Специалист: Вървим към драконовски мерки

Колко полезно е да носим маски?
Обновена: 31 мар 2020 23:19 | 31 мар 2020 23:19, Веселина Йорданова
84

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШашиРазровиш ли го - ще миришеи ще горчи като отрова!Н.Вапцаров
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ех овце български ..На един недобър алпинист,който не тренираше редовно,но понеже бе връзкар,го писаха за водач,така хората от групата му казваха да не пресича онова място,защото има лавини и той така беше самонадеян като теб,че нищо нямало,те ли щели да му кажат какво да прави и така загинаха хора,а други останаха инвалиди,същия безразсъден като тебе!При това,дори не е спазил инструкциите при преминаване на лавина и да се навържат с въжето,щото е многознаещ и самонадеян като тебе!
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ех овце български ..А ти какво предлагаш? Да се юрнат всички навън и да се заразят масово и умират и да няма легла в болниците от претоварване,за да им помогнат,както се случи в Италия ли?Всички държави предприеха мерки,Турция също си затвориха границите,при много по-малко заразени отколкото в България!Ти смъртта на хората ли желаеш?Явно хората не са овце,а ти мислиш хората за овце!
43
9
 
28
 
! Отговори
ех овце български .. преди 4 години
този абсурд наречен епидемия ни го спуснаха от посолството на САЩ !осъзнавате ли абсурда на всичко това !!!???имаме сумарно 400 настинали бабички и ни внушават че в болниците ни няма място за 400 човека !?този вирус ако въобще го има е просто обикновен грип който по нищо не се отличава от миналогодишния грип !Къде са купищата трупове с които ни плашат !?когато отмянят този абсурд мизерията в България ще е страшна !!!!от глад ще умрат поне няколко стотин хиляди !!!
42
5
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Ама, каква епидемия. Всичко е в тъпите глави на хората. Обаче, винаги има съмнение, че е нарочно. Най-добре да забранят да има лаборатории. 1-2 за цял свят и под строг контрол. Да не се правят на създатели. И като правят генна карта на човека има ли полза. Измислят ваксината преди вируса.
41
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ех овце български ..Умират и млади хора,дори и деца,вече имаме умрели млади хора в България от коронавирус,неспазването на карантината и указанията на правителството,ще донесат до още жертви от коронавирус в страната ни,ти явно си от тези,които искат хората да боледуват и умират в България.
40
7
 
24
 
! Отговори
ех овце български .. преди 4 години
заради 400 настинали бабички от който поне 350 ще оздравеят еббахте ммамата на цялата държава !не стига това, но поне 50% от вас истински вярват че има епидемия от някакъв непонятен и супер смуртоносен вирус !не зная в храната ли ви слагат нешо или от телевизора ви зомбират, но това не е поведение на нормални хора !отворете си очите и вярвайте на очите си а не на телевизията !
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШашиТи пък какво искаш? Този който е пуснал вируса,да си признае,че е заразява цялата планета, ли?Правителството е по-информирани от нас,вероятно са разговаряли и с други държави, които вече натрупаха опит с вируса,трябва да спазваме техните указания,а БАН вече работи и за лекарство,други държави също.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42На 27.03. над 24 000 са били българите под карантина заради коронавируса, те са предимно в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико ТърновоДнес със сигурност са повече!
37
7
 
22
 
! Отговори
СледдъждКачулка преди 4 години
До сега епидемия е обявявана ,вероятно по медицински стандарти, при 200 (двеста) заболели на 10000(десет хиляди ). При това положение се е давала грипна ваканция на учениците, спирани са женски и детски консултации, прекратявани са свиждания в болниците и са отменяни планови операции.А сега - няма и 400 в страната и драконовски мерки! *** бил нов вирусът!? Нищо не знаели за него - ми изучете го бе, учЕни! От ноември лани (официално) го има в Азия. Къде дремахте, нещо мерки, превенции, а?
36
9
 
35
 
! Отговори
someone преди 4 години
СЗО се е изказало по въпроса драконовските мерки да си ги въвеждат и изпълняват тези перколясници, които е крайно време да спрете да ни ги показвате , както и да се спре тази психоза.Достатъчно мерки са въведени, достатъчно хора останаха без работа, включително аз самия.
35
21
 
12
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Много разбирачи, много нещо. Единия пр.о.ст сервитьор, другия продавач, третия не знам си какъв маркетингов експерт и останали без работа и оскотявали. Ми това е доказателството, че работата ви е безмислена и без нея може и никой няма и да ви забележе като ви няма. А сега си стойте вкъщи и стискайте палци да не се разболеете, че може и да няма места за вас в болниците. Повече слушайте тези които са учили за смислени професии, а не другарят ви по бира.
34
4
 
45
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Два месеца, 70% от обмена на световни новини, спряла световна икономика и болни.... около 0,01% от световното население.Сигурно стигнат ли 3% направо ще пуснат бомбите, да не се мъчим?
33
7
 
34
 
! Отговори
?? преди 4 години
Сигурно става въпрос за депопулация, продажба на лекарства или пукане на разни финансови балони. Други новини няма ли? Други болести? Защо ни облъчвате само с това? Може би целта е точно когато на хората им писне и 'свалят гарда' тогава да бъдат покосени от лабораторното ви вирусче, за което не може да няма вече лекарство. Пълен цирк.
32
7
 
34
 
! Отговори
42 преди 4 години
Каква пандемия, бе? Да не би да са болни 1/10 от българите или 1/10 от света. Даже и в Италия на 60 млн. население няма и стойности за епидемия. Там си измират по стотици всеки ден от естествена смърт. Просто отчаян ход на глобалистите.
31
4
 
22
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Спокойно, скоро няма да имаме пари да се заразяваме от тях. Гарантирано от ГРОБ.
30
3
 
43
 
! Отговори
SS преди 4 години
Не мислете глупости а дайте пари на хората да могат да оцелеят в кризата!!!Както другите държави!Иначе народа ще оскотее.
29
4
 
35
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Давай по-скоро мерките,че по бързо да скъса въжето народа и по скоро да приключваме с вас долни лъжци и крадци...
28
4
 
26
 
! Отговори
Май преди 4 години
Вървите към дъното и ще ви роди нещо тая тъпотия къде творите...
27
7
 
25
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
Язък за КПП-тата и бележките на Баце.Вирусът го победи.Годжи ще бъде презрян, а Тиквата анатемосан !Вървете си ! Вие носите нещастие на този народ.След вас ще има само пълни гробища, мъка и глад ...