Лекар: При COVID-19 се използват и кортикостероиди

Не всички развиват тежката пневмония, обясни д-р София Ангелова
29 мар 2020 21:05, Анисия Иванова
55

"Знаем как да лекуваме COVID-19. Много фалшиви новини се появиха около пандемията, не им вярвайте. За лечение на коронавируса се прилага както парацетамол, така и ибупрофен. Употребяваното на хлорохиновия фосфат става само под лекарско наблюдение. Този медикамент има много странични действия", каза д-р София Ангелова в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

От коронавирус не всички боледуват и не всички могат да развият тежката пневмония. Пулмолозите отделят хората, които са рискови - това са сърдечносъдово болните, белодробно болните, хората с диабет и други сериозни заболявания.

"Белодробните пациенти трябва да приемат редовно своите медикаменти и е важно да се знае, че при COVID-19 се използват кортикостероиди. И това беше фалшива новина", категорична е д-р Ангелова.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
До боже помогниХората са го написали много ясно, че кортикостероиди не се препоръчват заРУТИННО приложение, тоест не се препоръча да се дават на всички пациентинезависимо от състоянието им. Лекарската не е казала че се дават на всичкипациенти и е права че може при някои да се приложат. Добре е да разбираш смисъла натова което четеш , цитираш и коментираш..
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошого е, че болшинството от нашите лекари (не всички разбира се), нито знаят чужди езици, нито четат чужди медицински списания, нито въобще се интересуват. Ако са завършили с тройка - това им остава нивото до пенсия. На всичкото отгоре ходят да дават интервюта и да плещят щуротии по медиите.
43
1
 
3
 
! Отговори
сакън преди 4 години
"Знаем как да лекуваме COVID-19" Ко риечи????
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В здравно-образователни филми се представя отлично с много добри познания и съвети.
41
8
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Откъде я намерихте тая "докторка"? Познанията са и на ниво 1930 година. Сигурно е прекрасен човек, домакиня и салаторезачка, но не е специалист. А водещата има две опорки по 350 кубика силикон и се вживява в думите си с някакъв мелодраматичен боливудски патос. Трагедия.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най важните мерки е да се осигури на Болния режим в добре зстоплена и проверена стая. Противотемпературните средства са според възрастта-аналгин, аспирин. На болните се дава топъл чай от лайка или липов цвят с лимон, но ако имате алергия към лимоните, пийте вит. С. Лечението е винаги симптоматично. Усложненията са най често от страна на дихателната и сърдечно съдовата система.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разделим хората на здрави,болни без симптоми,болни със слаби симптоми,болни със средни симптоми и болни със тежки симптоми то тогава всяко придвижване към графата "здрави" би следвало да се счита за правилно. Някакъв китайски клошар се влошил от парацетамол.И светът гърми "ПАРАЦЕТАМОЛЪТ УБИВА" Ама какво се е случило не е важно.Може да е бил алергичен.Много възможно.Може да са му дали менте парацетамол все пак Китай.Може да са му дали дефектен парацетамол.Може да е изял 20-30 грама.Кой знае
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно, и за запек и за разстройство ги предписват...Кортико не са панацеия са всички болести, в дълготраен план страничните ефекти в повечето случаи са по-сериозни.
37
2
 
25
 
! Отговори
Не съм доктор, ама преди 4 години
До колкото знам Парацетамол и Ибупрофен не лекуват, а намаляват симптомите като температура и болки. Лекарство срещу К-19 няма. Използват се медикаменти за подсилване на имунната система и понижаване на симптомите. Самото лекуване го прави имунната система и ако тя не може да се справи лежиш на обдишвател в болницата. Един вид, ако се наджасам с болкоуспокояващи, защото ме боли зъб и болката спре, това далеч не значи, че и кариесът се е изпарил.
36
5
 
15
 
! Отговори
боже помогни преди 4 години
в публикация от Lancet (най-елитното медицинско списание на Английски език) от Март 16, 2020 пише:"corticosteroids are not routinely recommended and might exacerbate COVID-19 associated lung injury"да преведа:"Кортикостероиoте рутинно Не Се Препоръчват и може да Изострят БелоДробното Поражение от КОВИД-19"как мислите, дали тази "специалистка" цитирана в статията знае повече от Световните Светила по темата или цитирането й е разпространяване на фалшиви новини, чията цена ще е животи?!
35
4
 
6
 
! Отговори
Гоги преди 4 години
Не на кортикостероидитеНе на NSEDSСекс и фервекс му е майката
34
7
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Май ти не знаеш... кортикостероидите подпомагат организма и те подобряват за времето, през което ги взимаш... Но развиваш зависимост! И когато ги махнеш особено в големи дози, имунитета рухва, защото е свикнал някой да му помага!
33
2
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Да бе, пич! Вируса причинява пневмонията, но тя върви често с висока температура и др. усложнения, та за това се взимат посочените лекарства.
32
5
 
18
 
! Отговори
Газдов преди 4 години
Или статията е написана неграмотно или лекарката е луда. Мисля че е статията. Не смятам че някой лекар ще каже, че лекува нещо с парацетамол или ибупрофен, тези медикаменти не влиаят на вируси, бактерии или гъбички, както и на ***. Тези лекарства регулират температурата и помагат при някои видове болки. Кортикостероиди използват само при белодробни усложнения, когато има затруднено дишане, а не за вируса директно. Различавайте вируси, бактериялни усложнения, симптоми и тн.
31
5
 
16
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 4 години
Д-р Ангелова е много добър специалист. През 2014 година ме излекува от много лоша пневмония, след грешна диагностика и сбъркан антибиотик. За няколко дни се стализирах благодарение на компетентното лечение, а една сутрин станах не можех да дишам. Работеше в изгорябата клиника по пулмология , близо до Сточна гара, едвам се завлякох до там. ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ, д-р Ангелова!
30
7
 
9
 
! Отговори
Всички лекари преди 4 години
измамници да се откажат от професията си гадове.
29
8
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази Лекарка е откачила от Алкохол - не мисли ли да се Лекува в Карвуна ?
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, то затова 11 само излекувахте, а 8 починаха. Големи доктори,ама пак не разбрали. Добре, че ски учителя е разбрал, та са му купили лекарства от Румъния.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 8:10 е чуден пример за български практики в третирането на пациенти с коронавирус. Държи я вкъщи 2 седмици, след това я праща на рентген и ПКК и най-накрая се сеща да й направят тест за КВ. Междувременно жената е заразила маса хора, докато е изпълнявала указанията на лекуващия лекар.Е за такива няма ли глоба и предвидено наказание в НК?
26
4
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Гледай ти! Пък аз си мислех, че им дават RED BUL за по- лесно възнасяне...