Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

„Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“
28 мар 2020 13:08, Елка Василева
317
Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

„ Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, каза Кантарджиев.

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

„ Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“, обясни Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

„ Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа държава няма“, каза професорът.

Той заяви, че горе-долу на две дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

„Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЖЕ ЛИ БНТ ДА СПРЕ ДА ИЗЛЪЧВА (ПОНЕ.В ТЕЗИ ТРАГИЧНИ ДНИ, КОГАТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ПРИКОВАНА ОТ СТРАХ ), ТОВА ***.СКО.ФОЛКЛОРНО ПРЕДАВАНЕ. С ТЯХНАТА.***.СКА СВАТБАРСКА, ОТ КОЯТО МИ СЕ ПОВРЪЩА!! Това се казва Пир по време на чума, Вместо някаква успокояваща и повдигаща духа класическа музика, те слизат на нивото на вкуса на простолюдието, та съвсем да профанизират и заглушат съзнанието му !!
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Включето това по-долу в списъка с banned words
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са звездичките? Искаме още!!!
99
3
 
6
 
! Отговори
Корона Чан преди 4 години
Къде е генерал Мутафчийски да не го е пипнал вируса ?
98
2
 
12
 
! Отговори
До Дърева преди 4 години
Няма и два дни откакто закриха НС, и възобновиха горенето на бок#лу#ци?Каква имунна система, какви предпазни мерки?Гав#ра с целият БГ народ!За тях сме бок#лук, те ще си бягат по островите и хасиендите на Бахамите, Гърция, Латинска Америка - да му мислим ние.
97
3
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До Анонимен 125"Велислава Дърева":):):):)Ти знаеш ли коя е тази бе?:):):):)
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оо, аз се махам от тоя сайт, тука не става да се коментира модерратара ни пуска звездички! Чао
95
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професоре, вместо глава имаш кух пъпеш. Затваряй граници и летища та да се спре тая чума, а не да затваряте народа в домовете им като затворници.Не виждаш ли че ефект от стоене вкъщи няма броя на болните расте на починалите също.
94
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
********************************************************************************************************************************************************************************************************
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей ,***,стига си пускал звездички,не ти щем звездите!
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велислава Дърева:ГЕРБ суспендира Конституцията, захлопна кепенците на Парламента и овласти велемощно правителството на ГЕРБ, сиреч на Боко. Честита диктатура! Честита хунта! Парламентът абдикира!Георги Дренчев:държавата премина успешно на телевизионно управлениеНе разбирам гладните, които очакват от добре охранените да ги защитят!
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да забравя, когато началото на февруари някаква експертка от здравното министерство обясняваше на Г. Любенов, че вероятността коронавирусът да стигне България е "НАПРАВО НУЛЕВА! "с невротичен смях. Искам да чуя тази "експертка " сега ! Това е достоверната информация на бнт, само на телевизията трябва да се вярва ....
90
3
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Когато, имаше пионери и чавдарчета в една друга България ни учеха. Не предавай приятели, предателството е много лошо и тн. Сега, всичко снима и качва по разни сайтове. Този без маска, онзи на един метър. Парковете им пречат. И не е само за вируса, от години е така. Снима се всичко. Снимки от шофьори се пращат в КАТ и какво ли не. Предай, предай, натопи другия. Сега има фанатици, които подкрепят мерките и искат още. Аман от фанатици.
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, много сте бързи да триете мнения които не харесвате, ама дразнителя със звездичките не го блокирате. Нали се сещате, че единственото което ви вдига гледанията са коментарите, без тях, сайтчето ви ще изчезне от лицето на земята.Престанете да дразните коментиращите с тия *** звезди (или каквото там е на мода)
88
1
 
9
 
! Отговори
смешко преди 4 години
тоз болния звездичко няма ли да го прибере някой? всеки ден едно и също с тез звезди
87
3
 
14
 
! Отговори
ТТТТТ преди 4 години
Ейй, Кантарджиев кажи на Бойко Борисов да започне раздаване на пари, защото нямаме масово пари и няма да се издържи още дълго! Иначе си прав "останете си вкъщи", ама няма какво да се яде!
86
2
 
7
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Коя маска от какво пази ще спомене ли професора? Как се слагат и свалят различните маски ще обясни ли? Как се изхвърлят, защото ако не ги изхвърлиш правилно- кел файда , че си ги носил? Дезинфекция- с какво? Кога, как? А и тия маски как ще ги събират от населението? Или да изпозаразим боклукчиите, които, между другото, маски и ръкавици не носят, или да пукнем всички в купом от останалите болести, когато спрат да изнасят ***, поради липса на кадри?
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, медиите нещо спряха да показват Мутафчийски. ББ май наистина го е разлюбил. Много е тъпо, защото моментът изобщо не е подходящ за егото на ББ. На кой му пука какъв му е рейтингът, когато населението му е изправено пред прага на зверска епидемия? Очедно на Бойко.
84
3
 
10
 
! Отговори
маската преди 4 години
най сетне след три седмици излезе един разумен да каже че трябва да се носят маски, като в Китай и Япония. Тъй като видимо здрав човек може да е заразан, ако е с маска няма да заразява поне пряко. ЕЛЕМЕНТАРНО! Ама защо трябваше три седмици да се умува? А доде се светне женерала, коня вече е у ряката. Моля магазинерите, не пускайте хора без маски в магазина. На работното място също. Не е на 100 % но е поне на 50%.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До картоф компиров /88/Сигурно е така, както го описваш, след като си очевидец. Аз забелязвам понякога подобен тип поведение от страна на някои от тези.Там е бедата, че подобно поведение рано или късно ще предизвика нов тип диктатура. Не виждам друг начин да се справим.