Стотици се простиха с джаз легендата Симеон Щерев

Близки, приятели, почитатели спазваха мерките за дистанция
13

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, стотици хора се стекоха в църквата "Света София", за да си вземат последно сбогом с големия български музикант проф. Симеон Щерев, който ни напусна миналата седмица.

Той почина на 76-годишна възраст.

Още по темата

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).

Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли е срам да говорите така! Това все пак е бил нечии баща, съпруг и дядо. Човека приживе беше един от най-големите музиканти свирил с кого ли не, къде ли не по света. По комунистическо време е бил най-добрият флейтист в Европа и на второ място в света. Може да не знаете кой е, но това не ви дава право да се отнасяте с пренебрежение. Можеше да е някой ваш близък човек. Пак ли щяхте да говорите така? И защо да има глоба за хората отишли да почетат паметта му? Засрамете се!
11
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
А погребалния генерал иска да затвори храмовете за велик ден,което не е ставало и при чума!Почитта на хората не може да се забрани,чули чернодрешко,или си забравил да носиш бялата престилка..
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що така бре хора, какво ви е направил човека, дали от старост, болест или вирус отишъл си е човека! Светла му памет! Ако не знаете кой е в музиката и каква музика е изпълнявал, простено ви е и аз не знам много неща, ама не плюя и не обиждам!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестван ли е за корона вирус-а? Или ще се тества след 2 месеца , да се види дали е изградил антитела? Всеки ден почиват по 300 човека , но за тях няма статистика и не ги рапортува генерал.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГешеФТ да ги арестува незабавно и по 5 хилки глоба.Какви са тия та ще нарушават карантината ?
7
2
 
4
 
! Отговори
банана преди 4 години
До голям музикант- Вечното му прозвище!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко туй жас уа?
5
1
 
12
 
! Отговори
DDJ преди 4 години
Бог да го прости ! Велик музикант беше !
4
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Искам да попитам :Как е възможно ДС да не вземе мерки и да въдвори този агент на Запада в затвора или някой трудов лагер?А го е оставила да пълни главите и сърцата на хората с упадъчна музика!Слабо сте работили другари!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младене, в парка ме гонят щото съм седнал на пейка , а на 100 метра няма никой седнал, но като ме изгониха- качих се в автобуса и вътре 20 човека през метър разстояние!К'во да ти кажа , брат? Няма такава идиооотска държава с такива идиооотски наредби!
2
3
 
21
 
! Отговори
Младен преди 4 години
Значи на погребение стотици хора може, а в парка на разстояние 100 метра не може?! *** и държавата, *** и мерките!
1
4
 
13
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Глоби нямали за тези на това струпване на стотици хора!? Иначе тоя кърти с тая маска на заврчик от снимките!