
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генералът нищо на каза за часовниците, да ги местим ли, или не. Ако трябва да ги местим, дали можем да ги преместим с 15 дена напред?
6
71
 
30
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ако всички откажем да превъртаме времето, ще трябва да се съобразят с нас.
5
71
 
48
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Предлагам всички да откажем вече да си превъртаме стрелките и да си останем по астрономическо време. Сега е моментът да сме единни и поне тази простотия да спрем. Коронавирусът ни стига, че и това да търпим.
4
69
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преместваме стрелките на часовника с час напред тази нощПИСНА МИ
3
61
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре да е за последно сега, кво да чакаме още година. За един час им са нужни години обсъждане, вие чакате адекватност по време на пандемия