16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354

127 се лекуват в болници, 13 са в интензивни отделения
Обновена: 30 мар 2020 08:29 | 30 мар 2020 08:09, Камелия Цветанова
269
16 нови болни от COVID-19 за последното денонощие, общо вече са 354
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата

С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са  в интензивни отделния.

До момента са излекувани 15 пациенти.

Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ.

Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години.

Най-много болни има в София, броят им е  221, 13 са новите от последното денонощие.

Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

"Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено", коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците.

Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

"По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат", коментира проф. Мутафчийски.

"Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво", обясни още той.
 

В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на "Синя зона" в София.

"Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат", посочи проф. Мутафчийски.

Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъснаха лъжите на китайските комунисти. Умрелите в Ухан са над 42 000.
158
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една страна ни казват, че всичко се прави за да се съхрани живота на възрастните хора. От друга ни заявяват, че на никого няма да се размине и лошото тепърва предстои. Това означава ли, че възрастните хора са обречени, защото всички са на една шепа лекарства? Това няма много общо с плавното покачване на ръста и предпазване от срутване на здравната система
157
1
 
3
 
! Отговори
2021 преди 4 години
До: 2020С други думи: Много вожд, малко индианец!
156
1
 
5
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
До нищо не се спазваАми братле, това с безкултурието и избиване на комплекси си го имаше и преди короната!!Сега просто масата е уплашена, което е разбираемо, все пак всеки ден да ти набиват в главата колко е страшно и ти някой ден ще се огънеш.
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които не го мързи, да се просвети за вируса. Има много доказани специалисти, чието мнение няма да чуете по националните телевизии.Като разберете, че вероятно ви промиват мозъците може пък и да живнете.
154
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква яма? Всичко е илюзия!Кое е реално?-полето, например е реално.Да питам изнежените мамини дечица:Защо не идете на българското поле да работите, а искате в Англия и САЩ?!Времето е да си глава на котка, не опашка на лъв, защото може да се окаже, че лъвът всъщност ебгущер.
153
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХансЛекар е българската дума съответстваща на чуждицата "доктор".
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестваме 100 човека-излизат 20 болни.Оф,добре ,че няма тестове,че ако тествахме по хиляда -ужас.Каква ли е реалната бройка болни?
151
1
 
15
 
! Отговори
2020 преди 4 години
България, генерал до генерал, а армия няма.
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега са се втурнали да ни вкарват в чакалнята на еврото,което ще е пълна загуба на национален суверенитет и тотално обезценяване и ограбване на България и българите. От тази яма няма да излезем никогаИзключително лош е и външният момент,в който се случва товаА той е,че окончателният финансов апокалипсис започна.САЩ напечатаха над 200 трилиона "кухи долари"с надеждата да отложат апокалипсиса,който обачеще затъмни Великата депресия от 1929 гВалутният борд е режим на външно валутно управлениеБългария е финансово и валутно колонизирана държава
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШашиМай си се шашнало понеже не си общувало с ерудирани хора.
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електронните медии освен, че дадоха глас, образ, уши и очи на Оруеловия Биг Брадър, създадоха малък прозорец, през който да се чува гласът на здравия разум.Благодаря на всички, които запазихте здравия разум жив!
147
2
 
8
 
! Отговори
нищо не се спазва преди 4 години
Първо не беше обяснено на простолюдието какво е въздушно капков път на заразяване и защо трябва да спазват обявените мерки.Гледаш го с маникюр и прическа и самочувствие, но без капка култура и не спазва никаква нито лична нито обществена хигиена. Това е половината народонаселение и е естествено че останалите се отнасят към безмозъчните с възмущение и презрение.
146
4
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Този ***, кога ще си ходи?
145
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Какво сте ми наплякали минусчета? Да не би да пиша лъжи?Електронният микроскоп е открит в началото на 30-те години на миналия век.Чак през Втората Световна Война учените са разполагали с такова съоръжение, което е голямо колкото трикрилен гардероб, горе-долу. И съвременните също не са много малки, въпреки че са съвсем различни.Хора, има достъпен интернет, в който няма само електронни игри или пopно сайтове. Всеки който иска може да научи по нещо.
144
3
 
2
 
! Отговори
ален мак преди 4 години
Прочетете разказа на Джек Лондон "Алена чума". https://chitanka.info/text/12546-alenata-chuma
143
5
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Лекарите са доктори щото медицина се учи 6 години, гении хренови...
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този генерал ми е симпатичен, но му препоръчвам, ако е забравил бойните изкуства, да си спомни, че от време на време трябва да се отдръпва от противника си, за да не загуби фокуса си.
141
5
 
13
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
До Анонимен 138Всичко е един голям световен цирк, недей се вързвай на стадното поведение.Сега ме мързи просто, за да ти опиша наистина смъртоносни зарази случили се в миналото.Иначе съм съгласен, че човека се замисля единствено когато стане напечено :)
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138Ако хората имат пари няма да ги поставят под домашно лечение а ако нямат съдбата да решава.