Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

Няма откъде да дойде ново количество, казва д-р Маджаров
30 мар 2020 23:30, Нели Христова
161

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""От Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че все още препоръчват да не се носят маски, освен ако не сте заразени с коронавирус или не се грижите за някой, който е болен, информира Си Ен Ен.""............... явно само в България тъпотията става всеобхватна!
105
1
 
2
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 4 години
Я,се от коронавируса не плашим,пия по литър ракия на ден и набивам от заран до вечер чесън и вируса от далеко ме заобикаля!А,и от маски се не плашим,моа ти носим маска и коги спим и 500годин моа ти носим тоа пар.цал!Я,от нищо се не плашим ,кво каат това ,че праим!
104
0
 
9
 
! Отговори
Б преди 4 години
До BobВ Китай отдавна няма вече толкова евтини маски. Причината е че цените на матерялите са се повишили както и търсенето което определя цената. В щатите например Респиратор който беше преди на 2000-3000 долара цена сега е 45 000$ един. Друг е въпроса да вдигат цените но в нормални граници, а не безумно, но в България няма маски защото искат да ги купят на старите цени и да ги продадът на новите цени :) Но за два дни не се става милионер за съжаление. Да това е спекула вече...
103
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До Маджаров-To легла има колкото си искаш -ама няма апаратура дихателен апарат комютри за следене и сестри -или казано линейка без лекар се превръща в баничарка-такава Здравна система никъде няма из Европа- до "вчера" (и днес) шофьори за линейки нямате както и линейки!
102
1
 
6
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Ефендилер писах ли аз преди време.Това да си българин е проклятие,зла съдба,трудно лечима болест,синоним на *** човек и роб!Щи питате Защо ага говориш така?На много народи управниците харизаха пари за хората само вашите-нашите ни дадоха среден пръст.И нищо!Протести няма!На робите им е забранено да протестират!
101
1
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
И друг път съм казвал , купете си истински маски за многократна употреба с дву или тристепенни почистващи се и сменяеми филтри ! Не са красиви , но са сигурни и вечни . Не са и евтини , ни се изплащат за по-малко от седмица ! Няма да споменавам фирмите , които ги предлагат масово , защото ще излезе , че съм им рекламен агент - просто търсете защото започват да свършват ...
100
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЪПРОС ЗА 5000 леваКак да отида да си купя маска до аптеката, без да имам маска, която да сложа по пътя за аптеката, в която няма маски?
99
1
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
диктатура
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31,Всъщност казва истината по всички статистики. Вирусът е с инкубационен период 4-20 дни според СЗО, има изследване с 25 на една жена. Т.е. развилите тежки симптоми са били болни минимум 4 плюс 3-4 дни(да стигнат до утежненията). В момента се изследват основно хора със симптоми и това значи всяка статистика за разболели се да е поне седмица до две назад спрямо броя заразени хора.И... Първите 5-7дни без симптоми си най-заразен като при първите 24-48ч при грипа.
97
0
 
11
 
! Отговори
Ко праим ся? преди 4 години
Голямо здравно шефче в Китай се изрепчи яко на СЗО и каза, че било грешка в Европа и Щатите хората да не носят маски на улицата. Местният опит показвал, че СЗО не са прави да не ги препоръчват.АнаЛниев, бързо да докараш по тоя случай 200 милиона маски оттам и да ги раздадеш БЕЗПЛАТНО на изтормозеното от твоята нагла глупост население. Хем не осигуряваш, хем ще глобяваш. Ти си за затвор бе - хем за превишаване на пълномощия, хем за неизпълнение на задължения. И накрая там ще те видим.
96
5
 
14
 
! Отговори
SS преди 4 години
Сигурни са три неща!Епидемията все някога ще свърши,ЕС ще се разпадне,Светът който познаваме ще е различен! Надява ме се да стане по добър!Дай боже!
95
0
 
1
 
! Отговори
Кирпича преди 4 години
От кирпича продължение :така си направих шлема, гледайки едно видео от нета, беше ми писнало от тези маски, изкарвам кучето по 3 пъти на ден, тук в Испания е доста строго, сега като минава полицията, не ме спират само гледат с интерес, прочети по надолу 👇 как става, успех и здраве на всички!!!
94
0
 
4
 
! Отговори
Кирпича преди 4 години
Един съвет за хората без маски. Намирате си шапка с козирка, като тези на тенисистите, една папка за документи от тези които са отпред с прозрачно пластмасово фолио, отделят фолиото от картона с тел бод го прикрепяте за задната част на Шапката залепяте една лента американско тиксо да обхване половината от шапката и фолиото, слагате шапката с козирката назат и имате шлем, не ви трябва маска, пази очите устата и носа
93
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 4 години
Който предлага задължително да се носят маски,да ви ги даде той!Акъл и заповеди всеки може да дава!Нека се бръкне в джоба и да купи(да видим откъде) и да даде на населението!Или намирисва на далавера един издава заповед,а друг предлага маски от тия дето ги изкупиха.Дано не съм прав!!!
92
1
 
13
 
! Отговори
Bob преди 4 години
Да осигурят маските и после да се обясняват. И да почнат да налагат глоби на аптеките и другите магазини за цените. Маските с респиратор и Н95 сертификация струват 1.50-2 лв. (в Китай са по-малко от левче), а тук са оставили всички да продават стандартни санитарни маски, които струват по 10-20 ст., за по 10-20 лв. Да им цакат на тях по 20-30 бона глоба за спекула по време на епидемия.Всеки иска да се предпази и всички щяха да носят маски и без глоби, ако бяха налични и на нормална цена.
91
2
 
11
 
! Отговори
tytyt преди 4 години
Без маска в парка = 10000лв=17 работни заплати :-D Само тук е възможно естествено
90
0
 
13
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Добре де,влизам в магазина(струпване на хора) и слагам маската,а по пътя до магазина не бих се таралянкал с нея !!!!! Още повече в колата!!! Що за глупост измислиха ! И аз спазвам мерки и съм загрижен за хората около мен,но започва да ми писва !
89
1
 
8
 
! Отговори
до 91 преди 4 години
Кой ти ги затвори тия магазини бе, май същият дето сега вика да си купуваш маски от него, *** неговият магазин за маски няма да е затворен, нали? мислете бе, пардон, явно не можете
88
4
 
6
 
! Отговори
Кирпича преди 4 години
До всички КАВАЛИ!!! Компетентни и некомпетентни!!!!!! Това което е казала СЗО, е пълна простотия че, няма нужда всички да носят маски, тя затова Европа е пламнала от толкова заразени и измрели. Вируса е с дълъг инкубационен период от 14 до 21 дни и който е заразен няма как да знае, а ръси заразата, затова всички с маски ако ви се живее, а това с глобата е пълна порнография и никой никъде по света не би го възприел!!!
87
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глyпaка Ананиев даже не е уточнил с каква маскада се движим. Тъй като нямам маска за електрожен, ще си ползвам бонето(маска тип НСБОП) от мотора. Да видим дали ще ви е по-спокойно, като съм маскиран като банков обирджия от филмите.А за сеира мисля някой път да се пусна и с чорапогащник на главата, завързан на пискюлче отгоре.Честно, тия си плачат да паднат от власт. За 300 болни, от които 200 с хрема, ни направиха на мaймyни!