София с най-голям спад на разходите за живот в света

Столицата ни е на 106-о място от 133 града по света по разходи за живот
28 мар 2020 14:20, Миглена Иванова
123
София с най-голям спад на разходите за живот в света
Снимка: архив, БГНЕС

София е градът, който отбелязва най-голям спад в класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове по света през 2020 г.

Българската столица пада от 90-то до 106-то място в глобалното подреждане, т.е. с 16 позиции. На второ място по спад е Рейкявик – от 15-то до 29-то място, следват Рим и Дюселдорф – съответно от 32-ро място, което споделят, до 43-то.

Класацията на Economic Inteligence Unit обхваща 133 града по света и сравнява цените на над 160 продукта и услуги, за да изчисли разходите за живот. Икономистите сравняват цените на храната, облеклото, наемите, комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването и други.

Основен извод от подреждането е, че разходите за живот в европейските градове намаляват, докато в САЩ, както и в повечето азиатски градове се увеличават.

Основна причина за спада на разходите за живот в европейските градове е поевтиняването на еврото спрямо долара, което се отразява и на валутите на страните, които са обвързани с еврото – например българският лев, отбелязва се в доклада.

Същевременно Истанбул е лидер по ръст на разходите за живот в тазгодишната класация, като скача с 24 места до 96-та позиция. На второ място по ръст е Киев – с 22 позиции до 86-то място, следван от Бостън, който се придвижва напред в класацията с 18 места до 33-та позиция. Сред градовете, където животът поскъпва най-бързо, се нареждат още Москва, Банкок, Техеран, който споделя 106-то място със София, Атланта, Лима, Рио де Жанейро, Сао Пауло.

Сингапур и Хонконг оглавяват класацията за поредна година. Осака в Япония измества Ню Йорк, като двата града са съответно на 3-то и 4-то място. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Тел Авив, Лос Анджелир, Токио и Женева.

Ключовите азиатски икономически центрове продължават да са сред най-скъпите места за живот в света заради ръста на цените на повечето стоки и услуги. Цените обаче вече растат значително по-бързо в северноамериканските градове, заключават икономистите.

Най-евтиното място за живот в света е Дамаск, столицата на Сирия, която обаче е раздирана от дългогодишна война. Сред най-евтините места за живот в света се нареждат още Ташкент, Алмати, Буенос Айрес, Карачи, Каракас, Лусака, Ченай, Бангалор и Ню Делхи. Повечето от тези градове са в Южна и Югоизточна Азия – регион, който остава евтин за живот заради ниските доходи, високото неравенство по отношение на доходите, ограничената покупателна способност на домакинствата и засилената конкуренция в търговията.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: софияразходи за живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
22
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Точно тая новина чаках значи ще ни вдигат разходите!
28
6
 
20
 
! Отговори
Не вярвате ли преди 4 години
Аз пък си купих голямо жилище с парите от две заплати! )Просто късмет! )
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Точно! Ако я няма Азия, оставаме без основни стоки, защото основните производства са изнесени там. Това го кажи на програмистчетата в Бг, които до вчера пишеха, че светът се крепял на тях и че без ИТ били най- важните.
26
0
 
30
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Разходите са според приходите казано по точно,всички знеам колко са тук,колкото да си платите сметките и да не умрете от глад.
25
1
 
28
 
! Отговори
ебати клошарите преди 4 години
Стъкмистика.Взели си под наем едностаен без ток и вода в мексикански квартал -100 лв на месец. Купили най-евтиното кисело мляко от тва китайското със сухо мляко от Украйна там фермата до Чернобил.И добавили 350 гр хлебче от онова дето и клошарите по кофите не го вземат.Та така - ядене и пиене 1.50лв дневно. По 30 дни та 45 лева. И 100 лв квартира и то каква квартира във Захарна Фабрика точно до гробищата мезонет.И какво излиза?Ми по малко от 3 долара на ден ви стигат да живеете хубаво в София.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаМоловете продават същата храна и в България само че опакована с млъскави и смляна и потправена..
23
0
 
28
 
! Отговори
ист преди 4 години
София може да е на 106 място, но в хранителните магазини има достатъчно тоалетна хартия.
22
2
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Минавал съм на задна Таско Ерменков
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планетата Земя ще си отдъхне малко, имаше нужда.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 20 години, Европа ще гледа Азия като голем камък. Ако по някаква причина Азия спре да произвежда или да изнася за Европа, тук ще се измре от недостиг на основни стоки.
19
1
 
15
 
! Отговори
Ааааре ве, нагли преди 4 години
Съвета на наглосаксите очевидно е: Изхвърлете еврото, живеите с доларите ни безплатно!
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София достигна разходите на Руанда и Гана за качество и цена на живот.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаВ някои държави в Азия се хранят и с мишки - водни,горски мишки.Гладът е по-силен от тока,започнали да се хранят с мишки през войната и глада.
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре да стоим в къщи и да се спасим от ковида, ако трябва ще стоим и 1 година, но да си спасим живота. Алп няма какво да ядем можем да заколим съседа и да го изядем и да се нахраним, а ако умрем от ковида как да се наядем тогава, а?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основните офиси на тези, са базирани в Лондон и Ню Йорк!!!!!!!Кефи, как ни обясняват, че причината ни за по-добър живот(ако това въобще е вярно), се дължи на обезценяването на нашето евро срущу техния долар!? Величествена мисъл, впечатляващ урок по макроикономика. Необходим е нов термин за тези умове, за този мощен мозъчен тръст с идеалната цел - за един по-добър живот на ЕвропаПромивки, промивкииииии
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали па причината не е в икономическата политика???? Или по-скоро в липсата на такава, както и на икономика?
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега коронката допълнително ще изтормозите реститутките и собствениците на имоти, които се самозабравиха. Не се живее само от наеми, другари. Трябва и бачкане.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехооо,кога ще спрете да изгаряте смет в България?"ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци,след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала, съобщават от ръководството на централата,предаде БНР.Според комплексното разрешително,ще могат да се изгарят по 96 тона RDF *** на всеки 24 часа.......ТЕЦ "Бобов дол"отново да изгаря *** предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района"Спрете да тровите въздуха и почвата!
11
21
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
В Комунистически Китай хората ядат кучета,котки,маймуни,прилепи,червеи,***,гущери,змии,плъхове,мравояди и после тук некви ми разправят колко високо технологична нация били:):):)
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филии с маЗ кат има и мазнинка излиза най-евтино.