Разбраха се със Синода! Службите за Великден - на открито

Полицията ще следи за спазване на дистанция
Обновена: 30 мар 2020 13:33 | 30 мар 2020 13:23, Веселина Йорданова
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Християнските служби за Великден ще бъдат провеждани на открито като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Те ще бъдат излъчвани по телевизията, както и онлайн.

Още по темата
Това стана ясно след срещата на вицепремиера Томислав Дончев и шефа на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски със Светия синод.

Полицията ще следи за спазване на необходимата дистанция по време на службите извън храмовете, а свещениците ще се грижат вътре в тях да няма струпване на хора.

Всеки християнин ще може да влиза в храмовете, но при строго определени мерки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това е добър компромис и с огромна благодарност приемаме разбирането на Българската православна църква", каза Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 4 години
Вместо да подпомага в тази кризисна ситуация, българската православна църква не се подчинява на извънредните мерки. Както изглежда си гледа собствените интереси и хич не й пука. Повече от безотговорно е да се струпват много хора на едно място, макар и на разстояние, и на открито.
144
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 144Ти не прочете ли или четеш само заглавието? Да, по един ще пускат в църквата.
143
3
 
10
 
! Отговори
И какво,като е преди 4 години
Великден в условията на криза???Ден,като всеки друг обикновен,нормален,почивен ден?!?Значи,Ватикана отменя службите на открито,ще се предават онлайн.Божи гроб е затворен.Само нашите архиереи излязоха по-големи католици от папата или по-големи светци от Йерусалимският или Вселенският патриарси?!?Като,че ли искам да споделям този светъл християнски празник с дузина дърти *** попове,с омазани и окапани раса и килимявки,в одимени,опушени и окадени църкви,които приличат на селски кръчми?!?
142
4
 
9
 
! Отговори
Х преди 4 години
До ЩабчоНапълно сте прав. В извънредно положение извънредните мерки следва да се отнасят за всички, без изключение. Не се разрешава на майките и възрастните да се разходят в парка. Налагат се глоби от 5000 лв, а се правят безумни изключения за Великденските празници. Ами нашите свещеници и управници нямат ли малко повече разум. Нима забравихте едно мероприятие на открито в Италия- 40000 футболни запалянковци на едно място, к. костваше и коства живота на много хора. Ей хора, бъдете разумни.
141
1
 
6
 
! Отговори
фф преди 4 години
Сега велик ден, после следва Гергьовден и те така... те власите накрая на Дунва се давят
140
1
 
12
 
! Отговори
Щабчо преди 4 години
Щабаджийте, май искате народът да се бие с вас. Натам отиват нещата - нито здравето ще опазите, нито икономиката, нито социалния мир. От три стола - на земята. Точно това ще стане. Решавайте какво точно искате, защото нещата излизат от контрол. Гаврите се с хората и ще им изгърмят бушоните. Ако още малко продължавате да натягате пружината, а в същото време други да си развяват байряка, нищо добро не ви чака. 5000 лева глоба. В някои държави вече са почнали размирици и да нападат полицаи.
139
6
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Доста си ***!!Дано и науката ти не е като теб!Не утваряй мръсната си муцуна срещи Бог червей!В този сайт коментират много ***!!!
138
10
 
2
 
! Отговори
Атеисти преди 4 години
Лош ,*** народ без вяра!!!!Некави тва дето са задава!!!!Малковие !Промити мозъци!Мишки
137
4
 
13
 
! Отговори
T преди 4 години
Това ли са ви мерките - пародия. Вие се гаврите с нормалните хора и това няма да доведе до нищо добро. Значи сам сред природата не може, че и 5000 лева глоба ще налагате в тези времена на глобална рецесия и недоимък, но иначе няма проблем да се събере една тълпа пред църквата. Минавате всякакви граници и взе да ни писва.
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в Л И Д Л вече пускат свободно да се пазарува,а не можеш да седнеш на пейката в парка
135
5
 
12
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
До Bluesky1Аз сЪщо недоумявам, че щаба разрешава, Великденските служби да се провеждат, макар и На открито. Обсъдена опция за затягане на мерките, т.е излизане от дома с декларация, а в същото време се угажда на бпц. Събиране на много хора, болшинството от тях в най- рисковата група- възрастни и болни, е направо пълна безотговорност. Ето тук ще се издъни карантината от строгите мерки, к. ще се заплати скъпо, със живота на много хора. Ей хора, вразумете се. Къде е генерала, в к. вярвах?..
134
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На път за църквата не минавайте през парка- опасно е.Днес стоях пред едно малко магазинче-пускаха по един човек( и правилно) . В църквата ще има ли такъв режим?
133
3
 
2
 
! Отговори
Марсианец преди 4 години
Инатлив е да, все пак може би осъзнават че това си една психоза и искат да си спазят традициите.Аз не съм атеист но и не вярвам много на утвърдените религиозни институции, но уважавам традициите.
132
4
 
10
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Всъщонст, ако Тиквундера и шайката му от тиквеници бяха истински, а не показно вярващи, щяха да затворят църквите. По този начин ще помогнат на Синода, тъй като свещениците нямат право да откажат да служат, ще спасят човешки животи и не на последно място - душите си. Защото противопоставянето на наука и вяра си е чиста проба изкушаване на Бога. Ако наистина четяха Библията и имаха с какво да разсъждават, нямаше да се колебаят и да правят тези смехотворни компромиси. Божи Гроб е затворен в момент
131
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се ли срамувате, господа от Щаба? 10 000 безработни за две седмици, майки и бащи на малки деца седят в къщите си, хора в активна възраст седят в къщите си, от което следва не обслужени ипотеки и кредити и още безброй неудобства... И накрая-църковни мероприятия в уж забранените паркове.Лицемерие и преди всичко безотговорно отношение към всички български граждани!
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ да не е държава в държавата? Или е нещо над държавата, че трябва държавното ръководство ДА ПРЕГОВАРЯ с тях? Казва се НЕ МОЖЕ, както за парковете и градинките и толкова. Те сигурно излизат с номера, че както супермаркетите продават храна, така те продават духовна храна и онези им се връзват. Но същото важи и за театрите, музеите... Сега говорим за физическо, а не за духовно оцеляване!
129
3
 
4
 
! Отговори
Истината е преди 4 години
Ама те някои попове са много страхливи. Изобщо няма да има отворени църкви. Не разкарайте напразно народа.
128
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светият синод е много инатлив.Сякаш нарочно иска да разболее хората. Който иска ще се кръсти вкъщи на Великден. Като е Великден,короновирусът да не би да си почива?
127
6
 
15
 
! Отговори
Bluesky1 преди 4 години
Тези от т.н. щаб нормални ли са!?? Какво значи, че ще се влиза при специален режим в църквите. Нека влезе един, да се изкашля или издиша коронавирус, пък после другите сто след него нека влизат при специален режим.... Не обезмисляйте лишенията, които правихме дотук!!!!!
126
6
 
20
 
! Отговори
вярващ преди 4 години
Защо БПЦ няма ни една болница, ей така на издръжка на църквата? С лекари с духовен сан, със сестри МИЛОСЪРДНИ?Католиците го правят от поне от 200 години, а нашите - само лимузини и ролекси в главите им!Как да повярваш, че "молитвите" им ще те предпазят!Ще посрещна Възкресение Христово вкъщи, с близките си. Бог е навсякъде, Бог е във всеки вярващ!Дядковци, стегнете се - дългите ви рокли и одежди не са символ верую...Богомилска ми работа/приказка