60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?

Бизнесът ще трябва да не съкращава хора и да не дължи данъци
147
60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?
Снимка: Правителствена пресслужба

Работодателите ще могат да получат средства по мярката 60/40 при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации.

През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Това става ясно от приетото решение на извънредното заседание на правителството.

Още по темата
Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството, дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция "Бюро по труда" по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства - медицински маски тип KN95. Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. маски на стойност 1 670 000 евро.

Те ще бъдат използвани за нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 в България. Маските за лице тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Мярка 6040
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
9
 
! Отговори
d преди 4 години
Как така няма да съкращаваш работници, няма да работиш и ще се възстановиш?Премиерът ни акъл има ли? Да, най-вероятно бизнесът ще подходи по схемата съкращение и изпращане в бюрото по труда.
41
3
 
16
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 години
Уха Баце знае ли че днес здравния му министър умишлено го торпилира. Кви 1 милион маски си договорил бе Баце. Знаеш ли че само за заповедта на министъра ти трябват 12 милиона на ден. По 2 минимум на човек. За 14 дни трябват 164 МИЛИОНА МАСКИ. Отделно не броим доктори, полицаи които трябва да ги смянят на час че да са предпазени. Откъде.
40
5
 
16
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
*** мръсен крадлив. да беше купил 20 000 малки ръчни трактора и оборудване за малки ферми швиньо проща. с 3те милиарда за хвърчилата можеше да си рестартираме селското стопанство.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е като Кинг Кон..! Плаши ме
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да плащам 40% от джоба си ще ги пратя в бюрото по труда много лесно са му намерили цаката. Тоя въобще знае ли, че има Бюло по труда и от там са длъжни да им плащат няколко месеца според стажа. Май е решил да позаобколи системата и да си припишя някакви заслуги.
37
4
 
18
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Още изтребители няма ли да купуваме?
36
4
 
16
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Сега ще се глобяават хората , които нямат маски!Държавата ще глобява за нещо, което не ти осигурява!А как е при бизнеса, почти същото, всеки да се спасява сам!А знете ли коя е Банката за Развитие, това е новата КТБ, само че се контролира от Пеевски, и хората които контролират него!!!Животът е жесток , селяни прсти, опасността дебне от всякъде, бъдете бдителни защото врага е невидим и коварен!Агент Бенджи Мортимор!ЦРУ!!!
35
3
 
11
 
! Отговори
До33 преди 4 години
И авансово платените 2.2 Милиарда за Фърчила, ако може да си върне,щяхме да я избутаме кризата!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ходете на борсата по член за намаляване обема на работа! След това ще искате двойна заплата, щото обучени кадри няма! Предлагам и правителството за срок от две години да забрани вноса на кадри от чужбина!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашното време е идеално да се радваме на миналото, отколкото на бъдещето. Щом сме поставени на колене, не можем да казваме,, Не,,.
32
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Фирмата да докаже 20% спад на продажбите? Сега ще има стъкмистики. Държавата няма ресурс да проверява всяка фирма, но съм убеден, че първи ще са ГЕРБаджийските начело с Домусчиев. Все пак си има личен финансист наемател - Горанов.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ти идея другарю Женерал. От на Черепа милиардите и на Прокофиев както и от всички мутри събираш Милиардите и ще преживеем кураната. Ако не ти се свиди може и ти да отпуснеш некой милиард от твоите. Само давам Идея не те задължавам. Разбииш ли. Иначе нали се сещаш че гладен народ е по силен от Тока.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странджа,кое му е"символичното"ако си работодател? Хайде сега направете една сметка и кажи кое по добре,Да приемеш тая "мярка" или да натириш хората Си на издръжка при НОИ.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега май дават безлихвени кредити залагам си бизнеса вземам няколко милиона кредит и на Кайманите, какво да правя с 60%
28
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива простаци и некадърници като Шлангаджията и Шайката му, никога не са управлявали България в 1339-годишната й история ...Срам за всички, които го допуснахме.
27
15
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Мъдро решение... - който иска да си запази кадрите ще плаща - макар и символично...
26
2
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Бати Бойко е велик!Къде отивате селяни прости, стойте си вкъщи!Бати Бойко ще си купи вила на Кайманите селяни, и микой няма да разбете, защото на Кайманите няма прокурор, а има офшорен рай!!!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
25
3
 
17
 
! Отговори
защо ли преди 4 години
Сега слушам ,че Гърция ще получи 5 милиарда за кризата , а България 800 милиона евро!!
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идолът на простите и от финанси ли запчона да разбира.Самовлюбен глу пак. Ама поне е случил на *** *** народ.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мярката е АБСОЛЮТНО НЕРАБОТЕЩА! Борисов,всеки един работодател ще предпочете да изпрати своите служители на"издръжка"при НОИ!Когато всичко това приключи оцелелите след тая Криза,за съжаление на всички нас ще имат твърде Голям Избор за подбор на нов персонал!