София с най-голям спад на разходите за живот в света

Столицата ни е на 106-о място от 133 града по света по разходи за живот
28 мар 2020 14:20, Миглена Иванова
123
София с най-голям спад на разходите за живот в света
Снимка: архив, БГНЕС

София е градът, който отбелязва най-голям спад в класацията на Economic Inteligence Unit за разходите за живот във водещите градове по света през 2020 г.

Българската столица пада от 90-то до 106-то място в глобалното подреждане, т.е. с 16 позиции. На второ място по спад е Рейкявик – от 15-то до 29-то място, следват Рим и Дюселдорф – съответно от 32-ро място, което споделят, до 43-то.

Класацията на Economic Inteligence Unit обхваща 133 града по света и сравнява цените на над 160 продукта и услуги, за да изчисли разходите за живот. Икономистите сравняват цените на храната, облеклото, наемите, комуналните услуги, транспорта, образованието, здравеопазването и други.

Основен извод от подреждането е, че разходите за живот в европейските градове намаляват, докато в САЩ, както и в повечето азиатски градове се увеличават.

Основна причина за спада на разходите за живот в европейските градове е поевтиняването на еврото спрямо долара, което се отразява и на валутите на страните, които са обвързани с еврото – например българският лев, отбелязва се в доклада.

Същевременно Истанбул е лидер по ръст на разходите за живот в тазгодишната класация, като скача с 24 места до 96-та позиция. На второ място по ръст е Киев – с 22 позиции до 86-то място, следван от Бостън, който се придвижва напред в класацията с 18 места до 33-та позиция. Сред градовете, където животът поскъпва най-бързо, се нареждат още Москва, Банкок, Техеран, който споделя 106-то място със София, Атланта, Лима, Рио де Жанейро, Сао Пауло.

Сингапур и Хонконг оглавяват класацията за поредна година. Осака в Япония измества Ню Йорк, като двата града са съответно на 3-то и 4-то място. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Тел Авив, Лос Анджелир, Токио и Женева.

Ключовите азиатски икономически центрове продължават да са сред най-скъпите места за живот в света заради ръста на цените на повечето стоки и услуги. Цените обаче вече растат значително по-бързо в северноамериканските градове, заключават икономистите.

Най-евтиното място за живот в света е Дамаск, столицата на Сирия, която обаче е раздирана от дългогодишна война. Сред най-евтините места за живот в света се нареждат още Ташкент, Алмати, Буенос Айрес, Карачи, Каракас, Лусака, Ченай, Бангалор и Ню Делхи. Повечето от тези градове са в Южна и Югоизточна Азия – регион, който остава евтин за живот заради ниските доходи, високото неравенство по отношение на доходите, ограничената покупателна способност на домакинствата и засилената конкуренция в търговията.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Софияразходи за живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80 И се събуди с отвити крака, нале...
88
1
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Какъвто ни е живота,такива са ни и разходите. Както преди вируса,така и сега продължаваме да се залъгваме,че сме център на света и,че сме в разни класации. Цяла България е с население колкото един средно голям град в световен мащаб..Нека лансираме средно претеглени стоиности,защото има места в България където народа вегитира съвсем...
87
4
 
5
 
! Отговори
до 92 и 93 преди 4 години
Никого не трябва да трепем и да гоним.Просто като влезем в който и да е магазин оглеждаме добре и ако нещо е произведено в Китай не го купуваме.Намираме подобно произведено извън Китай.Така ще има два ефекта-първо ще се покачи търсенето на наши и европейски стоки.Второто е по важно-произведеното в Китай ще е повече за вътрешен пазар-ще се повиши покупателната способност на китайците,доходите им и съответно навиците им!Аз това съм решил за себе си,ако искате направете като мен.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news.
85
8
 
0
 
! Отговори
2 преди 4 години
АКо Б.Борисов не иска да изгони китайците, трябва да го утрепят и после да изгоним китайците, за да имаме Пари, Работа и да сме Здрави.А Българските фирми в БЪлгария трябва да почнат да работят ВЕДНАГА. Иначе няма да има какво да ядем..
84
0
 
9
 
! Отговори
do 89 преди 4 години
"Демек" връткат една статистика както и ме кеф. Нищо в София не е поевтиняло.Еврото, за което е вързан лева, е поевтиняло малко и от там са паднали някои цени ама в долари, не в лева.По тази линия ще падат още - към то 20-30 процента.
83
2
 
11
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
Дистанцията у нас е огромна - който има власт и ресурс мачка всички, които нямат.Културолозите му викат властово разстояние. Ама ти от де да знаеш.Ако не ни управляваха клептократи, щяхме да иамме доходи минимум като Словакия, а не да сме зад Румъния дори - другият клептократичен център.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демек, разходите за живот в клоаката са се върнали към нормалното. Демек, предните разходи за живот които овците са плащали са били надути изкуствено.
81
0
 
11
 
! Отговори
не разбрах преди 4 години
Интересно, защо Киев се смята за толквоа по-скъп град от София, като единственото нещо, което му е по-скъпо според мнението на потребителите са наемите (20% по-скъпи). Всичко друго му е по-евтино, включително жилищата - ако решите да купувате, а не да живете под наем. Билетчето за градски транспорт наприемр е 50 стотинки.Общо взето тия стъкмистики са много в ред.
80
3
 
10
 
! Отговори
Бг мам преди 4 години
Разбрахме кой е виновен за мизерията в България - работодателите и програмистите. Сега като останем само общаци и фризьорки, България ще стане Швейцария на Балканите.
79
1
 
6
 
! Отговори
Joko преди 4 години
В София нищо не е йофтино ! За радост на кметицата даже и самоковският компир стана по 2 лв/кг
78
2
 
10
 
! Отговори
Затворко преди 4 години
До Нормално Да не би Черни връх да е станал по висок от Еверест? Явно трябва да внимавате с розовите очила, да не вземат емигрантите да те объркат.
77
3
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
Чета че сте недоволни от 106 място на София.До това място не са ни докарали други държави или война.Вие пишещите тук сте част от хората които докараха държавата ни на 106 място. Нали сме от онези 80 %.
76
5
 
25
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
Благодарение на корумпираните герберасти цените на основни храни тук са най-високи в цяла Европа ! Но важното е , че според Тиквата сме за пример отвсякъде...
75
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на стъкмистики не вярвам а на собствения си джоб. Живея в София от 20 години и помня цените всяка година. Няма нещо да е станало по-евтино. Просто другите държави много дръпнаха и ние много изостанахме.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С колко стотинки падна?
73
25
 
12
 
! Отговори
Истината преди 4 години
София става все по-хубав град.По-чист и приятен,в това време и модерен.Заплатите позволяват доста добър стандарт спрямо цените.За ужас на турци,комунисти и афропомачори!
72
9
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
През последните години София достигна необясними върхове. Естествено че трябва да спаднат цените.
71
1
 
2
 
! Отговори
C преди 4 години
Баровци...пазят се
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отровният кръг (2015) - https://youtube/watch?v=kMd-cI893O4Спрете да тровите България с отпадъци и прекратете отношенията си с Ндрангета и други фирми внасящи отпадъци и всички отпадъци строго да се проверяват и връщат още на границата обратно откъдето са дошли!Ние вървим по пътя на Италия,която се превърна в токсична земя и населението е с отровена земя,вода,растения,трева и болни хора!