Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!

Проф. Константинов: Вирусът ще се пречупи около 20-25 април
465
Генът ли е як или се справяме, но смъртността е много по-ниска!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смъртността от К-вируса у нас засега е между 10 и 200 пъти по-ниска, отколкото във “великата” Европа. Анализът е на математика проф. Михаил Константинов пред "24 часа".

"Ние ли добре се справяме (щаб, правителство и народ), генът ли български е по-як, чесънът ли помага, няма значение. Засега е такова положението, и дай боже да остане същото", коментира той.

Още по темата
По думите му средно за света смъртността е 3,5 на 1 млн. души, а у нас тя е 0,7 на 1 млн., т.е. 5 пъти по-ниска.

"С почти същия малък дял може да се похвали Израел с неговата фантастична медицина, докато в тежко поразената Италия броят умрели на 1 милион е 151, в Испания е 110, в Нидерландия е 32, във Франция е 31 и в Швейцария е 28. В Швеция е 10, а в най-добре справящата се Германия е “само” 5, колкото и в САЩ. В Германия впрочем не правят аутопсии на починалите и така донякъде си оправят статистиката. А има една жестоко ударена италианска държавица, Сан Марино, където броят починали на 1 милион е 619, т.е. близо 900 пъти повече, отколкото у нас", посочва той.

Според официалните данни, които приемаме за верни поради липса на други, към 27 март 2020 г. починалите от К-вируса по света са общо 27 344 души. В поставилата тъжен рекорд Италия на същата дата и от същия вирус са умрели 919 души.

По думите му числата са стряскащи, защото са големи и много бързо растат. Броят на починалите от вируса от 20 март насам по целия свят нараства с 13-14% на ден. Това значи, че този брой се удвоява на всеки 5-6 дни. И съответно би се увеличил повече от 30 пъти за един месец, ако тази тенденция се запази.

Ние обаче се надяваме, а и математическите модели показват, че процесът ще се “пречупи” между 20 и 25 април и кошмарният танц със смъртта ще продължи, но с по-ниско темпо. Казано на математически език, някъде около Великден кривата на заразата ще премине през инфлексна точка и скоростта както на заразяване с К-вируса, така и на умиране от него ще започне да намалява. Дано да няма плато процесът или дай боже да няма втори пик, за да са по-малко умрелите. Защото засега се очертават 10 милиона заразени и 500 хиляди починали, казва той.

Проф. Константинов посочва, че не знаем обаче колко хора умират всъщност от коронавируса.

"Населението на Италия към 2019 г. е 60 милиона и 550 хиляди, а коефициентът на смъртност е 10,7 на 1000. Така починалите италианци за 2019 г. са били 648 хиляди, или по 1775 на ден. За съжаление, не успяхме да открием колко италианци са починали на 27 март 2019 г., но ще приемем, че са 1800. Все пак през пролетта и есента смъртността е малко по-висока.

Ще предполагаме следователно, че и без К-вируса на 27 март 2020 г. щяха да умрат около 1800 граждани на Италия. Ако на 27 март 2020 година се окаже, че са умрели например 2700, то наистина би имало 900 = 2700 – 1800 умрели по причина на К-вируса. Но ако се окаже, че на 27 март 2020 са починали примерно 2300 италианци? Даже цялото увеличение над очакваните 1800 да се дължи на К-вируса, то ще се окаже, че той всъщност е причинил смъртта на 500, а не на 900 души. Пак е кошмарно много, но е почти 2 пъти по-малко. За сравнение, у нас на ден през 2019 г. са умирали по 296 души на ден без корона вирус. Или поне без този днешния, дето побърка", изчислява математикът.

За да разберем, колко са починали от К-вируса на дадена дата, примерно на 27 март 2020 г., от официалния брой починали, примерно П, трябва да извадим броя на починалите на същия ден и месец, но предишната година. Когато за К-вируса не бяхме и чували. За Италия това е числото П минус 1800. Ако и когато получим данни за П (за това може да са нужни месеци), тогава ще отговорим по-точно и на този въпрос, уточнява проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


465
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
2
 
7
 
! Отговори
до долания преди 4 години
Той математиката я разбира добре.Проблема е, че се прави на хитър и манипулира често.Залага на масовата неграмотност.За посветените в науката внушенията му са прозрачни.Спомнете си как замаза ония гаф с двете еднакви комбинации изтегленив ЕДИН ден в тотото......Не е от глупост, ше знаете!
351
4
 
3
 
! Отговори
Манолов преди 4 години
Абе, няма ли кой да го гръмне тоя маймуноподобен съветоиден ***, пишман професор и математик, дето от всичко разбира и ръси глупости под път и над път?!?!?!
350
2
 
