Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!

Проф. Константинов: Вирусът ще се пречупи около 20-25 април
465
Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смъртността от К-вируса у нас засега е между 10 и 200 пъти по-ниска, отколкото във “великата” Европа. Анализът е на математика проф. Михаил Константинов пред "24 часа".

"Ние ли добре се справяме (щаб, правителство и народ), генът ли български е по-як, чесънът ли помага, няма значение. Засега е такова положението, и дай боже да остане същото", коментира той.

Още по темата
По думите му средно за света смъртността е 3,5 на 1 млн. души, а у нас тя е 0,7 на 1 млн., т.е. 5 пъти по-ниска.

"С почти същия малък дял може да се похвали Израел с неговата фантастична медицина, докато в тежко поразената Италия броят умрели на 1 милион е 151, в Испания е 110, в Нидерландия е 32, във Франция е 31 и в Швейцария е 28. В Швеция е 10, а в най-добре справящата се Германия е “само” 5, колкото и в САЩ. В Германия впрочем не правят аутопсии на починалите и така донякъде си оправят статистиката. А има една жестоко ударена италианска държавица, Сан Марино, където броят починали на 1 милион е 619, т.е. близо 900 пъти повече, отколкото у нас", посочва той.

Според официалните данни, които приемаме за верни поради липса на други, към 27 март 2020 г. починалите от К-вируса по света са общо 27 344 души. В поставилата тъжен рекорд Италия на същата дата и от същия вирус са умрели 919 души.

По думите му числата са стряскащи, защото са големи и много бързо растат. Броят на починалите от вируса от 20 март насам по целия свят нараства с 13-14% на ден. Това значи, че този брой се удвоява на всеки 5-6 дни. И съответно би се увеличил повече от 30 пъти за един месец, ако тази тенденция се запази.

Ние обаче се надяваме, а и математическите модели показват, че процесът ще се “пречупи” между 20 и 25 април и кошмарният танц със смъртта ще продължи, но с по-ниско темпо. Казано на математически език, някъде около Великден кривата на заразата ще премине през инфлексна точка и скоростта както на заразяване с К-вируса, така и на умиране от него ще започне да намалява. Дано да няма плато процесът или дай боже да няма втори пик, за да са по-малко умрелите. Защото засега се очертават 10 милиона заразени и 500 хиляди починали, казва той.

Проф. Константинов посочва, че не знаем обаче колко хора умират всъщност от коронавируса.

"Населението на Италия към 2019 г. е 60 милиона и 550 хиляди, а коефициентът на смъртност е 10,7 на 1000. Така починалите италианци за 2019 г. са били 648 хиляди, или по 1775 на ден. За съжаление, не успяхме да открием колко италианци са починали на 27 март 2019 г., но ще приемем, че са 1800. Все пак през пролетта и есента смъртността е малко по-висока.

Ще предполагаме следователно, че и без К-вируса на 27 март 2020 г. щяха да умрат около 1800 граждани на Италия. Ако на 27 март 2020 година се окаже, че са умрели например 2700, то наистина би имало 900 = 2700 – 1800 умрели по причина на К-вируса. Но ако се окаже, че на 27 март 2020 са починали примерно 2300 италианци? Даже цялото увеличение над очакваните 1800 да се дължи на К-вируса, то ще се окаже, че той всъщност е причинил смъртта на 500, а не на 900 души. Пак е кошмарно много, но е почти 2 пъти по-малко. За сравнение, у нас на ден през 2019 г. са умирали по 296 души на ден без корона вирус. Или поне без този днешния, дето побърка", изчислява математикът.

За да разберем, колко са починали от К-вируса на дадена дата, примерно на 27 март 2020 г., от официалния брой починали, примерно П, трябва да извадим броя на починалите на същия ден и месец, но предишната година. Когато за К-вируса не бяхме и чували. За Италия това е числото П минус 1800. Ако и когато получим данни за П (за това може да са нужни месеци), тогава ще отговорим по-точно и на този въпрос, уточнява проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
44
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Откакто дойде демокрацията у нас последните 30 години измряха 3 милиона души който беше със слаба имунна система и не може да издържа на стрес, глад и мизерия отдавна е 2 метра под земята. Останали сме само най-жилавите, е вярно също така най-проклетите, най-опаките и най-непокорните. Българският ген в такива условия се изявява!
11
6
 
8
 
! Отговори
Репичка преди 4 години
До Само отбелязвамКрещял е Бае ти Гання,щото са му правили чаламбa...
10
12
 
21
 
! Отговори
Чукай на дърво преди 4 години
Не бързай да плещиш глупости, у нас заразата тепърва започва да се разнася. Не спират да ни стоварват самолети и пускат хората за изолация на самосъзнание, което у огромната част липсва. Да се надяваме поне за гена да излезе прав
9
7
 
16
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 4 години
Бай *** като се миел в обществената баня се удрял по гърдите и крещял:,,булг.р,булг.р". Нека бъдем отговорни към здравето си и към останалите и да не разчитаме само на генът. Да отмине бързо тоя вирус.
8
6
 
29
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Има една релация и не знам защо се пренебрегва - местата с голямо замърсяване с азотни окиси имат и голямо разпространение. Такива са северните области в Италия (чисто географско - там е котловина), Мадрид, Ню Йорк, Париж, част от Иран, част от Турция, Бенелюкс и в Китай - точно около Ухан. Ако се махнат тези мръсни петна и се преизчисли статистикат за останалия свят (вкл. и България) ще излезе, че няма никаква пандемия. Помислете защо в Рим има 20 пъти по-малко заразени от Милано???
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е К-вируса?Пак ли нова болест измислиха?
6
3
 
49
 
! Отговори
.. преди 4 години
не е гена, изкарахме го вируса Дек. Яну. Фев. просто още не бяха се истирясали всички. Затова и отлагат пробите, защото ще покажат че половината сме го минали. Газ пикаят ...
5
3
 
58
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Че у нас не изследват живите, ко остава за мъртвите! Кой да знае баба Гинка от село *** от какво е умряла?!? Онзи ден говорих с една роднина от Сливенско. Жената каза, че 2 баби са умряли от пневмония. Да не мислите, че някой ги е изследвал...Ще разберем каква е смъртността в края на годината като изслезнат данните на НСИ
4
5
 
62
 
! Отговори
Ракиджия преди 4 години
Не е генът,ракията е много добра!А,наздраве!
3
12
 
26
 
! Отговори
шмоко преди 4 години
Тези "анализи" на господин математика може да ги направи и дете от 3 клас...........*** !
2
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Борисов клекне и се окаже мекушав да пусне българите да работят по полетата на Запада, да пусне студенти да отидат в Щатите, във Великобритания и т. н. ,ще има не само нов пик, а и Марианска падина за българската икономика.Никакъв математически модел няма да помогне.
1
55
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!АПРИЛ ЩЕ БЪДЕ ПО-ЗЛЕ ОТ МАРТМАЙ ЩЕ БЪДЕ ПО-ЗЛЕ ОТ АПРИЛКОРОНА ВИРУСИТЕ ТЕПЪРВА НАБИРАТ СКОРОСТ И В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА КАТО ЦЯЛО!