Специалист: Вървим към драконовски мерки

Колко полезно е да носим маски?
Обновена: 31 мар 2020 23:19 | 31 мар 2020 23:19, Веселина Йорданова
84

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
37
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До АнонименКакво се върши зад фасадата на въпросната "пандемия" обаче?Е,все някога ще излезе наяве,дали ще го видим е друг въпрос.
5
3
 
37
 
! Отговори
Не сме ептен тъпи преди 4 години
Всеки знае че поне 2 седмици преди предполагаемия пик ще се обяви пълна карантина ...отсега по всевъзможни начини се намеква...
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не давай акъл бе льольо
3
3
 
65
 
! Отговори
Ели преди 4 години
А защо не въведем драконовска мярка да спрем да пускаме хора, идващи от Англия, Франция, Испания, Италия?! Не е ли по-лесно, отколкото 7милиона да сме потърпевши?!
2
9
 
51
 
! Отговори
славянин преди 4 години
А пък си мисля че вървим към всенародно въстание!
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска"Така е и като си глyпaв здравен министър - то на теб не ти пречи, само дето всички други страдат.Пак ще попитам: извинявам се, ама тая пандемия е обхванала 0.006% от световното население и 0.00002% от българското ли? А какви епидемии имаше едно време от по 10-15%, пък за пандемия се говореше при 50%+...