60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?

Бизнесът ще трябва да не съкращава хора и да не дължи данъци
147
60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?
Снимка: Правителствена пресслужба

Работодателите ще могат да получат средства по мярката 60/40 при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации.

През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Това става ясно от приетото решение на извънредното заседание на правителството.

Още по темата
Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството, дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция "Бюро по труда" по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства - медицински маски тип KN95. Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. маски на стойност 1 670 000 евро.

Те ще бъдат използвани за нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 в България. Маските за лице тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Мярка 6040
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов готви нулев резултат на изборите!
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A на бас, че работниците няма да видят никакви пари, но джобовете на гербавите "ръководители" ще се донапълнят.
100
2
 
7
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До от ГерманияНе бе, аз си седя тука, не съм се затичал обратно в България .Откакто до Винету дойде на власт си седя тука и си ми е много хубаво...
99
1
 
6
 
! Отговори
Дългата памет преди 4 години
До Анонимен 98Да не е оня Костадинов от софийската махала КоньовицаИСТИНСКИТЕ ръководители на БФС през 1992-1996 публично твърдяха че победата на България над Франция на Парк де Пренс е УГОВОРЕНА и ПЛАТЕНА от тяха не от кръглата нула Михов дето го изритаха и по време на САЩ-94 беше БЕЗРАБОТЕНПловдивски брокери....Цветан Василев от КТБ дето редовно си дупчеше билетчето в автобуса до Банкя преди фалитаАЗ незнам ама някой да каже и обясни поне
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От ГерманияСтой в Германия, кво всички си тичате към България.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тази мярка ще важи ли за фирми дето си изпращат по 10дни всеки месец в неплатен отпуск? Щото много работодатели ще бързат да изпратят хората в неплатен, отколкото да им изплатят две заплати и да ги съкратят.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80Колкото банките ще ви опростят кредитите, толкова и неограничен ще е изборът ви на персонал.Те хората не са *** и не биха искали да се подиграват с тях. Днес го гониш, утре го взимаш... Хората се предполага да имат лично достойнство!
95
6
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Верно ли Костя Копейкин го прибраха бе?:):):):)Другари спокойно,президента Радев ше му плати гаранцията:):):):)
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринББ е арестувал Костадинов от Великден.
93
5
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Аре стига с тези разстрели,бесилки,че така ако тръгнеме :):):):)
92
4
 
4
 
! Отговори
Не пиши глупости преди 4 години
До българинКакви пари искаш в червената комунистическа и марксистка *** България?БКП забогате от Маркс и Цска та от прослувутата червена тиква приет в школата на МВР по милост заради членството от 19 годишен във БКП искаш ПАРИСМЕШКИЧервеният българин си искаше нов Тодор Живков и американците му го назначиха в лицето на Бойко Борисов от Банкя ама няма пари и няма и да имаОправяйте се финансово чрез емиграция гарантирана от Отворена Червена БКП-България
91
6
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
до 91 Не съм на държавна хранилка сега:):):):)На държавна хранилка бях по времето на "триглавата ламя".Хубави времена бяха:):):):)
90
3
 
5
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Б***клуци, за сравнение с Германия: Безвъзмездна помощ(не заем!!!) за малките фирми за три месеца както следва: -до 10 заети -15 хиляди евро на месец -до трима заети по 9000 евро на месец -за еднолични търговци които са самоосигуряващи се по 3000 евро на месец Малките фирми са гръбнакът на всяка една икономика ,Винету и шайката му гледат да го пречупят този гръбнак...
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това "предложение" е ПЪЛНА ГАВРА с всички!Освобождаваме целия персонал.Само погледнете какво правят немафиотските държави и сравнете с тук!
88
0
 
9
 
! Отговори
До86 преди 4 години
Тонка,след някой друг месец,като се наложи да свият на половина държавната хранилка на която Си,същата песен ли ще пееш?
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Borisov mobilizirai zlatnite gimnastichki i iliana raeva s rabotnoto im obleklo, buhalkite, lentite i vajencata za tvoi gardisti, paziteli...:-)Tezi gladni histni alchni vulgari ste te iziadat barabar s armanito i adibaskite... :-)
86
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
това което тръмп е ПОИСКАЛ ОТ БОРИСОВ,да ,ОБЕЗЛЮДИ БЪЛГАРИЯ няма да се поличи ПО СКОРО БОИКО НА ВИСИЛКАТА .продажник .предател.ПО СРАМНО ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ ТОВА, няма в българската история .няма бсп няма ,орешарски.КОЙ ОТКРАДНА ПАРИТЕ? а тия с вируса ги разправяй на децата
85
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
д-р Борисов.Усвоил си изкуството и в " политиката"! 10 г са доста време та да разбереш Че парите са от голямо значение ! Сядайки в " царското кресло" в държавата ,И разполагайки с " хазната" Се чувстваш много "велик" в този момент! Помним те отдавна ! -:) Тази криза ти дойде ДЮШ еш !-:) И ти ще паднеш бъди сигурен! Властта е до време! Звъни на Костов и го питай как се чувства след 10 г управление? И вече колко години в забвение?! Иде и твоят край! Ако устискаш до парламентарните!
84
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
Б ОИКО срина ВСИЧКО В България, за този , *** няма място в БГ един месец неработеща икономика .БЕЗ ДУМИ
83
10
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Другарите пишещи тук то бива бива ама с едно нещо не сте съгласни с Бойко от 10 години бе,с едно едничко:):):):)все на контра:):):):)Като оня президента с това ВЕТО та ВЕТО:):):):)Все съм гледал по света опозиция,обаче такова нещо никъде нема:):):)