7
 
! Отговори
ало професоре преди 4 години
Съгласен съм, че има милиони булгаристанцки, които не могат да смятат, на на тази територия има десетки хгиляди които смятат повече от добре.Та, акто един от вторите, мога да в икажа, че сметките ви са куци.За съжаление, смъртността у нас е по-висока от редица европейски страни. За радост е по-ниска от тази в Италия поне.Нещо важно - прогнозата ви за затихване на епидемията около 25 април я подрепям. Нещо повече -дадох я седмции преди вас.Поспис - Процент Калкулаторов Вероятностев
349
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гурбетчиите от Испания и Италия, хотелиерите от зимните курорти, те донесоха вируса в България. Още не е набрал скорост. Не бързайте с изводи за гените.Само да не спрат алкохола като в някои държави.Щото българинът в това е добър. Да седи над ракията и да дава акъл.
348
2
 
6
 
! Отговори
мими преди 4 години
Добре, че хора няма в България , тогава ще видим колко ни е як генът. Колкото и да се връщат има и много, които са в чужбина.
347
0
 
6
 
! Отговори
Народна песен преди 4 години
До ДанРека Марица ракия да стане а тревата шопска салата- дърветата соджуци,камъните хляб
346
6
 
12
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
На този "виден" "професор-социолог" въобще му нямам вяра знаейки начина му на мислене,зависимостите му и изказванията му!!!!!
345
0
 
3
 
! Отговори
Удай Хюсеин преди 4 години
До БАЙ ХОЙНе мрънкам байно. Грешно си разбрал. Просто казвам каква е реалността в България.
344
1
 
1
 
! Отговори
еволюция преди 4 години
Всяко семе, с разни гени, на земята наша се е ляло и за туй българското племе тук е оцеляло!
343
3
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
До sffБайно независимо че са 33 000 сравнението се прави към 1мил за да има съпоставимост т.е. необходима е малко математика и преобразуване .. не мисля че професора се е объркал :)) Близко е до АКЪЛА , нали ? :))
342
1
 
11
 
! Отговори
по етапен ред преди 4 години
На ден по 1000 изследвания за коронавируса, мнозина умират без лекарска помощ и свястна диагноза по домовете. Желязна завеса над всички случващо се и ето ти и "положителните страни на гена".150.000 завърнали се от Италия, 150.000 завърнали се от Испания, 100.000 завърнали се от Англия и...18 починяли 380 зарезени с вируса...Вьı с ума сашли? Човек трябва да е много глупав, сляб, да ги няма тези данни и да ви повярва. На есен като се преброим ще разберем точната цифра...
341
1
 
5
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
До Удай ХюсеинБайно гледам много мрънкаш ... всеки сам си избира как да живее ... :) Всичко е въпрос на образование, възпитание и здрава семейна среда ... :)
340
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Приятел доктор - много добър доктор и приятел ми е казал и му вярвам-Ползите от ваксините са милиони пъти повече от вредите.Ваксинирайте си децата.
339
0
 
16
 
! Отговори
Удай Хюсеин преди 4 години
Генът не е як. В България има много болни хора, вкл. и млади. Причините са много. От липса на адекватно здравеопазване, през липса на адекватни доходи, боклучива храна, обездвижване и завършим с нехайството на много хора по отношение на здравето им.
338
6
 
4
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
Като се замисля и при руснаците има малко случаи ... т.е. това ме навежда на мисълта че нациите с проблем с алкохола :)) имат по малко засегнати :)))))))))))
337
0
 
3
 
! Отговори
хохо преди 4 години
До ДанАма трябва да е над 50 градуса :))
336
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината BCG е тайната, затова и младите са по-зле, за тях не беше задължително, правена е в по-бедни и опасни за туберкулоза места---Колко млади? Аз съм на 38 и в училище освен за всичко друго, ни ваксинираха и срещу туберкулоза. Много добре си го спомням, защото на който около мястото след няколко дни му се получаваше зачервяване, трябваше да ходи за още нещо в тубкабинета в болница.
335
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професора от Русия,има в предвид,нещоот типа на хининовите лекарства,кактои някакъв спрей с антибактериално действие,които ние си произвеждахме, но костовото метресино каза ,че са вредни.За едните пари.
334
1
 
9
 
! Отговори
Дан преди 4 години
Ракията помага много!!!!
333
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводи за производство на синтетични форми на хинина има в Индия, Тайланд, Китай, Русия, Щатите. В Европа концерна Глаксо проивежда такива препарати, може би във Виетнам се произвеждат. Така че всичко е въпрос на едно запитване кой и в какви срокове може да произведе за нас Мефлохин или хлорохинфосфат.