Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!

Премиерът заяви, че сега не е време да се спира плащането на сметки
Обновена: 31 мар 2020 21:46 | 31 мар 2020 20:11, Веселина Йорданова
437
Борисов за заема: Хазната ни не е празна, но трябва да се подготвим!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът има резерв, но заем може да ни потрябва, когато сегашната ситуация свърши, защото ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Още по темата

"Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда, но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем, за да вдигнем икономиката", каза Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира".

Според премиера сегашната ситуация вече е по-тежка, отколкото икономическата криза през 2009 г.

"Когато става въпрос за пари във физическия смисъл на парите, с мерки, направи се тогава Европейски банков съюз, Банков фонд и забравихме за нея. Сега - веднъж имаме жертви, втори път имаме тежко заболели за дълго време, трето - много от социалните здравни системи, плащайки за това заболяване, ще фалират, но най-вече икономиките", разясни той.

 

Борисов посочи, че най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, коментира премиерът.

По думите му сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си заплати, а са вземали пари на ръка.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък смята, че сега България е много по-подготвена, отколкото през 2009 г.

В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора, отколкото в Германия, съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му, ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, за да се завърши имунизационният календар.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
3
 
! Отговори
симеон дянков преди 4 години
виж сега шефе няма да се плашиш намали заплатите на депутатите и администрацията прибирай спешно депутатите от брюксел и хазната ще се напълни и ще можеш да царуваш с без заеми още 1 мандат
345
0
 
1
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Еи червени *** вие що предадохте власта без бой още 89та година???ЩО?ЩОТО сте некъдърни да оправлявате в новия световен ред .Знаете само да кретикувате но иначе решение за даден проблем нямате и няма и да имате щото я няма зад вас вече МАТ СССР.видяхме ви и вас кога беше аварията в чернобил бяхте още ама ноооого зле оставихте ни на съдбата ни а иначе вие си взимахте йод нали така .Ама ся критикувате на воля и ЛАЕТЕ срещу власта.Кучета дето само лаят ама кервана ще си върви ДРУГАРИ и безвас
344
0
 
2
 
! Отговори
Rusti nayl преди 4 години
Е тогава ще поведем класацията по смъртност
343
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кой ще връща, господине, пенсионерите, ромите, или младата ни интелигенция в западните университети? кой ще връща парите?
342
2
 
2
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 4 години
" Научавам че българите критикуват техния премиер и моят най-голям приятел Бойко Борисов. Той е великолепен премиер. Добре, той е куче, но наше куче! И е така възпитан че г-жа Мустафа може да го води на синджирче!"
341
0
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
Днес, 01.04.2020 в знак на солидарност с лекарите и съпричастност към трудностите в бюджета, дарявам на българската държава къщата в Барселона, гръцкия остров, къщата в Калифорния и два милиарда евро кеш.И, верен на принципите си, утре ще имам още поне три мнения по въпроса.
340
0
 
3
 
! Отговори
Пипи Чорапчето преди 4 години
Закривайте я тая държава! Майн'''ата им на БАН, Вежди Рашидов, Ботев, Левски, Мегз, Филип Димитров и Киро Гела. Теглете и 200млрд теглете, щом има *** да ви дават!
339
0
 
5
 
! Отговори
Страничен наблюдател преди 4 години
Тоя бидон пак нещо лъже. Само преди десетина дни потеше сълзи, че бюджетът и на минус с 3.5 милиарда, вчера каза че системата е пълна с пари, днес пък трябва да се подготвим за нещо, което не се е случило.Всъщност някой знае ли кога Питекът казва истината, или при него наистина всичко е пунта мара?
338
0
 
4
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
По подготвени от БГ няма. Тук пари никога няма. После пак искайте хората чинно да си плащат данъците.
337
0
 
2
 
! Отговори
Не е празна защото.. преди 4 години
Кризата още не е почнала......тури народа за 2 месеца по домовете без пари и ще водиш конферентни разговори от............мностерството
336
0
 
3
 
! Отговори
бай чендо преди 4 години
ДОЛУ МАСКИТЕ1ПАРЕ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ!ще видите цирка започва след великден ще видите какво чудо е още ви е майтам работата чудо ще е
335
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурора все още не е подхванал заменките, далаверите, фалитите и външния дълг на тройната коалиция. Ако се измени закона за давността всичките червени олигарси които Костов създаде за една седмица също ще кацнат при прокурора. Коронавируса за БСП е като ваканция но не за дълго.
334
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празна е и още как. Крадете повече и от ромите. Гнусни герберсатки хиени.
333
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три години се хвалеше с огромен излишък, лъжата му издържа само две седмици след първия случай у нас и тръгна да търси заеми...
332
1
 
20
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Хазната ни не е празна, пълна е с въздух.
331
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е излишъка????Защо предплатихте на петорна цена ненужните остарели американски самолети?Сега набутвате държавата в блатото със следващи заеми, оправдавайки се с вируса.А можеше с онези пари за скапаните самолети да си покрием всички нужди и заеми на околните държави да раздаваме...
330
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРАБЕЖА ПРОДЪЛЖАВА ДОКАТО НИ ЗОМБИРАТ С ИЗМАМАТА КОРОНАВИРУС И ТУК В СТАРА ЗАГОРА СМЕ ПОД БЛОКАДА ИМАМЕ НАЛОЖЕН ВЕЧЕРЕН ЧАС И НАВСЯКЪДЕ Е ПЪЛНО С КОПОИ ,ТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ С ПОДПИСА НА МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА Е ДАДЕНО РАЗРЕШЕНИЕ НА ФИРМАТА ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС -ЕАД ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА СТАРА ЗАГОРА Е СКРИЛА ОТ ОБЩЕСТВЕНОСТТА ГОРЕПОСОЧЕНИЯ ФАКТ ,КОЕТО Е В РАЗРЕЗ СЪС ЗАКОНА
329
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВГЛЕДАЙТЕ СЕ ДОБРЕ В СУРАТА НА ТАЗИ АРОГАНТНА И ПОЛУГРАМОТНА МУТРА И ЗНАЙТЕ,ЧЕ СЪЩАТА ТАЗИ МУТРА ПО ПРЯКОР ТИКВА ЗА 10 ГОДИНИ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ ,НАТРУПА НАД 34 МИЛИАРДА ?ВРО ДЪЛГ ,ДОКАРА ДО ФАЛИТ ДЪРЖАВАТА И ЗА КАПАК НАЛОЖИ ПРОТИВНА ДИКТАТУРА..ПОМНЕТЕ ,ЧЕ ЕДИН ДЕН НАШИТЕ ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ ПО ИСТОРИЯ ЩЕ ИЗУЧАВАТ ЗА НАЙ МРАЧНИЯ ПЕРИОД НА БЪЛГАРИЯ,ЧЕ Е ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ТАЗИ НАГЛА МУТРА И БОЙКО БОРИСОВ В УЧЕБНИЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗВАН С ПРОЗВИЩЕТО КАТО БОЙКО-***.
328
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вносът на палмово масло ?
327
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
коя икономика визира барба ганиос ? вносът на боклу ци ? износът на природни богатства ? сечене на гори ?