България иска да купува PCR тестове от Южна Корея

Двете страни прилагат едни и същи мерки срещу COVID-19
31 мар 2020 15:42, Елка Василева
79
България иска да купува PCR тестове от Южна Корея
Бойко Борисов. Снимка: архив, БГНЕС

България е заинтересована да купува от Южна Корея по 30 000 PCR теста месечно.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов, който разговаря по телефона с президента на Република Корея Мун Дже Ин.

Двамата лидери са обсъдили актуалната информация за разпространението на COVID-19 и ефективни мерки за ограничаване на заболяването. В началото на разговора е било отбелязано, че двете държави полагат усилия за поставянето на епидемията от коронавирус под контрол, съобщи пресслужбата на кабинета.

Корейският президент е запознал премиера Борисов, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му корейската държава е увеличила тестуването на гражданите си с тестове PCR реакция, включващи набор за изолиране и доказване на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса, причиняващ COVID-19.

В тази връзка премиерът Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 хиляди PCR теста месечно.

Президентът Мун Дже Ин е обещал да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога те могат да бъдат изпратени в България.

"Република Корея е готова да сподели опита си, солидарно с приятелска България, както с приложението на лекарства, така и на медицински консумативи и тестове", е казал още президентът Мун Дже Ин пред премиера Борисов.

По време на телефонния разговор между двамата е било подчертано, че България и Република Корея прилагат едни и същи мерки за физическа изолация и дистанциране, както и едни и същи процеси на профилактика и лечение. Премиерът Бойко Борисов и президентът Мун Дже Ин са споделили становището, че двете страни са предприели едни от най-адекватните мерки за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти. "Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство - пандемия от COVID-19", е бил категоричен премиерът Борисов пред южнокорейския държавен глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Котарак преди 4 години
Ако тоя утре не каже, че ще купи 1000000 от новите американски тестове, които са с 99% надеждност и стават за 2 минути, аз да не съм.
59
0
 
2
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
Един специалист-преводач по западноевропейски езици се опита да преведе следния текст и да го изпрати на не знам си кой в Брюксел. Отказа се! Трудно се превежда, каза той. И в Брюксел няма да повярват! И допълни :Така селяните в миналото са ругаели воловете при оран и са удряли по гьрбовете с копралята! "Защо ми правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Защо ми го правите, репетирате дали ще ви управя още днес или какво?" продължи Борисов към н-к АПИ Г. Терзийски.
58
0
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ПРОЧЕТИ ПИСАНОТО ОТ МЕН ВЕЧЕ 10 ДНИ !!!!!!!!!!!""""" ХАЗНАТА Е ПРАЗНА """"""РЕЗИЛ СИ СЕЛЯНИНО ОТ БАНКЯ
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
х 30 000, до сега за 3 седм. направили 7 хил...
56
0
 
4
 
! Отговори
Брудос преди 4 години
Имаше едно ареме един филм "Кръстникът". Подробности около филма не си спомням, но тази снимка някак си интуитивно ми напомня за този филм. Някой ако ст спомни нещо, може да го сподели.
55
0
 
2
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
До БС Nr,51, И ти вместо да произвеждаш маски, си седнал да пишеш като другите1 Ти заповал ли си изобщо нещо да произвеждаш или само си цепил дърва? При дървата виждаш веднага резултата! А да започнеш някакво производство В България??? Опитай сам!
54
0
 
6
 
! Отговори
Добьр съвет преди 4 години
Махнете го този циркаджия, да не му гледаме поредната излагация.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Boyko, tezi testove dali ste da stignat za carskata familia i patriarsheskoto djendarsko bratstvo?
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слушаме изказвания на абсолютно неук човек как очаквате да се справиме като финансираме футбола ли
51
2
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
жалка мутро-КарантиЯ
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Borisov, nahrani li si kuchkite i pesovete v eu? Ili si gi harizal na David Cameron da mu paziat offshornata uk?
49
1
 
7
 
! Отговори
БС преди 4 години
Много хубаво, като няма производители в България? А иначе тук има много писачи тук, и други които само умуват, и други които само пари искат.
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Biala roza ste zakichva Borisov, kato nema testove...moje i izkustvena...
47
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тестове ще купиш,но лекарства за болните имаш ли? Какво става с лекарствата на хининова основа,или световната фармацефтична мафия ви затвори устата по темата,и хората сега умират?
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Niama sa plashish Borisov. I s testove i bez testove priemat v ray uno...
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой оправен са го уволнили, то той отдавна се е преориентирал и си е намерил работа в отрасъл в който в момента има нужда от хора. Останалите се чудят кой им е виновен.
44
9
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и не турайте в един кюп Живков и разтривача му на уши!!Разликата м/у двамата е огромна,въпреки че бай Дон Крлеоне от село Банкя са опитва да имитира Учителя си.не ставайте смешни!
43
8
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименА,разбрах!..-"ВИРТУАЛНИТЕ ИЗЯВИ" на Н.Пр.,в която тя ДЕКЛАМИРА САМО БАНАЛНИ КЛИШЕТА!!..Въпроса ми беше:-Защо не докара един самолет от сащ като помощ на "любимата й Територия"?..Толкова возене в джипката на Мутрьо,а дори и една маска са не напъна да достави...За това сега нашия са чуди от къде да докара нещо.А за "виртуалната й поддръжка",..мерси,ама немаме нужда от нея!
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Живков.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време Тодор Живков беше полунелегален по време на съпротивата той се криел ама никой не го търсеше.Сега тоя е същия от цял свят иска ама никой не му дава! Важно е дейност да се отчита. !