Лекар: При COVID-19 се използват и кортикостероиди

Не всички развиват тежката пневмония, обясни д-р София Ангелова
29 мар 2020 21:05, Анисия Иванова
55

8846 гледания   |  Още видео

"Знаем как да лекуваме COVID-19. Много фалшиви новини се появиха около пандемията, не им вярвайте. За лечение на коронавируса се прилага както парацетамол, така и ибупрофен. Употребяваното на хлорохиновия фосфат става само под лекарско наблюдение. Този медикамент има много странични действия", каза д-р София Ангелова в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

От коронавирус не всички боледуват и не всички могат да развият тежката пневмония. Пулмолозите отделят хората, които са рискови - това са сърдечносъдово болните, белодробно болните, хората с диабет и други сериозни заболявания.

"Белодробните пациенти трябва да приемат редовно своите медикаменти и е важно да се знае, че при COVID-19 се използват кортикостероиди. И това беше фалшива новина", категорична е д-р Ангелова.

Вижте целия разговор във видеото.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
До боже помогни

Хората са го написали много ясно, че кортикостероиди не се препоръчват за
РУТИННО приложение, тоест не се препоръча да се дават на всички пациенти
независимо от състоянието им. Лекарската не е казала че се дават на всички
пациенти и е права че може при някои да се приложат. Добре е да разбираш смисъла на
това което четеш , цитираш и коментираш..
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лошого е, че болшинството от нашите лекари (не всички разбира се), нито знаят чужди езици, нито четат чужди медицински списания, нито въобще се интересуват. Ако са завършили с тройка - това им остава нивото до пенсия. На всичкото отгоре ходят да дават интервюта и да плещят щуротии по медиите.
47
1
 
3
 
! Отговори
сакън преди 2 месеца
"Знаем как да лекуваме COVID-19"

Ко риечи????
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В здравно-образователни филми се представя отлично с много добри познания и съвети.
45
8
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 2 месеца
Откъде я намерихте тая "докторка"? Познанията са и на ниво 1930 година. Сигурно е прекрасен човек, домакиня и салаторезачка, но не е специалист. А водещата има две опорки по 350 кубика силикон и се вживява в думите си с някакъв мелодраматичен боливудски патос. Трагедия.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най важните мерки е да се осигури на Болния режим в добре зстоплена и проверена стая. Противотемпературните средства са според възрастта-аналгин, аспирин. На болните се дава топъл чай от лайка или липов цвят с лимон, но ако имате алергия към лимоните, пийте вит. С. Лечението е винаги симптоматично. Усложненията са най често от страна на дихателната и сърдечно съдовата система.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако разделим хората на здрави,болни без симптоми,болни със слаби симптоми,болни със средни симптоми и болни със тежки симптоми то тогава всяко придвижване към графата "здрави" би следвало да се счита за правилно. Някакъв китайски клошар се влошил от парацетамол.И светът гърми "ПАРАЦЕТАМОЛЪТ УБИВА" Ама какво се е случило не е важно.Може да е бил алергичен.Много възможно.Може да са му дали менте парацетамол все пак Китай.Може да са му дали дефектен парацетамол.Може да е изял 20-30 грама.Кой знае
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигурно, и за запек и за разстройство ги предписват...
Кортико не са панацеия са всички болести, в дълготраен план страничните ефекти в повечето случаи са по-сериозни.
41
2
 
25
 
! Отговори
Не съм доктор, ама преди 2 месеца
До колкото знам Парацетамол и Ибупрофен не лекуват, а намаляват симптомите като температура и болки. Лекарство срещу К-19 няма. Използват се медикаменти за подсилване на имунната система и понижаване на симптомите. Самото лекуване го прави имунната система и ако тя не може да се справи лежиш на обдишвател в болницата.
Един вид, ако се наджасам с болкоуспокояващи, защото ме боли зъб и болката спре, това далеч не значи, че и кариесът се е изпарил.
40
5
 
15
 
! Отговори
боже помогни преди 2 месеца
в публикация от Lancet (най-елитното медицинско списание на Английски език) от Март 16, 2020 пише:

"corticosteroids are not routinely recommended and might exacerbate COVID-19 associated lung injury"

да преведа:

"Кортикостероиoте рутинно Не Се Препоръчват и може да Изострят БелоДробното Поражение от КОВИД-19"

как мислите, дали тази "специалистка" цитирана в статията знае повече от Световните Светила по темата или цитирането й е разпространяване на фалшиви новини, чията цена ще е животи?!
39
4
 
5
 
! Отговори
Гоги преди 2 месеца
Не на кортикостероидите
Не на NSEDS
Секс и фервекс му е майката
38
7
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
Май ти не знаеш... кортикостероидите подпомагат организма и те подобряват за времето, през което ги взимаш... Но развиваш зависимост! И когато ги махнеш особено в големи дози, имунитета рухва, защото е свикнал някой да му помага!
37
2
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
Да бе, пич! Вируса причинява пневмонията, но тя върви често с висока температура и др. усложнения, та за това се взимат посочените лекарства.
36
5
 
18
 
! Отговори
Газдов преди 2 месеца
Или статията е написана неграмотно или лекарката е луда. Мисля че е статията. Не смятам че някой лекар ще каже, че лекува нещо с парацетамол или ибупрофен, тези медикаменти не влиаят на вируси, бактерии или гъбички, както и на ***. Тези лекарства регулират температурата и помагат при някои видове болки. Кортикостероиди използват само при белодробни усложнения, когато има затруднено дишане, а не за вируса директно. Различавайте вируси, бактериялни усложнения, симптоми и тн.
35
5
 
16
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 2 месеца
Д-р Ангелова е много добър специалист. През 2014 година ме излекува от много лоша пневмония, след грешна диагностика и сбъркан антибиотик. За няколко дни се стализирах благодарение на компетентното лечение, а една сутрин станах не можех да дишам. Работеше в изгорябата клиника по пулмология , близо до Сточна гара, едвам се завлякох до там. ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ, д-р Ангелова!
34
7
 
9
 
! Отговори
Всички лекари преди 2 месеца
измамници да се откажат от професията си гадове.
33
8
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 месеца
Тази Лекарка е откачила от Алкохол - не мисли ли да се Лекува в Карвуна ?
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, то затова 11 само излекувахте, а 8 починаха. Големи доктори,ама пак не разбрали. Добре, че ски учителя е разбрал, та са му купили лекарства от Румъния.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 8:10 е чуден пример за български практики в третирането на пациенти с коронавирус. Държи я вкъщи 2 седмици, след това я праща на рентген и ПКК и най-накрая се сеща да й направят тест за КВ. Междувременно жената е заразила маса хора, докато е изпълнявала указанията на лекуващия лекар.

Е за такива няма ли глоба и предвидено наказание в НК?
30
4
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Гледай ти! Пък аз си мислех, че им дават RED BUL за по- лесно възнасяне...