Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите

„Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“
28 мар 2020 13:08, Елка Василева
317
Проф. Кантарджиев: Сега е най-важна самодисциплината на българите
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че досега позабавихме нещата, защото тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията“. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово. Напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземе най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

„ Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също“, каза Кантарджиев.

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

„ Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха.

Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано.

Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели“, обясни Кантарджиев.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

„ Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа държава няма“, каза професорът.

Той заяви, че горе-долу на две дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

„Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото, ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми, за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация“, каза Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
3
 
! Отговори
Брех преди 4 години
Домуса отърва кожата засега. Гледам че в Китай ги повтаря. Може пък да му излезе късмета на зализаната коса с ненаситната уста.
161
1
 
3
 
! Отговори
Луд за България преди 4 години
До Стар емигрантA фeдероски правиш ли на новите ти господари, товарищ емигранте дърт?
160
3
 
4
 
! Отговори
До Стар емигрант преди 4 години
Да си жив и здрав! Никой не плюва това, че си идват в БГ. А действията им, че не спазват карантина. И като БГ е бедна и мизерна, чети си пресата там където си и не се вълнувай от БГ.
159
10
 
4
 
! Отговори
Стар емигрант преди 4 години
До всички, които плюят по нас, избягали от ***, наречена България. Не ни мислете нас, няма да дойдем да ви "заразим". Тук, където живеем сме добре, правителството е щедро и се грижи за нас. Ще ни плащат 3 месеца 80% от доходите. Ако трябва и ще удължат срока. А вие какво ще правите!? В най бедната държава в Европа, задлъжняли и обречени на глад и мизерия.
158
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко пенсионера починаха днеска не се разбра.
157
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заразата се е загнездила трайно в (анти) хигиенните възли на всеки т. нар.малък и среден жбизнес. За хтанителните магазини никой си няма грижа да стегне хигиената там отгоре фодолу. Еитринките са горе-долу лъснати, обаче зад завесатае катаклизъм. Тоташно преустройство в цялата политика за хигиената на всяко работно място из страната !
156
5
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Професор е. Откъде е тоя вирус най накрая.Имало едно време един прилеп . Той се заразил с корона вирус от един .Веднъж го срещнала една змия. И го изяла.о се заразила.ппле змията била изядена от броненосецБроненосецът го хванал китаеца. Продал го . На и друг китаец го изял.После китаеца кихнал и взел че заразил света. И той се свършил.
155
6
 
4
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
На филийката на Анонимния колега трябва да има доста розова мазнинка от Позитано 20!Да му е сладко !
154
1
 
11
 
! Отговори
става страшно преди 4 години
До кога ще са забраните?Ако не паднат ставалошо. Трябва спешно да се ин тубирам с поне 10л.Запасите свършват .
153
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умрете бавно и продължително особено страхливите старчоци.
152
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то си е ясно, че и младите не сме безсмъртни, но старите направо миришете на корона.
151
5
 
29
 
! Отговори
мак преди 4 години
Така наречените мерки нищо не струват при положение, че хората продължават да прииждат от чужбина, особено пък от Испания и Италия. Няма начин всички пристигнали да са здрави. И като плюят на карантина, ще разнесат вируса из цяла България.
150
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобил изкарахме на крак и това ще изкараме.
149
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Шопите заразените са нас 200 официално а в града може да влиза и излиза всеки само със бележка.Ще пламне страната от тези неадекватни мерки.Не че тези, които ходят в София имат много акъл, но за това са и мерките да ни предпазят от действията на ***.
148
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление ужасът ще започне съвсем скоро. Хората панически ще тичат към болниците.Епидемия не се ограничава със служебни бележки за влизане и излизане от огнището на заразата София. Трябва строг санитарен контрол и дезинфекция, ме случи е ни бележки.
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 188Тези твои сметки са много елементарни... Без никаква дълбочина на мисълта... Явно мозъка ти няма нужния потенциал.Хората целят с тези мерки да няма рязък скок на заразените от което ще се блокират болниците и ще настане паника и хаос сред лекари и цялото население на страната. Имаш ли толкова мозък да разбереш какво съм написал?
146
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България карантина няма. През последните две седмици над 200 хиляди български граждани са се върнали в България и почти всички никаква карантина не спазват. Разхождат се из гетата, събират се на големи групи на веселби, а държавата нехае. Границите все още са отворени, а трябваше преди повече от два месеца да ги затворят.
145
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази карантина ще доведе до много повеч жертви. В Италия са над 3 седмици под бълна блокада и жертвите растат всеки ден. Това обездвижване и този стрес, които се случват в момента, значително понижават иммуната система. Този вирус така и така ще го изкара 70% от населението, само че ако преди 15% щяха да изкарат тежка форма, сега ще са 30%. А тъпите мишки тук си мислят, че ако седят 3 месеца по панелките вируса ще изчезне. Да ама не! Тогава шанса да ви стане нещо, ще е в пъти по голям
144
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното е да се вземат мерки да се спре разпространението на вируса. Досегашните мерки са за по-голямото и бързо разпространение. Две неща трябват - затваряне на границите и принудителна карантина на влизащите в България, ако има такива. Други държави отдавна го направиха.
143
4
 
12
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Нямам нищо против мерките, нищо че понякога се държа грубо и рязко и аз. Налага се, трябва да се спазват.Но, има едно НО. От една страна мерките са прекалени, дори някои от тях са неадекватни, от друга ултимативното говорене дразни. Може да сме генерали, офицери, лейтенанти... но отсреща има обикновени хора. Да се натяква кой е кръчмаря, кой е шефът тук, това води до обратен ефект.Същото се наблюдава и е Германия. Ами смекчете тона, оставете хората сами да осъзнаят колко е сериозно!