Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

„Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“
28 мар 2020 13:08, Елка Василева
317
Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

„ Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, каза Кантарджиев.

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

„ Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“, обясни Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

„ Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа държава няма“, каза професорът.

Той заяви, че горе-долу на две дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

„Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
6
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Има една дама, която говори в тубата преди почти една година, не че е единствената, но потърсете Rosa Koire UN Agenda 2030.Интересни неща казва, но хората просто не искат да знаят. Сами сме си виновни. :)
141
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Българите имаме много добра самодисциплина, но при едната половина от останалите български граждани не е така.
140
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Бергамо, Бреша и Лоди положението е много тежко. След два дни затишие и спад на смъртните случаи и тежко болни, вчера отново имахме един пик от около 1000 смъртни случая"Начи явно докат не ги стигнем италианците, главата българска( и особено шопска) няма да уври. Притеснвам се обаче, че и тогава за мнозина вс ще бъд енормално.
139
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
софия се пука от хора по улиците....
138
6
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
За съжаление Щаба прасолява маджата за да стигне до най-дебелите кратуни че трябва да стоят на разстояние едни от други.Постоянно виждам хора дето се навират едни в други като овци.Казаното го забравят за 10минути.
137
12
 
11
 
! Отговори
от кв Лагера преди 4 години
В София мерките не се спазват - тумби младежи,семейства с деца , в кварталния магазин цял ден върволица с едно кафе,едни цигари,една дъвка , движение на коли - Крайно време е полицията да тръгне по българските квартали ,че стана бетер братята .Заради тея *** София ще пламне Жестоко !
136
2
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Цензурата е ОК трие глупостите с празни точки ! Браво !
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цензорът звездата влезе в действие. Не те ли заболя пръстът?
134
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 168: Според щаба такова местене е забранено. Не си ми "прочел" мисълта. Тоест от видинското село във Видин и ако 5-те респиратора са заети духаш супата......
133
8
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Тия дето са се заврели вкъщи и качват снимки кой бил без маска,кой се разхождал ще ги видим след месец като дойдат сметките и свършат запасите!!!Стойте си вкъщи ***!!! Властимащите не щат гладни бунтове,а да *** от глад изолирани!Милиционери- еничари и доносници дебнат отвсякъде!Добре дошли в Новия световен ред- роби!
132
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
А защо в София се пада 1 болница голяма на 10 хиляди население а в Княжеството този процент е 1:3 да не казвам и по голям ? Нали плащаме едни и същи здравни ? Защо така ?И ДДС-то ни е същото и данък печалба и всичко каквото се сетиш :)
131
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
А новите респиратори и те ли са за София ? Ако да, то тогава защо съотношението е 1 към 15-20 ? Бива, но тогава и ние да плащаме 15 пъти по малки осигуровки и става ОК ?Амон Ра ? Какво ще кажеш ? За какво да плащаме ние здравни ако няма да получим нищо ?!!?
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчМного грешиш... Без мерки ще се заразят куп лекари от паниката в болниците. А като сложат под карантина екипите им и самата болницата, тогава никой няма да лекува тези които си чакат реда...Така, че не си мъчи мозъка...Той няма потенциал...
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Видинско има толкова много " бизнесмени" , работещи по телефона. Няма ли някой от тях да направи дарение, като другите заможни хора?
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе аз що не ви..
127
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 165Първите жертви на вируса доидоха от села около Видин директно в Пирогов!След джамбурето със сетни сили се домъкнаха в Софето да умрат. Васильовци-0 смъртни случая.
126
1
 
7
 
! Отговори
до 165 преди 4 години
Първите жертви на вируса доидоха от села около Видин директно в Пирогов!
125
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Чудесно ! Не разбрах обаче защо във Видин има 5 респиратора а в София 505 ?Ако сравним населението на двете общини нещата са 1 към 20 в полза за София ?Защо така прецаквате Княжеството от поне 100 години ? Ако респираторите във Видин са пълни а тези в София празни ще закарате ли пациент от Видин в София ? А при обратния случай ? От София към Видин ? Може някой министър да е пипнал нещо и да няма свободен респиратор в София :)
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗнаещНо в статиите за помощта на русия никога няма звездички
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 162Личен проблем ли споделяш тук?