Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19

Работещите вкъщи с най-ниски нива на положително мислене
31 мар 2020 14:48, Елка Василева
52
Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес сред населението по време на въведеното заради коронавируса извънредно положение.

На най-силен стрес в момента са подложени жените в София на възраст от 31 до 45 години, които работят вкъщи. Това сочат данни от проучване на Департамент "Психология" към Института за изследване на населението и човека у нас.

Още по темата

Проучването, проведено сред близо 1400 мъже и жени на различни възрасти миналата седмица, поставя въпроса как преценявате риска да се заразите от коронавирус  - в скала от 1 до 10 средната стойност на отговорите е 6, а на въпроса "Колко тревожни се чувствате?" - 5.

Болшинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза. По-тревожни във връзка с нея като цяло са жените. Сред тях обаче са по-високи и нивата на оптимизъм.

Работа по време на епидемия - най-високи са нивата на положително мислене сред лицата, които са на работното си място, а най-ниски - при работещите вкъщи.

Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотeричното и суеверно мислене, показва още проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: женистрескороновирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В къщи ще трябва да се свърши и някоя работа. В службата цял ден клю-клю, кафенце и равна заплатка.