Маските са задължителни, но има ли достатъчно?

Няма откъде да дойде ново количество, казва д-р Маджаров
30 мар 2020 23:30, Нели Христова
161

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR. В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзна ми от тази психиатрия наречена България .Днес дадоха репортаж на бтв от Япония. Там животът си тече нормално, а тук мутрите ще ни затрият от рак, инфаркти и инсулти заради 1 млрд лв.
65
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искат нещо да е задължително и да се спазва закона, да осигурят маски. Параграф 22, 1984, т.н. нищо не струват
64
0
 
22
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Днес влязох в ОББ с маска и ръкавици и никой не ме върна.От 10 дена по заповед на работодателя работя с маска за многократна употреба и вече съм пресипнал и с хрема ,и не само аз, ами и всичките ми колеги.Интересно ми е как ще глобяват брат,чед,ите и децата им ,които по цял ден кръстосват на тумби около гарата на град Сливен?
63
0
 
16
 
! Отговори
Миле преди 4 години
Ако някой му е любопитно може да прегледа статистика за Свинския грип от 2009 г. Аз лично се изненадах от цифрите и от това че...не бяхме и помислили за ситуация подобна на сегашната
62
0
 
32
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Някои живеят на хляб и маргарин в тази ситуация, те 5000 лв ще искат
61
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче не съм предполагал,че нещо с големината на тестис на въшка може да вкара в домашен арест 3 милиарда души.Освен това да накара управляващите да обърнат законите наопаки.Ето Фандъка говореше да се ползва градския за да не се замърсява,а сега вика качвайте се в колите и синя и зелена зони безплатно паркиране.Невероятно но факт!Въздуха е по-чист.Ти да видиш?!Закона забрани бурки и там каквито се забулват,а сега глоба ако не се забулиш с маска.Ти да видиш?!И не е майтап!!!
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз да попитам, защо финансист, който изобщо няма медицинско образование, ще дава такива "компетентни" заповеди?!? От къде го измислиха този, поредната калинка? "Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност Финанси и кредит" в УНСС."
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладен за маска пари има ли бре?Маскари такива!Той за маска няма те му искат 5000лв?!
58
1
 
23
 
! Отговори
Счупиха тъпомера преди 4 години
Мога ли да тегля пари от банка с маска? Нали не е законно да сваля маската когато представям документ за самоличност. Значи, мога да отскоча до банката и с личната карта на леля ми и цялата рода и да им изтегля малко кеш да си имат? Съвсем добросъвестно. От банката нямат право да проверят аз ли съм титуляра, бутам им една лична карта и толкоз. Бойка, махай го този *** некадърник! Утре нека всички шофьори откажат да си свалят маските пред КАТ. Аз така мога да шофирам и с книжката на сестра ми
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумие след безумие! Пълно разочарование------Има хора, които това ги кефи.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО Обн. ДВ. бр.80 от 11 Октомври 2016г. Глава първа. ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето. Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето. (2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без *** може, без маски - не!
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Пловдив ще пускат сирени, за да предупреждават хората да си седят вкъщи. На какво прилича това бе!!!!
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедака Ананиев да си ходи.
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой си ги изсмука от пръстите 5 000лв?За някой може да е месечна заплата,но за друг годишна!Що за ''умник'' съчини това?КОЙ?
51
1
 
15
 
! Отговори
пфууу преди 4 години
ТИКВЮ е старо куче бе...и в кен 3ефа да го затвориш лавка ще отвори!И в чумата пак намери далаверата да ни продава подарените от турция некачествени маски на базбожни цени!В мътна вода се лови най много риба!
50
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще ти направи Радев? Ще ти ушие маска ли? В Ю-туб има десетки филмчета, които те учат да си ушиеш сам маска за многократна употреба.
49
1
 
4
 
! Отговори
RUSSIA преди 4 години
Папа Франциско със Covid 19
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От глоба 5000лв стават три заема по 1500лв.Взимат от един дават на друг,остават 500лв комисионна за схемаджията.Мутренска работа.
47
0
 
21
 
! Отговори
От Народа преди 4 години
Ако беше един да го смениш.... ама те се събрали цяла глутница с един на върха с IQ на жмичка. Честито на печелившите със новия заем от няколко милиарда.