Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

Няма откъде да дойде ново количество, казва д-р Маджаров
30 мар 2020 23:30, Нели Христова
161

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре, оставка на здравния министър, докога ще я чакаме?!?
85
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в България може да се назначи пишман военен коремен хирург да ръководи борбата с епидемия! Само в България глобяват хората, ако не носят маски, дори в Италия няма такова нещо! Само в България глобяват хората 5000 лева за разходка. Най - лошото е че само ние можем да се примириме с подобно кончунство, в която и друга страна да беше да си ги свалили от власт отдавна!!
84
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе АНАЛиев, до преди няколко дена Годжи говереше как маските били безполезни. Световната здравна организация изрично предупреди да се не носят маски от здрави хора! Това казват и почти всички вирусолози, и у нас и в чужбина. Ти адекватен ли си бе, АНАЛиев???
83
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече чакам изборите с нетърпение :P
82
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анониментази гавра с глобата ако беше направена на гърците щеше да гори навсякъдеми върви пали бе пръдльo
81
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази гавра с глобата ако беше направена на гърците щеше да гори навсякъде,заедно с парламент и депутатите вътре.
80
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Веднага след като научих за задължителноте маски, обиколих три/ четири аптеки в района и познайте- на входа им, както от самото начало на карантината висеше същия надпис - маски, ръкавици и дезинфектанти НЯМА!При това положение как да изпълня утре заповедта, ако поръчам от интернет, гаранции няма, нито за качество, нито за срок на доставка, а цената е ясно, че ще бъде тройна и нагоре, как да постъпя?
79
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека полека и нещата си отиват към бой! Вече сериозно взеха да прекаляват с абсурдите. Давам им още най-много месец, преди много хора да свършат парите и да се премине към следващата фаза - гняв, безредици и масови мародерства по улиците. След днешната поредна простотия със задължителното носене на маски, които почти липсват и трудно се купуват... не знам, ще избие това на някъде.
78
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започвам да си мисля,че Бойко го бие по главата тоя и дава на късо вътре в тиквата му.Издаде заповед за тировете и после я отмени.Сега очаквам и тази да отмени за маските.Откачил е Ананиев.Управляват ни луди бе!
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шийте си вкъщи
76
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Ванга говореше:''Европа ке почернее''си мислехме,че за бежанците е предсказанието,че черните идат,а то се оказа заради труповете от короната.
75
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповед да носим парцали на устата си! Маски за предпазване няма, но МАСКИТЕ паднаха! Всичко е за едни пари!
74
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските се сменят на всеки 2 часа айде да спестим на 4 или 6. Така, 2 маски на ден по 6 000 000 души прави 12 000 000 маски за един ден, а остават още 12 дни извънредно положение. Хайде момченце Ананиев, понеже си голям мъж, да отидеш и да намериш на хората за 12 дни х12милиона=144 милиона маски. Гледай да струват реалните 15 стотинки, а не 5 лева за брой от вашите хора. Ти 5000 лева знаеш ли колко са в България,М?
73
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам чувството,че ни изпробват до къде ще търпиме.На мен започва да ми кипва,за вас не знам.
72
0
 
11
 
! Отговори
12 преди 4 години
До ха-ха:Може и със скиорска и с бухалка в ръката,за по сигурно да се трепе вируса.
71
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите сигурно са полудели?!Че то по турско не е било с такива високи глоби.Това на нищо не прилича,пълна анархия!
70
1
 
21
 
! Отговори
Северозапад преди 4 години
И ква стана тя? Нали Главанака обещаваше за една седмица хем за нас да има маски, хем да изнасяме? Или, както обикновено, всичко е пунта мара?
69
1
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Който няма маска, може ли с бурка? За едни патреоте питам!
68
0
 
20
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Аз съм го писал и преди това,но сега му е бaш момента. БЪЛГАРИЯ трябва да си смени името на,,Сървайвър ''
67
0
 
22
 
! Отговори
Заповед преди 4 години
Май заповедта на министър може да обхваща дейносста на министерство, но не може да има силата на закон. Пример министърът на вътрешните работи не може да въведе вечерен час, това може да стане със закон! Но законотворците почиват.