Прогноза: Някои храни може да поевтинеят продължително

Цените вървят надолу и на Софийската стокова борса
28 мар 2020 11:28, Елка Василева
33
Прогноза: Някои храни може да поевтинеят продължително
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, заяви главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов пред БНТ.

Тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти, аргументира се Симов.

Той обясни, че на Софийската стокова борса цената на хранителните стоки също върви надолу. Става въпрос за пшеницата, царевицата, слънчогледа. При някои от основните хранителни стоки се наблюдава намаление - например, при брашното. Задържа се цената на млечните продукти - кашкавал, сирене. Яйцата запазват цената си. Има поскъпване при месото. Цитрусовите плодове поскъпват също.

Симов каза още, че от началото на годината цената на петрола е паднала повече от двойно. "Бяхме свикнали цената да е около 65-70 долара за барел, а в момента е 26 долара за барел. Това влияе и на производните на петрола продукти и би трябвало те също да свалят цената си.
Фрапираща е и цената при търговията с металите. Много ясно се очертава тенденцията към понижаване на цените, може би поради по-слабото потребление в Китай, където се търгуват основните количества метали", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не поевтинява. Хляба, който купуваме редовно, му вдигнаха цената в началото на седмицата. На олиото- също. Киселото мляко беше около 0.70- 0.80, сега е около 1.00лв, прясното мляко също поскъпна. Някой ще каже, че това е малко. Не, не е малко. Защото оттук стотинки, оттам стотинки за неща, които се консумират всеки ден и се натрупват повече разходи.Не пиша за промоциите по веригите. Имам предвид обикновените магазини.
10
0
 
39
 
! Отговори
Лукойл преди 4 години
Е създал монопол в България и цените ще ги държат високи до последно.Това е истината, то и газта поевтния с 40%. ама сметките ви не са ли същите?
9
1
 
59
 
! Отговори
ВЪПРОС : преди 4 години
Кога в България цената на НЕЩО е паднала? Петрола падна ли на световния пазар 40% ? Падна...Вие нещо усетихте ли???
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А един мармот завива станиоли...
7
2
 
10
 
! Отговори
Гараж ми дай преди 4 години
Сега е време да се вдигат метални конструкции...
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените се вдигнаха спекулативно още преди кризата-някои с по 50%,а други дори със 100%.Така че,ако някъде има поевтиняване с 20-30 ст.това е смешка,която ни обижда.
5
1
 
48
 
! Отговори
Петко преди 4 години
ПО ГОЛЯМА ЛЪЖА ОТ ТАЗИ НЯМА.
4
0
 
45
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
НЕ ЧАКАЙТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО
3
0
 
59
 
! Отговори
Фейк преди 4 години
Отидете и вижте по магазините, че почти всички стоки вече са с по 20-30ст нагоре, а други в с повече.
2
2
 
51
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Добър ден отново господа списвачи.Къде го това поевтиняване?От Марс ли пишете тая статия,че не виждата за каква чудовищна спекула става със всички стоки?
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петрола падна много, сега всички транспортни разходи намаляват всички цени трябва да паднат със 30%