Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!

Премиерът заяви, че сега не е време да се спира плащането на сметки
Обновена: 31 мар 2020 21:46 | 31 мар 2020 20:11, Веселина Йорданова
437
Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът има резерв, но заем може да ни потрябва, когато сегашната ситуация свърши, защото ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Още по темата

"Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда, но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката", каза Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира".

Според премиера сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 г.

"Когато става въпрос за пари във физическия смисъл на парите, с мерки, направи се тогава Европейски банков съюз, Банков фонд и забравихме за нея. Сега - веднъж имаме жертви, втори път имаме тежко заболели за дълго време, трето - много от социалните здравни системи, плащайки за това заболяване, ще фалират, но най-вече икономиките", разясни той.

 

Борисов посочи, че най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, коментира премиерът.

По думите му сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си заплати, а са вземали пари на ръка.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък смята, че сега България е много по-подготвена, отколкото през 2009 г.

В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора, отколкото в Германия, съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, за да се завърши имунизационният календар.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари