60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?

Бизнесът ще трябва да не съкращава хора и да не дължи данъци
147
60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?
Снимка: Правителствена пресслужба

Работодателите ще могат да получат средства по мярката 60/40 при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации.

През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Това става ясно от приетото решение на извънредното заседание на правителството.

Още по темата
Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството, дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция "Бюро по труда" по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства - медицински маски тип KN95. Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. маски на стойност 1 670 000 евро.

Те ще бъдат използвани за нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 в България. Маските за лице тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Мярка 6040
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС дава, падаря не дава,дава ама на Доган и Пеевски
61
1
 
11
 
! Отговори
Не извратен тип. преди 4 години
Тези пари няма да стигнат до малкия и средния бизнес,ще се спасяват бизнесите на ДСП,БСП,ГЕРБ ,ще се спасяват мариците,бс хващам ,че леля Гинка от кварталата бакалия няма да види и стотинка
60
15
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Мъдро решение на Премиера...
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анти - ти *** ли си
58
6
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Който ще стои вкъщи да стои, не да се оплаква.През ВСВ Ленинград бе под блокада, цели 2,5 години.Дадоха близо милион жертви, но издържаха !
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано умре този . Ще запаля свещ на Великден обещавам. Дано
56
0
 
10
 
! Отговори
ВАШ преди 4 години
в бюджета няма пари
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маски и в хранителен магазин видях, че се продават.
54
2
 
10
 
! Отговори
До54 преди 4 години
Пич,за съжаление като мине всичко това, всеки един оцелял работодател,ще има твърде голям избор!
53
1
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
60 % при работниците ли отиват? НЕКА ДАЛАВЕРАТА ЗАПОЧВА УТРЕ !
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40А после ще се върнат ли при теб (ако заработиш)? Или си има разписал пътния лист и толкова? Повече няма и да отваряш дюкяна?
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Ако друг министър пусне заповед, че не трябва да носим маски коя заповед е валидна Тоя парламент за какво го хрантутим .Ананиев какъв е, че да заповядва ние роби ли сме какви сме. Няма такива филми.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лично мен Не ме касае! Не съм спирал да работя от началото на кризата! Но много хора ще получат тези пари. Друг е въпроса какви са договорките между работник и работодател. Много ще получат предполагам 40 процента от работодателя,и ще му останат 20 процента.Много работници Даже и няма да разберат,че държавата е платила на работодателя им!-:)
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква стана Тя,Царя(Борисов)бил Гол! Другият месец когато се опразни хазната,ще лъсне цялата истина за"натрупаните резерви и бюджетните излишъци"в България!
48
1
 
7
 
! Отговори
От щаба! преди 4 години
Вижте сега,др.Гьобелс с едно радио зомбира Германците едно време,а ние разполагаме с легиони "***" и ТВ!Да се купят безплатно телевизори и се зомбират принудително тези дето ходят без маски по улиците!Никакво излизане на вън,по цял ден ТВ да гледат!
47
1
 
14
 
! Отговори
VESKO преди 4 години
ОТ КЪДЕ ДА КУПИМ МАСКИ БЕЕЕЕЕЕЕ МАЛОУМНИЦИИИ
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой му го измисли това *** ? Много му отива !
45
0
 
6
 
! Отговори
Нoвo 20 преди 4 години
Нoвo 20: Мacкитe cтaвaт зaдължитeлни нa вcички oткрити и зaкрити oбщecтвeни мecтaВceки caм трябвa дa ce cнaбди c прeдпaзнoтo cрeдcтвo, ce рaзбирa oт зaпoвeд нa миниcтeрcтвoтo нa здрaвeoпaзвaнeтohttps://fakti.bg/bulgaria/460248-novo-20-maskite-stavat-zadaljitelni-na-vsichki-otkriti-i-zakriti-obshtestveni-mesta
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казаха, че от днеска влиза в сила заповедта на мин. на здравеопазването, която гласи, че който не носи маска на открити и закрити обществени места, ще го глобят с 5 000 лв. ТОВА ВЕЧЕ Е БЕЗОБРАЗИЕ!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената схема е парламента и което е обнародвано в Държавен в-к, други схеми няма. Аз да не продавам зарзават на пазара, какви са тия пазарлъци и проценти тая икономика къде се учи ?